Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nelectra wil snel systeem van duaal leren

Nelectra juicht toe dat Vlaanderen het systeem van duaal leren van de Duitstalige Gemeenschap wil overnemen. De sector van de elektriciens (installatie en distributie) heeft dringend nood aan goed opgeleide jongeren. Hij telt vele knelpuntberoepen en weet uit ervaring dat dit probleem enkel aangepakt kan worden door een goede samenwerking tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt. Leren op de werkvloer vormt ook een goede voorbereiding op later werk in de sector.

Goed gekwalificeerd, technisch geschoold personeel vinden is geen sinecure in de sector van elektriciens (installatie en distributie). De lijst met knelpuntberoepen is al enkele jaren heel erg lang. Zo waren er in 2014 bij de VDAB 1.282 openstaande vacatures voor een technicus industriële installaties en 1.068 vacatures voor een technicus koeltechniek en klimatisatie. De sector had ook 1.072 openstaande betrekkingen voor onderhoudselektriciens. Ook naar residentieel en industrieel elektrotechnische installateurs, installateurs van datacommunicatie en technici ontwerpers industriële automatisering is de vraag erg groot.

'Dit zijn enkele van de vele vacatures in onze sector. Geschikt en goed opgeleid personeel vinden, is een oud zeer en het is van primordiaal belang dat de sector in samenwerking met het onderwijs jongeren kan opleiden en begeleiden. Net daarom zijn wij een grote voorstander van duaal leren: alleen op die manier kunnen jongeren ondervinden dat de elektrosector een boeiende en uitdagende sector is met heel wat toekomstmogelijkheden', meldt Viviane Camphyn, afgevaardigd bestuurder van Nelectra, de federatie van de elektrosector.

Nelectra is dan ook vragende partij om betrokken te worden bij de concrete uitwerking van het project duaal leren en wil dat de organisatie van het duaal leren tevens aangepast kan worden aan de specifieke noden van de sector. De opvolging van dit project zal gebeuren op het niveau van sectororganisatie Volta, bestuurd door werkgevers- en werknemersorganisaties. Werkgevers en vakbonden uit de sector van de elektrobedrijven schreven hierover recent een conceptnota naar viceminister-president van de Vlaamse regering en Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

PWC maakt vergelijkende studie energieprijzen

PWC maakt vergelijkende studie energieprijzen

In gezamenlijke opdracht van de vier energieregulatoren, voerde PricewaterhouseCoopers (PWC) een vergelijkende studie uit naar de elektriciteits- en aardgasprijzen in België en de ons omringende landen (Duitsland, Frankrijk, Nederland en[…]

27/05/2022 | ElektriciteitActueel
Geen nieuwe vergunning voor oppompen grondwater in Heers

Geen nieuwe vergunning voor oppompen grondwater in Heers

Vlaamse scholen kunnen besparen dankzij energieprestatiecontracten

Vlaamse scholen kunnen besparen dankzij energieprestatiecontracten

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette