Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nederlandse minister van Wonen Blok voorspelt mooiere tijden voor de bouw

Nederlandse minister van Wonen Blok voorspelt mooiere tijden voor de bouw

Stef Blok, de Nederlandse minister voor Wonen en Rijksdienst, voorspelt mooiere tijden voor de bouw. Of het opnieuw zo wordt als vóór de crisis durft Blok niet zeggen. Wel constateert hij dat 2014 voor de bouw in zijn geheel een beter jaar was dan de voorgaande jaren. 'Er begint weer een beetje kleur op de wangen van de bouwsector te komen', aldus de minister.

Blok waagde zich tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw aan vier voorspellingen. Hij ziet mogelijkheden voor beleggers in huurwoningen. Er zijn volgens de minister veel te weinig woningen met huurprijzen tussen 700 en 900 '. De potentiële huurders zijn mensen die uit hun sociale huurwoning zijn gegroeid, maar nog geen huis kunnen kopen omdat ze geen hypotheek krijgen omdat ze geen vast dienstverband hebben of onvoldoende eigen geld kunnen inbrengen. De sociale huurwoning past hen niet meer en huurprijzen boven 900 ' kunnen ze niet betalen. Daarnaast is er een categorie mensen die helemaal niet wil kopen.

De tweede voorspelling van minister Blok gaat over grote institutionele gebouwen met een mooi verleden. 'Denk aan instellingen, zoals oude schoolgebouwen of oude ziekenhuizen. Transformeer deze in een gebouw met appartementen van pakweg 100.000 '. De belangstelling hiervoor is groot. Mensen zijn bereid genoegen te nemen met een relatief kleine oppervlakte indien hun appartement op een unieke locatie ligt en veel kwaliteit biedt', zei Blok.

Duurzaamheid en het energieneutraal maken van woningen zijn uitdagingen die de bouwsector echter ook nieuwe impulsen geven. De minister denkt dat de consument de komende jaren een veel grotere rol in de bouw zal gaan spelen. In Almere worden bv. kavels op de markt gebracht waar consumenten naar eigen wens en inzicht woningen kunnen bouwen. Die trend gaan we veel vaker zien, voorspelt Blok, die meegeeft dat politici dat mogelijk moeten maken. Om die reden lanceert hij binnenkort de Omgevingswet waarmee hij het aantal vergunningen terugschroeft. De kwaliteitstoets komt bij de sector zelf te liggen en minder bij de overheid. - EC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Renovatie in Museum voor Natuurwetenschappen afgerond

Renovatie in Museum voor Natuurwetenschappen afgerond

De Regie der Gebouwen heeft zopas omvangrijke renovatiewerken afgerond in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel. Het gaat om een investering van ongeveer 4,5 miljoen €.     Twee verdiepingen van de[…]

18/09/2020 | Brussels GewestRenovatie
Tijdelijke en speelse heraanleg voor Leuvens Hogeschoolplein

Tijdelijke en speelse heraanleg voor Leuvens Hogeschoolplein

Circulair gevelmateriaal legt de lat een stuk hoger

Circulair gevelmateriaal legt de lat een stuk hoger

Waregem schenkt CO2-meters aan scholen

Waregem schenkt CO2-meters aan scholen