Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nederlanders op zoek naar vastgoedkoopjes in België

Gerelateerde onderwerpen :

Nederlanders op zoek naar vastgoedkoopjes in België

Na acht jaar stilte steken onze noorderburen opnieuw de grens over op zoek naar een ‘vastgoedkoopje’ in ons land. Een belangrijke oorzaak is dat de woningprijzen in Nederland de voorbije maanden flink gestegen zijn. Anderzijds maken ook de verlaagde registratierechten Vlaamse woningen extra aantrekkelijk voor Nederlanders. Dat blijkt uit een analyse van de Antwerpse vastgoedmakelaar Hillewaere Vastgoed, die spreekt van een verdubbeling wat de verkoop aan Nederlanders in het laatste halfjaar betreft. Vooral villa’s met een prijskaartje tussen 300.000 en 600.000 € genieten van een grote interesse.

Na de serieuze woningcrisis waarmee Nederland sinds 2007 kreeg af te rekenen, is de Nederlandse woningmarkt nu in korte tijd oververhit geraakt. Het aanbod aan huizen, appartementen en villa’s is er zeker in de steden vrij beperkt, maar de vraag neemt sinds korte tijd opnieuw fors toe. Het gevolg is dat de woningprijzen in Nederland inmiddels sterk zijn gestegen, vooral in grotere steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Haarlem. Opvallend is dat deze forse prijsstijgingen intussen ook de randgemeenten hebben bereikt. Zeker in Zuid-Nederland kijken vooral prijsbewuste jonge gezinnen nu met meer dan gewone interesse naar woningen net over de grens met België.

“In één jaar tijd zijn de woningprijzen in de buurt van Eindhoven en Tilburg met 8 tot 10% gestegen. Vooral in de prijsklasse van 350 tot 500.000 € is het aanbod in sterk dalende lijn, terwijl de vraag naar zulke woningen het voorbije jaar met meer dan een kwart toenam. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat juist  in deze prijsklasse vele Nederlandse gezinnen momenteel op zoek zijn naar een Belgisch alternatief”, verklaart Roel Druyts, ceo van Hillewaere Vastgoed.

Extra aantrekkelijk

Sinds 1 juni zijn de registratierechten voor de eerste woning in Vlaanderen gedaald van 10 naar 7% . Ook dat heeft het Vlaamse vastgoed alleen maar extra aantrekkelijk gemaakt bij Nederlandse kandidaat-kopers. Het verschil is inmiddels bijzonder groot geworden.

Zo betaal je in Tilburg nu al gemakkelijk 365.000 € voor een rijhuis van 26 jaar oud met een perceeloppervlakte van 249 m². In de Antwerpse gemeente Ravels vind je voor 30.000 € minder al snel een mooie stadswoning van 15 jaar oud met een perceeloppervlakte van 588 m².

Ook in het hogere segment is het verschil significant. Een villa met vier slaapkamers, een perceeloppervlakte van 283 m² en een tuintje kost in Tilburg gemakkelijk 475.000 €. Voor hetzelfde geld vind je in Ravels al een villa met zeven slaapkamers, een perceeloppervlakte van 1.562 m² en een grote tuin.

“In de voorbije zes maanden is de verkoop aan Nederlanders verdubbeld. Inmiddels zijn ze al goed voor een kwart van ons
cliënteel. Het gaat vooral om prijsbewuste gezinnen, meestal met kinderen. Eén van de belangrijkste voorwaarden voor hen is dat ze tijdens weekdagen vlotjes van en naar hun werk in Nederland kunnen rijden. Het verbaast dus niet dat vooral de gemeenten Neerpelt, Ravels en Hoogstraten populair zijn”, aldus Druyts.

Tweede golf

Dat Nederlanders massaal de grens oversteken om zich in Vlaanderen te vestigen is niet nieuw. In de periode 2000-2009 trokken al honderden noorderburen naar de Kempen omwille van fiscale redenen of lagere woningprijzen. De financiële en economische crisis maakte een einde aan die migratiegolf. Na acht jaar relatieve stilte ziet het er nu dus naar uit dat een tweede golf zich op gang heeft getrokken. Hillewaere Vastgoed verwacht dat huizenjagers uit de grote Nederlandse steden de komende maanden nog vaker zullen uitwijken naar de omliggende gemeenten. Bijgevolg zullen ook daar de prijzen blijven stijgen en wordt Vlaanderen aantrekkelijk.

Vlaamse woningprijzen

Ook Belgen die in het noorden van het land op zoek zijn naar een woning kunnen op termijn het effect van een tweede migratiegolf uit Nederland voelen. “Sinds de crisis van 2008-2009 abrupt een einde maakte aan de migratiestromen uit Nederland én steeds meer babyboomers hun villa’s verlaten, zijn de prijzen van villa’s in de Belgische grensstreek gedaald. Afhankelijk van het prijssegment is er sprake van dalingen tot meer dan 30%. Inmiddels is de bodem bereikt. Een nieuwe migratiestroom kan het evenwicht tussen vraag en aanbod weer herstellen, weliswaar met een prijsstijging tot gevolg. Toch verwacht ik niet dat deze stijging van die aard zal zijn dat Belgische kopers moeten afhaken”, besluit Roel Druyts.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

182.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning

182.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning

Uit een vraag van parlementslid Maxim Veys aan Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele blijkt dat de sociale huisvestingsmaatschappijen slechts een beperkt deel van hun middelen gebruiken voor de bouw en renovatie van sociale woningen.[…]

Hoge prijzen in Brussel drijven inwoners naar Vlaanderen

Hoge prijzen in Brussel drijven inwoners naar Vlaanderen

Sociaal netwerk voor vastgoedinvesteerders

Sociaal netwerk voor vastgoedinvesteerders

Eén op de vijf verkoopovereenkomsten digitaal ondertekend

Eén op de vijf verkoopovereenkomsten digitaal ondertekend

Meer artikels