Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuw beleidsplan Ruimte Vlaanderen op komst

Vlaanderen is vandaag voor een derde volgebouwd. Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Joke Schauvliege wil vermijden dat tegen 2050 zowat de helft van Vlaanderen onder beton en asfalt verdwenen zal zijn en werkt daarvoor aan een nieuwe ruimtelijke planning.

Ze stelt o.m. voor om het eenvoudiger te maken om bouwrechten of bestemmingen voor gebieden te ruilen. Wie een bouwgrond heeft, zou die gebiedsbestemming bv. kunnen ruilen met iemand die een erkend bedrijventerrein heeft.

Dat zou vooral interessant zijn voor ondernemingen die het vaak moeilijk hebben om geschikte bedrijfsoppervlakte te vinden. Op papier heeft Vlaanderen voldoende bedrijventerreinen, maar de situatie op het terrein is soms onduidelijk. Veel terreinen liggen er verlaten en onbebouwd bij omdat ze niet vergund kunnen worden. Schauvliege vindt dat die voorraad moet worden aangesneden. De voorschriften worden nu al versoepeld.

De minister wil ook het tijdelijke gebruik van ruimte stimuleren. Wie bouwgrond heeft, maar nog geen concrete bouwplannen, zou gestimuleerd moeten worden om die grond gedurende een bepaalde periode ten dienste te stellen van de gemeenschap. Er zou bv. een tijdelijk speelbos of een speeltuin kunnen worden aangelegd.

Bebouwde oppervlakte moet bovendien meer renderen. Schauvliege wil voorts dat ruimtelijke planning niet meer stopt aan de gemeentegrenzen. Gemeenten kunnen kun krachten bundelen en de bestemmingen verdelen. Er moet meer ruimte zijn voor flexibiliteit en experimenten, zoals nieuwe vormen van samenwonen. De minister stelt dat residentiële verkavelingen niet echt meer van deze tijd zijn en wil de ontwerpversie van haar Beleidsplan Ruimte Vlaanderen in de loop van dit jaar aan de Vlaamse regering voorstellen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

De Waalse groep Thomas & Piron neemt de bedrijven BAM Galère en BAM Lux over van de Nederlandse groep BAM. De Nederlandse groep BAM heeft in ons land ook nog het bedrijf Interbuild. De transactie, waarvan het bedrag niet wordt[…]

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Aanleg omleidingsweg Anzegem stap dichterbij

Aanleg omleidingsweg Anzegem stap dichterbij

Ontwerp Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is klaar

Ontwerp Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is klaar