Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nelectra juicht uitbreiding energielening toe

Gerelateerde onderwerpen :

Nelectra, de federatie van de elektrosector, is blij dat de energielening wordt uitgebreid naar de installatie van zonnepanelen. Deze sector had het de jongste jaren uiterst moeilijk door de afschaffing van de fiscale aftrekbaarheid en de aanpassingen aan de groene stroomcertificaten. Dat de installatie van zonnepanelen voortaan ook betaald kan worden via de energielening kan volgens Nelectra een impuls geven aan de sector. Ook de beslissing om via de energielening kwetsbare groepen energiezuinige huishoudtoestellen te laten kopen, vindt Nelectra een goede maatregel. Wie opteert voor deze toestellen, verbruikt immers minder energie en bespaart veel geld.

De Vlaamse regering heeft op voorstel van haar minister van Energie Annemie Turtelboom beslist om de lijst met werkzaamheden die met de energielening betaald kunnen worden, uit te breiden. Voortaan kunnen Vlamingen de installatie van zonnepanelen financieren via de energielening.

Zonnepanelen

'Deze beslissing kan de sector een boost geven. De markt van de zonnepanelen is de jongste jaren immers enorm achteruitgegaan door de afschaffing van de fiscale aftrekbaarheid en aanpassingen aan de groene stroomcertificaten', verklaart Viviane Camphyn, afgevaardigd bestuurder van Nelectra. Volgens cijfers van de VREG zijn in 2014 zowat 4.500 pv-installaties geplaatst met een geïnstalleerd vermogen van 23.653 kWh tegenover nog ruim 84.000 pv-installaties met een vermogen van 824.846 kWh in het recordjaar 2011. De sector kan dus een duw in de rug gebruiken.

Deze beslissing kan de sector een boost geven.

Nelectra is ook tevreden over de beslissing van minister Turtelboom om kwetsbare groepen de energielening te laten aanspreken voor de aankoop van energiezuinige toestellen. 'Energiezuinige toestellen zorgen voor een opmerkelijk lagere energiefactuur', weet Viviane Camphyn. Zo verbruikt een wasmachine met het energielabel A++ of A+++ 20 tot 30% minder elektriciteit dan een toestel met een A-label. Koelkasten en diepvriezers met een A++-label verbruiken 40% minder energie dan een toestel van dezelfde grootte met een A-label. Wie kiest voor een koeltoestel met een A+++-certificatie bespaart 60% in vergelijking met een koelkast of diepvriezer met een A-label.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe tool berekent ideale grootte regenwaterput

Nieuwe tool berekent ideale grootte regenwaterput

Jaarlijks valt er ongeveer 800 liter regenwater per vierkante meter in Vlaanderen. Het merendeel daarvan stroomt gewoon weg. Nochtans kan een gemiddeld gezin de helft van de kostprijs van de waterfactuur besparen door het regenwater op te vangen[…]

Omgevingsvergunning voor sanering asbeststort in Rumst

Omgevingsvergunning voor sanering asbeststort in Rumst

Vandersanden publiceert rapport Collectief Welzijn

Vandersanden publiceert rapport Collectief Welzijn

Sweco verwerft AB Soil Remediation Experts uit Erpe-Mere

Sweco verwerft AB Soil Remediation Experts uit Erpe-Mere

Meer artikels