Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

New York bouwt ondergronds park

Gerelateerde onderwerpen :

New York bouwt ondergronds park

Stedelijke gebieden breiden voortdurend uit, met als gevolg dat er steeds minder groen in het straatbeeld aanwezig is. Er worden wel parkjes en groene zones voorzien en steden lanceren allerlei vergroeningsprojecten zoals ?de eetbare stad', waarbij burgers zelf het initiatief nemen om braakliggende terreinen, gemeenschapsgronden, daken en plantenbakken in de openbare ruimte op te vullen met groenten en fruit. New York City gaat nu nog een stapje verder met de Lowline, een park dat ondergronds zal worden aangelegd. De initiatiefnemers kregen op 13 juli de toestemming om het project te ontwikkelen. Het park zou in 2020 moeten voltooid zijn.

Het ondergrondse gebied van ongeveer 153.000 m² dat zich over drie blokken uitstrekt tussen Essex Street en Clinton Street fungeerde tot 1948 als station en keerpunt voor trams. James Ramsey en Dan Barasch, samen met Robyn Shapiro, Ed Jacobs, Kibum Park, Sangyun Han en een aantal andere partners zijn de initiatiefnemers van het ondergrondse park dat intussen ook bekendstaat als The Delancey Underground. Ze krijgen nu een jaar de tijd om fondsen te zoeken zodat ze hun project in de voormalige Williamsburg Trolley Terminal kunnen voltooien.

Het braakliggende ondergrondse busstation is in hun ogen de perfecte locatie. Omdat planten, struiken en bomen nu eenmaal licht nodig hebben, bedachten de mannen een ingenieus systeem met spiegels waardoor zonlicht van buiten naar binnen wordt geleid. Raad Studio en het technologiebedrijf Sunportal ontwierpen optische apparaten die de zon elke minuut van de dag volgen en de beschikbare hoeveelheid zonlicht optimaliseren. Het licht wordt in de ondergrondse ruimte vanuit een centraal distributiepunt via een buizensysteem verdeeld. Een zonneluifel, ontworpen en gebouwd door Ed Jacobs, verspreidt vervolgens het zonlicht volgens de gewenste sterkte over de hele ruimte. Waar nodig wordt aangevuld met kunstlicht.

Dichtbij de toekomstige locatie van het park opende vorig jaar 'The Lowline Lab', een prototype om na te gaan of het project in de praktijk haalbaar is. Het testlaboratorium is gevestigd in een verlaten markthal en werd ontworpen door Signe Nielsen van Mathews Nielsen en gebouwd door John Mini Distinctive Landscapes. In het Lowline Lab worden de lichttechnologie en het wateropvangsysteem vervolmaakt. Daarnaast wordt onderzocht hoe de luchttemperatuur het best kan worden gereguleerd.

Er groeien meer dan drieduizend planten. Dankzij het labo kunnen de initiatiefnemers de flora bestuderen in dezelfde omgeving als het toekomstige Lowlinepark en via experimenten nagaan welke van de zeventig soorten planten, gras en bomen het best gedijen in de ondergrondse ruimte. In het labo wordt dezelfde technologie gebruikt die ook in het latere ondergrondse park zal worden ingezet.

Het labo, gelegen aan 140 Essex Street (tussen Rivington en Stanton), biedt het publiek tevens de kans om een glimp op te vangen van hoe het toekomstige park er zou kunnen uitzien. Het labo zou oorspronkelijk in maart al sluiten; maar nadat in zes maanden tijd meer dan 50.000 bezoekers een kijkje kwamen nemen, werd de huurovereenkomst van de voormalige markthal verlengd tot maart 2017. Er worden rondleidingen georganiseerd, maar er hebben ook kunstvoorstellingen, debatten en educatieve activiteiten plaats.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vlaamse regering zet dit jaar 38 snelwegwerven in gang

Vlaamse regering zet dit jaar 38 snelwegwerven in gang

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), Lantis en De Werkvennootschap zullen dit jaar samen 38 snelwegwerven starten. Het gaat onder meer over de aanleg van de spitsstrook op de E314, tussen Leuven en Aarschot, de werken aan het viaduct[…]

Internationale samenwerking voor spoorontsluiting Gent-Terneuzen

Internationale samenwerking voor spoorontsluiting Gent-Terneuzen

Overheidsopdrachten houden stand in de viruscrisis

Overheidsopdrachten houden stand in de viruscrisis

'Lagere lokale investeringen zetten relance op losse schroeven'

'Lagere lokale investeringen zetten relance op losse schroeven'

Meer artikels