Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuw boek zet historische bedrijven in de kijker

Nieuw boek zet historische bedrijven in de kijker

In het zopas verschenen boek ‘Eeuwen ondernemen. 100 honderdjarige bedrijven vertellen hun verhaal’ worden de geschiedenis en het erfgoed van historische bedrijven uit Vlaanderen en Brussel in de kijker gezet.

Het initiatief van expertisecentrum ETWIE en uitgeverij Snoeck bundelt honderd verrassende verhalen en anekdotes, gecombineerd met schitterend beeldmateriaal uit de oude doos. Er komen ook verschillende bedrijven uit de bouwsector en zelfs een architectenkantoor aan bod. Het boek boordevol nostalgie en gedreven ondernemerschap is verkrijgbaar in de boekwinkel en kost 28 €.

Vlaanderen behoort tot de meest ondernemende regio’s ter wereld. Elk jaar zien honderden ondernemingen het levenslicht. Daarnaast tellen Vlaanderen en Brussel talrijke ondernemingen met een indrukwekkende en vaak meer dan honderdjarige geschiedenis. Sommige ervan bezitten een goed bijgehouden bedrijfsarchief of waardevol industrieel erfgoed, van andere bleef nauwelijks iets bewaard.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld in Nederland bestond voor Vlaanderen nog geen overzicht van historische bedrijven. De vzw ETWIE, het Expertisecentrum voor Technisch, Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed, onderzocht de voorbije maanden  diverse bronnen en databanken en lanceerde oproepen in het netwerk van partners, zoals werkgeversorganisatie Voka en organisaties uit de erfgoedsector.  Zo werden meer dan 600 bedrijven geïdentificeerd die al meer dan een eeuw bestaan.

 

Het boek ‘Eeuwen ondernemen’ is het resultaat van deze zoektocht. Uit de lijst werd noodgedwongen een selectie gemaakt om tot de honderd portretten in dit boek te komen. Daarbij werd gestreefd naar een diverse geografische en inhoudelijke spreiding. De publicatie toont dan ook een staalkaart van de bedrijvigheid in Vlaanderen en Brussel: van familiebedrijven die lokaal verankerd zijn tot multinationals die wereldwijd meer dan 10.000 werknemers in dienst hebben.

Honderd bedrijven stellen hun eigen geschiedenis en hun bedrijfserfgoed voor in woord en beeld. Vaak begonnen ze als een eenmanszaak of een kleine onderneming, zijn ze gegroeid en trotseerden ze een aantal grote maatschappelijke en economische uitdagingen. Ze wisten zich noodgedwongen aan te passen aan veranderende omstandigheden of ze zorgden met innovaties voor een frisse wind in hun sector. Naast hun eigen geschiedenis zet ieder bedrijf in het boek ook een bijzonder object in de kijker. Historische documenten, reclame, foto’s, maar ook oude machines, gereedschap, technieken of gebouwen: stuk voor stuk zijn het getuigen van de levensverhalen van de ondernemingen die in dit boek worden voorgesteld.

Een kleine en niet-volledige greep uit de bouwgerelateerde bedrijven die we aantreffen in het boek: Bressers Architecten, Atelier Schrauwen, Bekaert, Beton De Clercq, Botha, Braet, DEME Groep, FACQ, Entreprises Louis De Waele, Meyvaert, Natuursteenbedrijf Timmerman, Nyrstar, Polet, Renier Natuursteen, Renson, Serck, Smet Group, steenbakkerij Floren, Steyaert-Heene, Vanquaille, Van Roey, Vandecasteele Houtimport, Vermeiren & Co, Vinçotte, Vyncke, Winsol en vele anderen.

Met deze  nieuwe publicatie willen de vzw ETWIE en zijn partners het publiek laten kennismaken met de boeiende verhalen die schuilen achter de fabriekspoorten in Vlaanderen en Brussel. Tegelijk is het boek een oproep aan de bedrijfswereld en de overheid om in te zetten op dit erfgoed, als belangrijke getuige van eeuwen economische ontwikkelingen.

Het nieuwe boek past ook in een breder traject: de erfgoedpartners werken al sinds 2014 samen om het thema bedrijfserfgoed op de kaart te zetten. Recent werd de website www.bedrijfserfgoed.be  gelanceerd, een laagdrempelige portaalsite waarop bedrijven inspiratie vinden om aan de slag te gaan met hun erfgoed. Tevens wordt een brochure verspreid om bedrijven te sensibiliseren over het thema. Professor Peter Scholliers, hoogleraar Sociaal-economische geschiedenis aan de Vrije Universiteit Brussel, is lovend over de initiatieven. “Het is cruciaal dat bedrijven meer aandacht hebben voor het eigen erfgoed. Dit is niet alleen belangrijk voor historisch onderzoek, maar vooral voor de identiteit van het bedrijf zelf”, aldus Scholliers.

ETWIE is erkend door de Vlaamse overheid als expertisecentrum voor het technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed. In de eerste plaats houdt de vzw zich bezig met de roerende en immateriële aspecten van dit erfgoed: het gaat dan bijvoorbeeld om gereedschap, instrumenten, toestellen en machines, maar ook om gebruiken, kennis en technieken. Duizenden mensen zijn begaan met dit erfgoed als vrijwilliger, in een museum, aan de universiteit,… ETWIE wil al deze mensen samenbrengen, stimuleren en begeleiden. Dit gebeurt door een netwerk uit te bouwen, waarbij het delen van kennis en expertise centraal staat.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Restauratie eeuwenoude abdijhoeve in Heverlee is prachtig staaltje vakmanschap

Restauratie eeuwenoude abdijhoeve in Heverlee is prachtig staaltje vakmanschap

Op het terrein van de Abdij van Park in Heverlee is de abdijhoeve uit 1663 met de tiendenschuur, de koeienstallingen en het melkhuisje helemaal gerestaureerd. Het opknappen van de eeuwenoude hoeve begon in 2018 en werd tot een goed einde[…]

17/06/2021 | LeuvenRestauratie
Minister Diependaele wil evaluatie archeologische aanpak vervroegen

Minister Diependaele wil evaluatie archeologische aanpak vervroegen

Roeselaarse bunker krijgt een tweede leven

Roeselaarse bunker krijgt een tweede leven

Nog vijf architecten voor reconversie Magdalenazwembad

Nog vijf architecten voor reconversie Magdalenazwembad

Meer artikels