Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nederlandse A2 krijgt led-verlichting

Gerelateerde onderwerpen :

De A2 in Nederland wordt de breedste snelweg ter wereld die wordt verlicht door led. Vanaf de middenberm zullen twee keer zes rijstroken worden verlicht. Rijkswaterstaat (RWS) is zopas gestart met het vervangen van de verlichting. De oude armaturen van 440 Watt per stuk worden vervangen door led-armaturen van 310 Watt per stuk. Het gaat om het traject tussen Holendrecht en Maarssen. De werkzaamheden moeten volgende maand klaar zijn.

In juni voerde Rijkswaterstaat reeds een test uit met ledverlichting op de A2 tussen Breukelen en Vinkeveen. Op dit traject van 500 m werd nagegaan of het mogelijk is met led vanuit de middenberm voldoende licht, lichtniveau en gelijkmatigheid te krijgen op alle zes rijstroken aan beide zijden van de weg. De proef slaagde: alle rijstroken hadden een goede lichtopbrengst. Daarom wordt nu een groter traject voorzien van ledverlichting.

Volgens een raming zal op het traject A2 Holendrecht-Maarsen ongeveer 241.600 kWh per jaar bespaard worden. Omgerekend is dit een vermindering van ca. 116 ton CO2, een besparing met ruim 38% ten opzichte van de huidige uitstoot. Daarnaast wordt ook bespaard op onderhoud omdat ledverlichting langer meegaat. De investering in led is in principe in 7 jaar terugverdiend.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Herontwikkeling De Brouckère-complex start dit najaar

Herontwikkeling De Brouckère-complex start dit najaar

BPI Real Estate en Immobel willen dit najaar beginnen met de herontwikkeling van het De Brouckère-complex. Het gemengde woonproject wordt ontwikkeld met aandacht voor groen en mobiliteit en respect voor het bestaande patrimonium. Mensen[…]

Ontwerp Reepbrug in Kortrijk is klaar

Ontwerp Reepbrug in Kortrijk is klaar

Oudenaarde trekt 14 miljoen uit voor nieuwe Woeker

Oudenaarde trekt 14 miljoen uit voor nieuwe Woeker

Antwerps Begijnhof wacht nieuwe toekomst

Antwerps Begijnhof wacht nieuwe toekomst

Meer artikels