Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuw boorsysteem voor plaatsing funderingen offshore windparken

Nieuw boorsysteem voor plaatsing funderingen offshore windparken

© DEME Group

De Belgische baggeraar DEME heeft samen met de Duitse tunnelboormachinespecialist Herrenknecht een speciaal onderwater boorsysteem ontwikkeld om funderingen van offshorewindparken te installeren. De nieuwe techniek zal voor het eerst worden toegepast bij de realisatie van het Franse windmolenpark Saint Nazaire, een project dat in 2021 start.

DEME is verantwoordelijk voor het ontwerp, de productie, het transport en de plaatsing van de funderingen. Het park van 480 MW bevindt zich op 12 tot 20 km voor de kust van het schiereiland Guérande ten westen van Frankrijk. Het is eigendom van EDF Renewables en Enbridge en moet eind 2022 klaar zijn.

Als basis van het windturbinepark moeten een tachtigtal XL-monopijlers met een diameter van 7 m worden geplaatst. De rotsachtige ondergrond is echter te hard om die met een klassiek systeem te doorboren. Daarom ontwikkelde DEME samen met Herrenknecht  een nieuwe boorkop. Die zal worden ingezet vanaf het DEME-schip Innovation.

Reeds in 1977 ontwikkelde het familiebedrijf Herrenknecht een technologie om horizontaal tunnels te boren in robuuste oppervlakken. Onder meer de Duitse Gotthardspoorwegtunnel is een project van Herrenknecht. DEME past die technologie nu verticaal toe. De ontwikkeling van de nieuwe boor werd voor een onbekend bedrag gefinancierd door DEME.

De nieuwe boorkop zal ook in de toekomst nog bruikbaar zijn en maakt de plaatsing van grotere funderingen en grotere windparken
gemakkelijker. Geboorde XL-monopijlers installeren is volgens algemeen directeur Bart De Pooter van DEME Offshore een nieuwe stap in de offshorewindsector. Het offshore boren van funderingen maakt een gemechaniseerde plaatsing van monopijlers mogelijk, wat ecologische en economische voordelen oplevert tegenover de conventionele methodes.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

195 rioleringsprojecten worden versneld gestart

195 rioleringsprojecten worden versneld gestart

Vlaanderen maakt 121 miljoen euro vrij om 195 lokale rioleringsprojecten versneld uit te voeren. Deze projecten vertegenwoordigen samen een totale kostprijs van 286 miljoen euro, of een rioleringskost van 162 miljoen euro. Vlaanderen draagt 75[…]

Nieuwe fietssnelweg verbindt Leuven met Brussel

Nieuwe fietssnelweg verbindt Leuven met Brussel

Milieueffectennrapport over spitsstroken Lummen-Hasselt klaar

Milieueffectennrapport over spitsstroken Lummen-Hasselt klaar

Vergunning voor verbinding Jules de Trooz in Brussel

Vergunning voor verbinding Jules de Trooz in Brussel

Meer artikels