Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

NAV-pocket belicht samenwerken in ontwerpteam

Samenwerken is voor architecten vandaag vaste prik, zowel in eenmanspraktijken als in grotere bureaus. Maar wat zijn de ingrediënten om succesvol in zee te gaan met collega's of andere partners in de sector' En waar schuilen de addertjes onder het gras' Een nieuwe publicatie van NAV, de Vlaamse architectenorganisatie biedt een antwoord op deze cruciale vragen.

De redenen om een samenwerking op te zetten, zijn legio; denk maar aan de toenemende complexiteit van architectuuropdrachten, die vraagt om specialisatie en om een multidisciplinaire aanpak. Samenwerken is voorts inherent aan projecten waarin werken in bouwteam een noodzaak is.

Dankzij de schaalvergroting ontstaat een synergie van competenties en specialisaties. Ook de financiële draagkracht en de geloofwaardigheid nemen toe. Grotere projecten worden zo haalbaar, zowel op de private markt als via openbare aanbestedingen.

Al die mogelijke voordelen dreigen echter in het water te vallen als de samenwerking eindigt in een debacle. Een succesvolle samenwerking veronderstelt dan ook een goede voorbereiding en een dito aanpak. Dat roept heel wat vragen op: hoe een geschikte partner vinden, hoe komen gemeenschappelijke doelstellingen en strategieën tot stand, wat is de geknipte vorm voor een samenwerking, welke financiële afspraken zijn vitaal, hoe zit het met de beroepsaansprakelijkheidsverzekering en hoe communiceren met de opdrachtgever'

Al deze en nog veel meer vragen komen aan bod in de nieuwe NAV-pocket. De focus ligt op de samenwerkingsvormen waarin partners op gelijkwaardige basis naast elkaar staan ten opzichte van de opdrachtgever en dus niet op onderaanneming. NAV-leden kunnen de pocket gratis aanvragen via de webshop op www.nav.be, niet-leden kunnen een exemplaar bestellen tegen 25 '.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Peter De Brabandere nieuwe directeur Zinkinfo Benelux

Peter De Brabandere nieuwe directeur Zinkinfo Benelux

ZinkInfo Benelux heeft sinds april een nieuwe algemeen directeur. Peter De Brabandere (55) volgt Bruno Dursin op die ruim tien jaar de organisatie leidde. Peter De Brabandere heeft heel wat ervaring opgebouwd binnen de werkgeverswereld in[…]

Vlabo herbestemt pastorie in Sint-Truiden tot woonproject

Vlabo herbestemt pastorie in Sint-Truiden tot woonproject

Ontwerpers gezocht voor individuele dans-cabine

Ontwerpers gezocht voor individuele dans-cabine

VCB wil dat beperkingen op woonaanbod verdwijnen

VCB wil dat beperkingen op woonaanbod verdwijnen