Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nederland voert 'opkoopbescherming' in

Gerelateerde onderwerpen :

,
Nederland voert 'opkoopbescherming' in

© Fred Bervoets

De Nederlandse woonmarkt kreunt. De vraag is groot en het aanbod volgt niet, waardoor wonen er flink duurder wordt. Sinds 1 januari kunnen Nederlandse steden en gemeenten een beroep doen op de opkoopbescherming. Die maatregel zorgt ervoor dat in gewilde gebieden huizen niet zomaar kunnen worden opgekocht voor de verhuur. Zo blijven meer koopwoningen beschikbaar voor mensen die er zelf in gaan wonen. Heel wat steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, …) hebben de maatregel reeds ingevoerd of overwegen om dat binnenkort te doen, soms voor een deel van hun grondgebied en soms voor het hele gebied.
De druk op de woningmarkt wordt in heel Nederland flink gevoeld. Steeds meer mensen hebben er moeite met het vinden van een betaalbare koopwoning. Om woningzoekenden, waaronder starters en middeninkomens, op de woningmarkt meer kans te geven op een betaalbare koopwoning, kan een lokale overheid ervoor kiezen de opkoopbescherming in te voeren. Dit kan in buurten waar schaarste is aan goedkope en middeldure koopwoningen of wanneer de leefbaarheid van een buurt onder druk staat door het opkopen van woningen voor de verhuur. De gemeente moet vooraf bepalen welke woningen in het goedkope en middeldure segment vallen.
 
In drie uitzonderingen moeten Nederlandse gemeenten, ondanks de ingevoerde opkoopbescherming, toch een vergunning voor verhuur verlenen. Dit geldt bij woningen die aan familie worden verhuurd, die deel zijn van een winkel-, kantoor- of bedrijfspand of die tijdelijk worden verhuurd. Voor de tijdelijke verhuur geldt de voorwaarde dat de eigenaar de woning minstens één jaar zelf heeft bewoond. Daarnaast kunnen gemeenten zelf extra uitzonderingsgevallen vaststellen die passen bij de problematiek en samenstelling van de buurt.
 
De Nederlandse opkoopbescherming geldt vooralsnog voor vijf jaar. Hierna vindt een evaluatie plaats naar de noodzaak en relevantie van deze maatregel in de economische situatie van dat moment.

Het Utrechtse stadsbestuur wil vanaf half maart de opkoopbescherming instellen voor het hele grondgebied. Om zo veel mogelijk bestaande koopwoningen beschikbaar te houden voor Utrechtse woningzoekenden, zouden daaronder alle woningen vallen die een WOZ-waarde (ongeveer te vergelijken met het kadastraal inkomen) hebben van 440.000 € of lager.
 
“De woningmarkt staat onder druk, ook in Utrecht. De koopprijzen in de stad zijn nog nooit zo hoog geweest. We willen dat mensen die zélf in een koopwoning willen wonen een plek in Utrecht kunnen vinden. Momenteel is dat een forse uitdaging in onze stad, waar een deel van de schaarse voorraad ook nog wordt opgekocht door particuliere beleggers. Dat leidt tot meer schaarste en stijgende woningprijzen. De invoering van de wet opkoopbescherming gaat daar zeker verschil in maken", stelt de Utrechtse wethouder Kees Diepeveen.
 
Het verbod houdt in dat de woning voor vier jaar na aankoop niet verhuurd mag worden. Utrecht kiest voor een hoge grens waar 60% van de Utrechtse woningvoorraad onder valt. Bij de grensbepaling is onder andere gekeken naar de bestedingsruimte en transacties van koopstarters, een mogelijk ‘waterbedeffect’ en in welk segment investeerders het meest actief en geïnteresseerd zijn.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Stimuleringsprijs voor innovatieve woonideeën

Stimuleringsprijs voor innovatieve woonideeën

Met de nieuwe Woonidee-award, kortweg WOAW, lanceert de provincie Antwerpen een oproep in de richting van laatstejaarsstudenten en jonge professionals om met innovatieve ideeën vorm te geven aan het wonen van morgen. Het kan gaan om een[…]

We Invest trekt naar Frankrijk

We Invest trekt naar Frankrijk

Ehias en Sobradis richten eerste verhuurfonds op

Ehias en Sobradis richten eerste verhuurfonds op

Studieopdracht voor sociale woonwijk Siegelsmarkt in Tongeren

Studieopdracht voor sociale woonwijk Siegelsmarkt in Tongeren

Meer artikels