Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

NAV-pocket belicht samenwerken in ontwerpteam

Samenwerken is voor architecten vandaag vaste prik, zowel in eenmanspraktijken als in grotere bureaus. Maar wat zijn de ingrediënten om succesvol in zee te gaan met collega's of andere partners in de sector' En waar schuilen de addertjes onder het gras' Een nieuwe publicatie van NAV, de Vlaamse architectenorganisatie biedt een antwoord op deze cruciale vragen.

De redenen om een samenwerking op te zetten, zijn legio; denk maar aan de toenemende complexiteit van architectuuropdrachten, die vraagt om specialisatie en om een multidisciplinaire aanpak. Samenwerken is voorts inherent aan projecten waarin werken in bouwteam een noodzaak is.

Dankzij de schaalvergroting ontstaat een synergie van competenties en specialisaties. Ook de financiële draagkracht en de geloofwaardigheid nemen toe. Grotere projecten worden zo haalbaar, zowel op de private markt als via openbare aanbestedingen.

Al die mogelijke voordelen dreigen echter in het water te vallen als de samenwerking eindigt in een debacle. Een succesvolle samenwerking veronderstelt dan ook een goede voorbereiding en een dito aanpak. Dat roept heel wat vragen op: hoe een geschikte partner vinden, hoe komen gemeenschappelijke doelstellingen en strategieën tot stand, wat is de geknipte vorm voor een samenwerking, welke financiële afspraken zijn vitaal, hoe zit het met de beroepsaansprakelijkheidsverzekering en hoe communiceren met de opdrachtgever'

Al deze en nog veel meer vragen komen aan bod in de nieuwe NAV-pocket. De focus ligt op de samenwerkingsvormen waarin partners op gelijkwaardige basis naast elkaar staan ten opzichte van de opdrachtgever en dus niet op onderaanneming. NAV-leden kunnen de pocket gratis aanvragen via de webshop op www.nav.be, niet-leden kunnen een exemplaar bestellen tegen 25 '.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

"Aannemers kunnen geen bullshit meer verkopen"

"Aannemers kunnen geen bullshit meer verkopen"

De bouwsector is vandaag – op een paar positieve uitzonderingen na – nog heel klassiek in zijn communicatie. “Aannemers pakken vooral uit met wat ze in het verleden al gerealiseerd hebben, terwijl het ‘hoe’ en meer[…]

Hilti automatiseert boren in plafonds

Hilti automatiseert boren in plafonds

Pools universiteitsgebouw wint Brick Award

Pools universiteitsgebouw wint Brick Award

Genk krijgt nieuwe spoorbrug over het Albertkanaal

Genk krijgt nieuwe spoorbrug over het Albertkanaal