Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nederland reikt weer Bouwprijzen uit

Gerelateerde onderwerpen :

Nederland reikt weer Bouwprijzen uit

De Nederlandse bouwsector maakt zich op voor de uitreiking van De Nederlandse Bouwprijs 2015. Er worden prijzen uitgereikt in drie categorieën. In totaal heeft de jury 128 inzendingen ontvangen. Dit heeft geleid tot elf nominaties. Op het Gala van de Nederlandse Bouw op 9 februari wordt duidelijk wie de winnaars zijn. Het gala is een onderdeel van de Week van de Bouw, die van 9 tot en met 13 februari wordt gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht.

De genomineerden in de categorie 'Gebouwen' zijn Villa Kogelhof in Kamperland (Architectenbureau Paul de Ruiter), de uitbreiding en renovatie van het Mauritshuis in Den Haag (Hans van Heeswijk architecten) en het station Rotterdam Centraal (Benthem Crouwel Architects).

Rotterdam Centraal

Het station Rotterdam Centraal (foto 1) is een combinatie van robuuste constructie, open ruimte, transparantie van gevels en continuïteit van bestrating. Dit resulteert in een overzichtelijke en transparante ruimte die een logische verlenging van de stad is. Een zeer functioneel gebouw, gekenmerkt door slimme integratie van complexe vraagstukken.

De transformatie van Rotterdam CS staat volgens de jury symbool voor optimale kwaliteit. 'Terwijl het zijn functie behield, werd het sombere gebouw met 'enge tunneltjes' veranderd in een speels, veilig en uiterst aantrekkelijk gebouw. Dit project was een uiterst complexe opgave die met veel partijen succesvol is uitgevoerd en uitnodigt tot reizen met openbaar vervoer', aldus de jury.

Mauritshuis

Sinds de vorige verbouwing van het Mauritshuis in Den Haag (foto 2) waren de voorzieningen allemaal ondergebracht in het souterrain. Bezoekers betraden het gebouw via de zij-ingang in het souterrain aan de Korte Vijverberg. Door de recente verbouwing ziet de bezoeker direct wat hij kan verwachten: een topmuseum met een collectie op wereldniveau.

De transformatie van Rotterdam CS staat symbool voor optimale kwaliteit. “Een intelligente uitbreiding van het bestaande paleisje: het gebouw blijft als icoon in tact', aldus de jury. 'Dit is een mooi voorbeeld, zowel architectonisch, functioneel als technisch, van op een kwalitatief hoogstaande en respectvolle wijze omgaan met emotioneel beladen erfgoed.'

Villa Kogelhof

Bij het ontwerpen van Villa Kogelhof (foto 3) in Kamperland in de provincie Zeeland was van begin af aan autarkie het ambitieuze uitgangspunt. De villa moest volledig energieneutraal zijn, met onder meer energieopwekking via de eigen windmolen.

De jury spreekt van een spectaculair ontwerp, waarbij minimalisme bijna leidt tot overdaad. Architectonisch is het indrukwekkend. De zorgvuldige inpassing in het landschap maakt het tot een bijzonder gebouw.

Civiele kunstwerken

De genomineerden in de categorie 'Civiele kunstwerken' zijn de Ramspolbrug (Van Hattum en Blankevoort), de stadsbrug 'De Oversteek' in Nijmegen (gemeente Nijmegen en Bouwcombinatie Stadsbrug Nijmegen vof) en de Luchtsingel (ZUS - Zones Urbaines Sensibles).

De Oversteek

Nijmegen wilde méér dan alleen een nieuwe brug over de Waal. Bouwcombinatie Stadsbrug Nijmegen en de architecten Ney & Poulissen kwamen met een overtuigend voorstel: een slanke stalen brug (foto 4) die recht doet aan de Waal, de stad, de historische locatie en de ontwikkelingen in de omgeving.

Nijmegen wilde méér dan alleen een nieuwe brug over de Waal. De jury vindt deze inzending in alle opzichten zowel bouw- als verkeerskundig een lust voor het oog; uitdagende benadering van marktpartijen, van bouwen én beheren; binnen tijd en budget.

Ramspolbrug

De nieuwe Ramspolbrug (foto 5) verbindt Flevoland met Overijssel. Omdat de nieuwe brug hoger en breder is dan de oude Ramspolbrug zijn er aanzienlijk minder brugopeningen nodig. Dit bevordert de doorstroming van het verkeer op de weg en het water. De inspanningen van prefabricage zijn volgens de jury vooruitstrevend. De jury prijst ook de samenwerking en betrokkenheid van veel stakeholders, waardoor men tot hoge kwaliteit is gekomen.

Luchtsingel

De Luchtsingel (foto 6) vormt samen met het Schieblock en een groot aantal andere projecten de Test Sit Rotterdam, een plek waar nieuwe manieren van 'stad maken' kunnen worden uitgeprobeerd. In het kader van de IABR ' Making City heeft ZUS 21 interventies in het gebied in gang gezet, uiteenlopend van pocket parks tot een stadsfabriek. Ze worden verbonden via één doorlopende route: de Luchtsingel.

De jury is van mening dat de Luchtsingel op vele fronten een voorbeeldproject is. Vernieuwend in alle opzichten en passend in de moderne tijd. De jury vindt het zeer origineel om op deze manier met een voorinvestering de herontwikkeling van het gebied te verkennen.

Bouwmaterialen en –systemen

In de categorie 'Bouwmaterialen en 'systemen' ten slotte zijn er nominaties voor Built4U (Zehnder - J.E. StorkAir), de kabelnetgevels van de Markthal in Rotterdam (Octatube) en de RONA Zelf Reinigende Berm in de N421 (Dura Vermeer en Altena Groep).

Built4U is een betaalbare renovatiemethode voor het renoveren van sociale woningen naar de passiefhuisstandaard. Dit is revolutionair voor de renovatiemarkt. In amper vijf dagen wordt een complete woning gerenoveerd met prefab bouwproducten.

Volgens de jury is dit een mooi concept, passend in een trend en een uitstekend antwoord op de vraag hoe de integrale kwaliteit van de naoorlogse Nederlandse sociale woningen op korte tijd én betaalbaar kan worden verbeterd.

De Markthal is een architectonisch icoon nabij Station Blaak in Rotterdam. Aan beide kopse kanten van het boogvormige gebouw bevinden zich de grootste kabelnetgevels van Europa (foto 7). Samen vormen de kabels een afgespannen net, 34 m hoog en 42 m breed.

Een zeer intelligent ontworpen systeem en de integratie van constructie en architectuur tonen volgens de jury lef. De constructies die Octatube iedere keer weer ontwerpt zijn volgens de jury fascinerend. Het is volledig recyclebaar en mede dankzij deze oplossing kan de markthal onverwarmd blijven.

Dura Vermeer en Altena Groep ontwikkelden op de N421 de RONA Zelf Reinigende Berm, een zeer open bermverharding gecombineerd met een innovatieve minerale filterconstructie die 40 jaar lang vervuild hemelwater reinigt tot onder de grenswaarden die gehanteerd worden voor het infiltreren van water in kwetsbare gebieden. ' LVDB

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vlaanderen investeert 1,2 miljoen euro in vier strategische projecten die moeten leiden tot minder verharding, klimaatbestendige steden en een beter toegankelijke natuur in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen. Voor deze oproep werden zeven[…]

18/08/2022 |
76 nieuwe appartementen in Aarschot

76 nieuwe appartementen in Aarschot

Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Meer artikels