Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Neerland gaat volgende fase in

Gerelateerde onderwerpen :

Neerland gaat volgende fase in

© (foto Triple Living)

Het definitieve ontwerp van het openbaar domein van de zones B en D van het project Neerland in Wilrijk is onlangs goedgekeurd. Er komen 200 tot 250 wooneenheden in een autovrij gebied. Het ontwerp voorziet ook verschillende pleinen en groenzones met zitbanken, speelmogelijkheden en een samentuin. De werken starten in het najaar van 2019 en worden opgeleverd eind 2024.

Het gebied Neerland bevindt zich in Wilrijk langs de Krijgslaan. Neerland bestaat uit twee delen: een deel gereserveerd voor wonen en 23 ha natuur- en parkgebied. De ontwikkeling ervan verloopt gefaseerd. De herinrichting van de Krijgslaan (2009), de verplaatsing van het skateterrein (2009) en de aanleg van het Park van Eden en de speelterreinen (2013) zijn al voltooid. Behalve de zones B en D zijn er nog twee andere zones bestemd voor wonen. De ontwikkeling van zone A, door nv Wilrijk Neerland en Woonhaven, zit in een eindfase en de ontwikkeling van zone C, door sociale huisvestingsmaatschappij ARRO Antwerpen, start in 2019.

In de zones B en D komen 200 tot 250 wooneenheden in een mix van appartementsgebouwen en eengezinswoningen, waaronder 60 sociale woningen (24 eengezinswoningen en 36 seniorenflats). Tussen de bebouwing komen verschillende pleinen en groenzones die zorgen voor samenhang en oriëntatie.

Het buurtplein is het grootste en meest levendige plein. Het is een groene ruimte voor spel en rust. Een grote picknickbank vormt de ontmoetingsplek op dit plein. Het driehoekige plein is een rustplein. Het plein wordt volledig groen ingericht met gras, bomen en een wadi. Centraal komt een cirkelvormige muur met een uitsparing voor een zitbank. Er komt ook een speelse ontmoetingsruimte met een groot zandspeeltoestel en een waterspeeltafel. Er vlakbij is een plek waar bewoners een samentuin kunnen opstarten. Het rechthoekige speelplein biedt ontspannings- en speelmogelijkheden met een dubbele schommel, een klauterparcours en een taludglijbaan. Een lange bank heeft uitzicht op de speelzone. Op het gelijkvloers van de aanpalende appartementsgebouwen is ruimte voor vrije beroepen en een café waardoor het plein een levendige sfeer krijgt. Tot slot komt er een rustige groenzone met een luifel met groendak. Het is een publiek ‘balkon’ dat uitkijkt over de boomgaard en via een houten bruggetje toegang geeft tot het Park van Eden.

Bewoners en bezoekers zullen in dit gebied enkel ondergronds kunnen parkeren. Toegangscontrole op basis van nummerplaatherkenning met ANPR-camera’s zorgt ervoor dat alleen vergunninghouders het autovrije terrein op kunnen. Dicht bij het buurtplein komt een logistiek afhaalpunt. Zo kunnen postpakketbedrijven met de bestelwagen tot op het plein rijden, het pakketje in een locker steken en opnieuw vertrekken. Afval wordt verzameld in een sorteerstraat dicht bij het buurtplein.

Het terrein in het gebied loopt hellend af naar het zuiden. Ondergronds zijn er vele waterstromen die in het zuidelijke punt van het terrein bovengronds kunnen komen. Om die op te vangen, is er een ruime waterbuffer voorzien. Er zijn ook wadi’s in de vorm van (ondiepe) vijvers en langwerpige grachten waardoor regenwater natuurlijk kan infiltreren.

De zones B en D werden na een wedstrijd in december 2017 toegewezen aan het team Triple Living (projectontwikkelaar), hama architecten en Johannes Norlander Arkitektur (architecten), Fris in het Landschap (landschapsarchitect) en Kelvin Solutions (energiedeskundige). AG Vespa, het autonoom gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsprojecten van de stad Antwerpen, coördineert de ontwikkeling van Neerland.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Belgen bouwen de Tour Triangle in Parijs

Belgen bouwen de Tour Triangle in Parijs

Unibail-Rodamco-Westfield (URW) heeft het bouwcontract voor de Tour Triangle in Parijs toegekend aan het Belgische bouwbedrijf Besix. De toren is ontworpen door het Zwitserse architectenkantoor Herzog & De Meuron, dat in 2001 de prestigieuze[…]

25/01/2022 | BesixFrankrijk
Consultatieronde voor bouw nieuwe kmo-units in Mol

Consultatieronde voor bouw nieuwe kmo-units in Mol

CGK Group investeert 5,5 miljoen € in uitbreiding bedrijfssite

CGK Group investeert 5,5 miljoen € in uitbreiding bedrijfssite

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Meer artikels