Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

NAV toont knapste realisaties op Renovatiedag

NAV toont knapste realisaties op Renovatiedag

© LUC ROYMANS PHOTOGRAPHY

Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) organiseert op zondag 15 mei de jaarlijkse Renovatiedag in Vlaanderen en Nederlandstalig Brussel. Op dezelfde dag is er ook een Franstalige editie, georganiseerd door Advanced Fair. Wie verbouwplannen heeft, kan een namiddag lang binnenkijken in tal van toekomstgerichte verbouwingen. Je doet er niet alleen inspiratie op, maar ontdekt ook het verhaal van de architect en de bewoners.

De Renovatiedag is er voor elke verbouwer. Ben je op zoek naar een architect om de renovatie van je allereerste woning in goede banen te leiden, al dan niet gefaseerd? Wil je voor het hele gezin meer speel-, werk- en ontspanningsruimte creëren, of hebben de kinderen het ouderlijke nest verlaten en wil je juist meer aandacht voor levenslang wonen? Misschien zie je het groter en droom je ervan om met vrienden of familie te cohousen? In het brede scala van referentieprojecten vindt iedereen zijn of haar gading.
 
Hoe divers ook, alle deelnemende projecten hebben één ding gemeen: er werd telkens samengewerkt met een architect. Hij of zij ziet ruimtelijke mogelijkheden die vaak niemand anders opmerkt, heeft inzicht in de manier waarop bepaalde materialen bepaalde sferen creëren en weet stijl, organisatie, techniek en budget tot een sluitend geheel te verenigen.
 
Die inventiviteit komt vandaag meer dan ooit van pas, want om toekomstgericht te verbouwen is het cruciaal om de schaarse ruimte optimaal te benutten en te werken volgens een logisch stappenplan. Tijdens de openhuizendag ontdek je ter plekke hoe ontwerpers dit alles naar de praktijk vertaald hebben. Zowel de architect als de bewoners zijn telkens aanwezig voor een woordje uitleg.
 
NAV hoopt opnieuw duizenden bezoekers te ontvangen tijdens deze openhuizendag. “De Renovatiedag is voor ons ook een ideaal moment om toekomstige verbouwers te prikkelen om na te denken over duurzaam verbouwen en het potentieel van hun eigen woning. Dit jaar gaat onze aandacht in het bijzonder naar de huidige materiaalschaartse en de nood aan een gesloten kringloop. We willen van circulair bouwen de norm maken”, aldus projectmedewerker Benjamin Stragier.
 
Dat werd ook duidelijk tijdens de persvoorstelling van de renovatiedag. Die vond plaats in ’t Nieuwhuys, het oudste huis van Hoegaarden. Architect Peter Van Impe kreeg de opdracht om dit pand te renoveren en uit te breiden tot een vernieuwde brasserie. ’t Nieuwhuys werd niet alleen opgewaardeerd met respect en behoud van originele elementen, het is ook flexibel en multi-inzetbaar. 
 
Door de materiaalschaarste kiezen steeds meer (ver)bouwers voor hergebruik. Gebouwen bevatten dan ook een schat aan grondstoffen. Als we die optimaal benutten kunnen we flink wat tekorten opvangen en verlichten we meteen ook de impact op het klimaat. Authentieke bouwmaterialen zorgen bovendien voor extra karakter. Kortom: circulair bouwen loont op vele vlakken. 
 
Zuiniger en efficiënter omspringen met onze hulpbronnen is de essentie van circulair bouwen. We hebben vooral nood aan gesloten kringlopen, zeker nu grondstoftekorten voor vertragingen en exploderende prijzen zorgen. Gelukkig is ons bestaande gebouwenpatrimonium een zeer vruchtbare ‘mijn’. 
 
De grote uitdaging is om al die beschikbare materialen beter te benutten in plaats van een enkeltje te boeken naar de afvalberg. Naast ‘urban mining’ vormen ook renovatie, restauratie en herbestemming een volwaardig circulair alternatief. Het duurzaamste gebouw is immers vaak het gebouw dat je niet hoeft te bouwen.
 
De openhuizendag vindt plaats op zondag 15 mei, van 13 uur tot 18 uur. Alle bezoeken zijn op afspraak. In totaal kan je kiezen uit een vijtigtal projecten. Reserveer gratis je plaatsje op www.renovatiedag.be, waar je ook een overzicht en een beschrijving van de verschillende projecten kan vinden. 

Copyright: Luc Roymans

Copyright: Luc Roymans
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Internationaal congres over gezonde steden in Brussel

Internationaal congres over gezonde steden in Brussel

Brussel is van 3 tot 6 oktober voor de eerste keer gaststad voor het jaarlijkse ISOCARP World Planning Congress. Het evenement vindt plaats in het Maison de la Poste op de Thurn & Taxis-site. Voor de praktische organisatie van dit congres[…]

Nieuw kwaliteitslabel voor professionele tuinaannemers

Nieuw kwaliteitslabel voor professionele tuinaannemers

Kortrijk is de kmo-vriendelijkste bouwgemeente van Vlaanderen

Kortrijk is de kmo-vriendelijkste bouwgemeente van Vlaanderen

Inschrijven voor de Staalbouwwedstrijd kan nog tot 30 september

Inschrijven voor de Staalbouwwedstrijd kan nog tot 30 september

Meer artikels