Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nelectra en Techlink: kmo's worden uitgesloten van openbare aanbesteding

Nelectra en Techlink: kmo's worden uitgesloten van openbare aanbesteding

Sectorfederaties Techlink en Nelectra, die installatiebedrijven groeperen, betreuren dat kmo’s worden uitgesloten van deelname aan een raamcontract voor 650.000 zonnepanelen op Vlaamse sociale woningen. De voorwaarden van de aanbesteding zijn zo opgesteld dat slechts één grote speler kan gekozen worden, zeggen beide federaties. Ze vragen dat de betrokken Vlaamse ministers tussenkomen.

 

Eind vorig jaar richtten 40 Vlaamse sociale huisvestingsmaatschappijen (shm’s) de coöperatieve vennootschap Aster op. Die zal van 2021 tot 2025 de installatie coördineren van zowat 650.000 zonnepanelen op 58.000 gebouwen met sociale woningen. Een investering van in totaal 231 miljoen €. Tot 31 januari kunnen partijen hun interesse melden. Aster cv verwacht de aanbesteding tegen deze zomer te kunnen afronden.
 
Sectorfederaties Nelectra en Techlink juichen toe dat ook de Vlaamse sociale huisvestingssector inzet op meer zonne-energie. “Bij de aanbesteding wordt gekozen om voor dit ganse project een contract te sluiten met slechts één aannemer. Daardoor zijn de voorwaarden die aan potentiële kandidaten worden gesteld zo hoog gegrepen dat kmo's al op voorhand de facto worden uitgesloten. Dit is trouwens een tendens die we jammer genoeg steeds vaker zien bij aanbestedingen.

Dat is onbegrijpelijk en zeer betreurenswaardig”, benadrukt Viviane Camphyn, gedelegeerd bestuurder van Nelectra.
“Vlaanderen is een kmo-land, ook in onze sector zijn vooral kleine en middelgrote ondernemingen actief en er wordt terecht door de overheid met trots gewezen naar de belangrijke rol die kmo’s hebben in lokale tewerkstelling, maar de aanbestedingsvoorwaarden uit dit project vallen hiermee niet te rijmen. Het is jammer dat de aanzienlijke openbare investering die wordt gedaan niet breder gegund kan worden.”

Voorwaarden

De opdracht werd in de markt geplaatst voor maximaal 400.000 k€/400.000 kWp PV-potentieel. Geïnteresseerde kandidaten moeten een minimale omzet kunnen voorleggen van 35 miljoen € per jaar over de jongste drie boekjaren. Indien de kandidatuur een samenwerkingsverband betreft, moet deze eveneens 35 miljoen € per jaar omzet halen over de jongste drie boekjaren, waarbij minstens één van de partijen een minimale omzet van 7 miljoen € per jaar over de jongste drie boekjaren moet hebben. Bovenop deze financiële voorwaarden moet de kandidaat eveneens zijn ‘technische kennis’ aantonen. Dit wordt gedefinieerd als minstens zes referentieprojecten, uitgevoerd de voorbije drie jaar, met een gemiddelde omzet van minstens 75.000 € per referentieproject.
 
“Ter vergelijking: in 2019 werd over gans Vlaanderen in totaal meer dan 360.000 kW PV (omvormervermogen) geïnstalleerd. In de categorie tot 10kW werden zowat 52.600 installaties geplaatst. Als we dit vergelijken met de Aster-doelstellingen, betekent dit dat één partij over een periode van twee tot vier jaar evenveel PV-vermogen zal moeten plaatsen als er in 2019 voor heel Vlaanderen gerealiseerd werd. Dat is een onmogelijk project dus voor vele installateurs”, aldus Kris Van Dingenen, algemeen directeur van Techlink.

Gelijk speelveld

Nelectra en Techlink schreven Vlaams minister-president Jan Jambon en de bevoegde ministers Hilde Crevits (Economie), Zuhal Demir (Energie) en Matthias Diependaele (Wonen) hierover aan en vragen hen tussen te komen. De ambities over de energietransitie in de toekomst zijn ontzettend groot en zonnepanelen zijn meer dan noodzakelijk om de klimaatdoelstellingen te halen. Hiervoor is ook in de maatschappij een groot draagvlak nodig. Het lijkt de federaties dan ook voor de hand liggend dat zowel de kleinere als grote spelers worden ingeschakeld om deze projecten uit te dragen.
 
Nelectra is de federatie van kmo's en zelfstandigen uit de elektrosector in België. Techlink is de federatie in België die installatiebedrijven van alle technieken vertegenwoordigt.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

National Tender Day dompelt 500 bezoekers onder in de wereld van overheidsopdrachten

National Tender Day dompelt 500 bezoekers onder in de wereld van overheidsopdrachten

De National Tender Day is zowat de hoogmis voor iedereen die met overheidsopdrachten te maken heeft. Deze vijftiende editie maakte zijn beloften meer dan waar. Het evenement, georganiseerd door EBP in samenwerking met Bouwkroniek en La[…]

Christine Lhoste aan boord bij bouwfederatie Embuild

Christine Lhoste aan boord bij bouwfederatie Embuild

Bouwsector wil geen lood meer in kraanwater

Bouwsector wil geen lood meer in kraanwater

Verozo wil aangepaste regelgeving tegen oververhitting in gebouwen

Verozo wil aangepaste regelgeving tegen oververhitting in gebouwen

Meer artikels