Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

NAV brengt BIM stap dichterbij

Gerelateerde onderwerpen :

,

Samenwerken is een must in de bouwsector. De roep naar een meer integrale coördinatie klinkt overigens steeds luider bij de verschillende spelers in de bouw. BIM (Building Information Modeling) speelt in op die vraag door alle stakeholders te betrekken in één 3D-model. Om die werkwijze in een stroomversnelling te brengen, bundelt NAV, de Vlaamse architectenorganisatie de krachten met ORI, de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) en het WTCB. Met dit gezamenlijke VLAIO-project, dat wordt gesteund door het Agentschap Innoveren & Ondernemen, willen ze de bouwwereld maximaal sensibiliseren en bouwprofessionals vertrouwd maken met de technologie en aanzetten tot het gebruik van BIM in de praktijk.

BIM huldigt een vrij revolutionair uitgangspunt: in plaats van een tweedimensionale bouwtekening om te zetten naar een driedimensionaal bouwwerk vertrekt het van een driedimensionaal, digitaal prototype. Alle bouwpartners werken in hetzelfde model; een geïntegreerde samenwerking tussen de verschillende schakels in de bouwkolom is dus noodzakelijk. Door te werken met BIM zitten alle partijen van een bouwproject met elkaar aan tafel.

Wie de stap naar BIM zet, gaat doorgaans niet over een nacht ijs. NAV wil bouwprofessionals optimaal begeleiden bij deze switch en gaat daarvoor in zee met vertegenwoordigers van aannemers (VCB, WTCB) en advies- en ingenieursbureaus (ORI). In 2016 doorkruisen ze Vlaanderen met tal van workshops, infosessies en verhalen van BIM-voorlopers die architecten, aannemers en advies- en ingenieursbureaus op weg moeten zetten naar een meer integrale coördinatie van bouwprojecten. Zo moet het project de kennis en het gebruik van BIM een boost geven.

BIM is geen nobele onbekende meer bij ontwerpers: uit een bevraging bij 221 architecten bleek 93% van hen BIM te kennen. Exact de helft van de ondervraagden werkt er vandaag al mee. Vooral de visualisatie van de gevolgen in het ontwerp blijkt een belangrijke troef. Heel wat architecten loven ook de betere onderlinge communicatie en de makkelijker vermijdbare faalkosten.

Om uit te groeien tot een echt succesverhaal moeten alle spelers wel aan hetzelfde zeel trekken en dat blijkt vooralsnog te weinig het geval. Nog onvoldoende bouwbedrijven werken met BIM, klinkt het. Dat is meteen het grootste nadeel van het model volgens architecten.

Daarom vindt NAV het hoog tijd om het BIM-enthousiasme aan te zwengelen. 'In december 2015 zijn we gestart met onze eerste workshop. In eerste instantie behandelen we de basisvragen: wat is BIM precies, wat zijn de mogelijke voordelen, wat is de rol van de architect, hoe kunnen we een positie opeisen die het best past bij onze rol' Op termijn kunnen we het thema dan verdiepen en checklists opstellen, problemen in de wetgeving signaleren, ' De interesse is groot bij architecten, ook omdat opdrachtgevers steeds vaker naar BIM vragen', signaleert directeur Kris Baetens.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Ontwerpteam gezocht voor herontwikkeling Sint-Andrieswijk

Ontwerpteam gezocht voor herontwikkeling Sint-Andrieswijk

Kandidaat-ontwerpers kunnen zich vóór 6 september aanmelden om een binnengebied in de Sint-Andrieswijk in het stadshart van Antwerpen nieuw leven in te blazen. AG Vespa schrijft hiervoor een openbare aanbesteding uit. Tussen de[…]

11/08/2022 | ProjectenOntwerp
Ontwerper gezocht voor reeks luifelconstructies

Ontwerper gezocht voor reeks luifelconstructies

Zorgproject in Kortrijk wint New European Bauhaus Prize

Zorgproject in Kortrijk wint New European Bauhaus Prize

Architecten merken daling in werkvolume en nieuwe projecten

Architecten merken daling in werkvolume en nieuwe projecten

Meer artikels