Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nederlandse bouw krimpt voor het eerst in 6 jaar

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Nederlandse bouw krimpt voor het eerst in 6 jaar

(c) Archief Bouwkroniek

Voor het eerst in zes jaar zal de Nederlandse bouwproductie dit jaar krimpen met 2%. Dat is een direct gevolg van de viruscrisis. Dankzij de volle orderboeken van vóór de crisis kunnen bouwbedrijven voorlopig nog goed aan de slag. Maar in 2021 slaan de gevolgen van de coronacrisis verder toe. Minder financiële ruimte bij consumenten en afnemende investeringen in bedrijfsgebouwen laten de bouwsector dan nog verder krimpen. Dat concludeert het ING Economisch Bureau in een nieuwe studie.

 

“Ondanks de viruscrisis was de productieuitval in de bouw in de eerste helft van 2020 beperkt. De bouw is dan ook laat cyclisch want bouwbedrijven werken vaak aan langlopende projecten die al vóór de virusuitbraak waren aangenomen. Hierdoor lag de bouwproductie maar circa 2% lager in het tweede kwartaal dan eind 2019, terwijl de totale Nederlandse economie met bijna 10% kromp in deze periode”, verklaart Maurice van Sante, econoom Building & Construction en Real Estate bij het ING Economisch Bureau.

Woningbouw

In de woningbouw was de jongste jaren vooral de aanbodzijde een beperkende factor. Schaarste aan bouwlocaties en (sinds een jaar) ook de stikstofmaatregelen, beperkten de afgifte van bouwvergunningen. De coronacrisis zorgt voor oplopende werkloosheid en een verslechterde financiële positie bij veel consumenten.

Dit vergroot de kans dat nu ook de vraagkant een beperkende factor voor productiegroei in de bouw wordt. Een afnemende vraag remt de nieuwbouwproductie omdat de bouw van projecten vaak pas start als minimaal 70% van de woningen verkocht is. Het consumentenvertrouwen ligt sinds april al veel lager en ook de koopbereidheid is flink gedaald al was er in juli wel enige verbetering.

Nieuwbouw

Nieuwbouw is vergeleken met bestaande bouw extra gevoelig voor de economische onzekerheid. Een koper koopt een nieuwbouwwoning en krijgt vaak pas na een jaar de sleutel als het afgebouwd is. Daardoor moet hij zijn huidige woning langer aanhouden en kan deze bij een koophuis pas later verkopen.

Dit geeft extra risico’s over de verkoopprijs van de oude woning en ook over het eigen inkomen (‘Heb ik dan nog een baan?’). Als ook het aanbod van bestaande woningen komende tijd door de coronacrisis toeneemt, zullen huizenzoekers hierdoor ook vaker voor een bestaande woning kiezen in plaats van een nieuwbouwwoning.

De gevolgen van de viruscrisis zullen naar verwachting ook in 2022 en 2023 nog voelbaar zijn. Hieronder staan twee mogelijke toekomstrichtingen voor de ontwikkelingen op vier gebieden voor de bouwsector. In het positieve langetermijn scenario komt het virus onder controle en trekt de economie weer aan en in het pessimistische scenario blijft het virus langere tijd bij ons en blijft de economie langere tijd in recessie.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

'Vastgoedprijzen stijgen dit jaar met ruim 5%'

'Vastgoedprijzen stijgen dit jaar met ruim 5%'

Dit en volgend jaar blijven de vastgoedprijzen stijgen, maar trager dan vorig jaar. Huizen worden dit jaar wellicht ruim 5% duurder, tegen 8% vorig jaar. Dat voorspelt Steven Trypsteen, econoom bij ING België. De forse stijging van de[…]

Afwezigheden door omikron in één week tijd verdubbeld in de bouw

Afwezigheden door omikron in één week tijd verdubbeld in de bouw

Grootschalig bouwfysisch onderzoek luchtreiniging in klaslokalen

Grootschalig bouwfysisch onderzoek luchtreiniging in klaslokalen

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Meer artikels