Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Natuurspeelplaatsen zitten in de lift

Natuurspeelplaatsen zitten in de lift

De stad Antwerpen helpt scholen die iets positiefs willen doen voor het milieu. Via het programma 'EcoScholen Antwerpen' winnen de scholen De Linde, De Dageraad en Sint-Jozef een wedstrijdsubsidie voor de vergroening van hun speelplaats.

Scholen die (willen) werken rond een beter leefmilieu kunnen zich inschrijven als EcoSchool. De stad Antwerpen biedt hen advies op maat, materiaal en subsidies. Jaarlijks reikt de stad maximum drie wedstrijdsubsidies uit aan de EcoScholen met het beste projectidee. Dit jaar zijn basisschool De Linde, leefschool De Dageraad en buso Sint-Jozef de winnaars.

Vergroenen

Alle EcoScholen kunnen een project­idee indienen. Opmerkelijk is dat zij de jongste jaren heel vaak kiezen voor het vergroenen van hun buitenruimte. Na het proefproject 'natuurspeelplaatsen', waarbij de stad vijf EcoScholen begeleidde bij het vergroenen van de speelplaats, is de interesse van scholen voor dit thema toegenomen. Een studiedag over dit thema in mei dit jaar lokte 45 geïnteresseerde leerkrachten en ouders. Op die dag konden zij ook gaan kijken naar de natuurspeelplaatsen van andere scholen, waaronder die van stedelijke basisschool De Evenaar, de winnaar van vorig jaar.

Scholen die (willen) werken rond een beter leefmilieu kunnen zich inschrijven als EcoSchool.

De winnende scholen krijgen dankzij een subsidie en procesbegeleiding de kans om hun groene dromen waar te maken. Ze scoorden niet enkel dankzij hun projectidee, maar ook door hun sterke visie en teamwerk, die de basis vormen voor een goed schoolproject.

De Linde

Vrije basisschool De Linde in Deurne wint de hoofdprijs van 7.500 ' voor de creatie van een veelzijdige natuurspeelplaats. Onder de titel 'groener spelen en beleven' plant de school samen met ouders en leerlingen een avontuurlijke vergroening met groene heuvels, een zitkuil en natuurlijke ondergrond. Een klimparcours, boomstammen, een moestuin, een bouwhut waar kinderen kunnen spelen met natuurlijke materialen en een groene muur vervolledigen het plaatje.

De Dageraad

Leefschool De Dageraad in Antwerpen betrok en enthousiasmeerde leerlingen, ouders en de andere partners - basisschool De Zonnebloem en kinderopvang Janneke Maan - die gebruik maken van de speelplaats. De huidige speelplaats voldoet niet aan de dromen en wensen van de kleuters, leerkrachten of ouders. Samen kwamen ze tot een plan voor een natuurlijke en avontuurlijke kleuterspeelplaats. Dankzij het nieuwe plan komen er zowel een natuurlijke bouwplek en een natuurlijke ondergrond als een heuvel met boomstammen en nieuwe bomen en planten. Dit project wordt beloond met de tweede prijs van 5.000 '.

Er wordt aandacht besteed aan de activering van alle zintuigen.

Buso Sint-Jozef

Buso Sint-Jozef in de Antwerpse wijk Luchtbal is een secundaire school voor leerlingen met een motorische handicap. Samen bedachten leerlingen, leerkrachten en een ontwerper een plan voor een natuurbelevingstuin die voor iedereen toegankelijk is. Er wordt aandacht besteed aan de activering van alle zintuigen. Zo komen er geurstruiken (ruiken), een moestuin en een pluktuin met bessenstruiken (proeven), een kruidentuin (ruiken en proeven) en een aantal planten die elk op een ander moment bloeien (zien). Maar ook verschillende ondergronden die ook voor rolstoelgebruikers toegankelijk zijn (voelen), tortelduiven, kippen, dwerggeitjes en een insectentoren (zien, horen), stromend water (horen), verschillende soorten bomen met verschillende basten (voelen), enzovoort. Dit project wint de derde prijs van 2.500 '.

Toonmoment

Bij de voltooiing van de projecten zullen de scholen een toonmoment voor de buurt en andere geïnteresseerden organiseren. Meer info over EcoScholen en speelnatuur op school is te vinden op plantwerpen.be/speelnatuur-op-school-het-kan.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Pools universiteitsgebouw wint Brick Award

Pools universiteitsgebouw wint Brick Award

Geen Belgische winnaars dit jaar bij de Brick Award van Wienerberger, ondanks zes genomineerde projecten. De hoofdprijs en het goud in de categorie Sharing Public Spaces ging naar het faculteitsgebouw voor Radio en Televisie van de University of[…]

Genk krijgt nieuwe spoorbrug over het Albertkanaal

Genk krijgt nieuwe spoorbrug over het Albertkanaal

"Aannemers kunnen geen bullshit meer verkopen"

"Aannemers kunnen geen bullshit meer verkopen"

Hilti automatiseert boren in plafonds

Hilti automatiseert boren in plafonds