Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nacht van de Bouwvakker breekt een lans voor meer teamwerking

Gerelateerde onderwerpen :

Nacht van de Bouwvakker breekt een lans voor meer teamwerking

Honderden gasten woonden op vrijdagavond 30 januari in een overvolle Versuz in Hasselt de tweede Nacht van de Bouwvakker bij, die voor het eerst gepaard ging met een vip-diner. Jean Swennen en Elza Vandebos werden respectievelijk uitgeroepen als Meest Verdienstelijke Werknemer en Meest Verdienstelijke Werkgever van 2014 , terwijl de beursstands van Buildtechnics en Moods by Nivoo Parket respectievelijk de Prijs van de Architectenjury en de Prijs van de Persjury veroverden.

'Ik ben ervan overtuigd dat je als ondernemer niet alleen mag staan en dat je moet omringd worden door de vele handen die worden gereikt. Neem deze handen vast en sla ze in elkaar. Deze avond is daarvan een mooi voorbeeld. We kunnen dit doen met een heel team: producenten, leveranciers, ondernemers, werkgevers en werknemers, de mensen die realiseren. Dit is dan ook de boodschap die wij willen meegeven: samen in een goed team staan we sterk', opperde Leon Peters, voorzitter van Bouwunie Limburg.

Hij stelde vast dat we beland zijn in een nieuw tijdperk, waarin we anders moeten bezig zijn op alle vlakken. Durven veranderen is misschien moeilijk voor vele ondernemers, maar kan voor hen ook een aanzet vormen tot nieuwe inspiratie en doelstellingen.

'Dat begint door te luisteren naar collega's, fabrikanten en leveranciers, ervaring uit te wisselen en te leren van elkaar. Netwerking is vandaag dan ook niet meer weg te denken voor een bouwondernemer. Hij wordt geconfronteerd met vele nieuwe regels zoals het E-peil dat steeds moeilijker wordt in de uitvoering, vakbekwaamheid bij rijbewijs C, wettelijk verplichte opleidingen zoals werken op hoogte en ehbo op de werkvloer, ... We moeten onze mensen meer opleiding laten volgen en onze bedrijven moeten er meer voor openstaan om jongeren rechtstreeks te begeleiden in de sector. We moeten samenwerken met het onderwijs zodat jongeren bij het einde van hun studies als waardige collega-werknemers met hun actuele kennis op onze werkvloer kunnen starten. Op deze manier kunnen we een verschil maken in kwaliteit en opboksen tegen goedkope arbeidskrachten op de markt. Alle aanwezigen zijn ambassadeurs voor het beroep van bouwvakker en kunnen deze mensen motiveren om ons vak te ontdekken', glunderde Leon Peters.

De ondernemer wordt steeds belangrijker in onze welvaartmaatschappij. Hij beklemtoonde tevens dat de overheid ook haar verantwoordelijkheid moet nemen. Politici mogen er zich niet makkelijk vanaf maken met de mantra dat er geen budget meer is, maar moeten meewerken aan dit nieuwe tijdperk. 'De werkende mens, ondernemer en arbeider, mag niet langer belast en beboet worden. Wie nog wil werken en ondernemen en ervoor zorgt dat het sociale stelsel blijft voortbestaan, moet beloond worden. De ondernemer wordt steeds belangrijker in onze welvaartmaatschappij', meende de voorzitter van Bouwunie Limburg.

Daarom wil zijn organisatie kort bij haar leden staan en zich opwerpen als partner in dit nieuwe tijdperk. Zo vormt de stand van Bouwunie Limburg op Bouwinnovatie een mooi voorbeeld van samenhorigheid van alle bouwsectoren. Leon Peters gaf ook nog een pluim aan de werkgroep Bouwinnovatie onder leiding van Erik Broekhoven, directeur Davy Maesen, frisse kracht Severine Ulenaers voor de organisatie van dit evenement en de zestig bestuursleden die zich inzetten voor de belangen van haar leden en de bouwsector.

Vier winnaars

Tijdens deze Nacht van de Bouwvakker maakte Bouwunie Limburg tevens de winnaars bekend van de verkiezing van Meest Verdienstelijke Bouwvakker en Meest Verdienstelijke Werkgever. Met dit initiatief wil ze niet alleen twee personen in de bloemetjes zetten, maar ook het beroep van bouwvakker en de sector op een positieve manier in beeld brengen.

De Award voor Meest Verdienstelijke Bouwvakker wordt uitgereikt aan een Limburgse bouwprofessional met minstens vijf jaar ervaring in de plaatselijke bouwsector die uitmunt in zijn vak en die bij voorkeur ook nog sociaal, positief ingesteld, flexibel, leergierig en vooruitstrevend is. Deze arbeider op wie je kan rekenen, moet bovendien werken in een bouwbedrijf dat lid is van Bouwunie. De genomineerden waren Patrick Jacobs van Bouwbedrijf Claesen uit Diepenbeek, Jean Swennen van Davy Swennen Alg. Schrijnwerkerij bvba uit Neeroeteren, Gunter Vermeulen van Kris Langers bvba uit Maaseik en Marc Kellens van Gecadak bvba uit Diepenbeek.

Uiteindelijk koos de jury voor Jean Swennen, een doorwinterde bouwvakker die sinds 1990 actief is in de bouw. Sinds 2005 is hij in dienst bij het bedrijf van zijn zoon, Alg. Schrijnwerkerij Davy Swennen uit Neeroeteren, en op zijn 58ste blijft hij ondanks een nieuwe heup en knie nog steeds zijn werk vol overgave doen. Jean Swennen is overigens nog steeds leergierig en volgde het afgelopen jaar een heleboel opleidingen zoals Ehbo, Veilig werken op hoogte, Opbouwkraan en een opleiding van Firestone. Bovendien staat hij open voor nieuwigheden, zoals de recente omschakeling van de onderneming van interieurbouw naar houtskeletbouw. In het bedrijf begeleidt hij de jongeren en hij staat steeds zijn collega's bij met raad. Als zijn zoon afwezig is, neemt hij de leiding over. Gedurende de afgelopen jaren is de laureaat ook steeds meer bediendetaken op zich gaan nemen en hoewel hij in juni met pensioen gaat, blijft hij actief in het bedrijf. Behalve de award ontvangt de winnaar ook een nieuwe outfit en een reischeque ter waarde van telkens 500 ' exclusief btw en een krantenabonnement.

De Award van Meest Verdienstelijke Werkgever bekroont een Limburgse werkgever die zijn bedrijf runt als een echte people manager, mensen weet te motiveren, oog heeft voor het sociale aspect, een bepaalde visie nastreeft inzake personeelsbeleid en bedrijfsvoering en een eigen bedrijfscultuur huldigt. Kortom, de laureaat is een werkgever voor wie werknemers met trots werken. Hier waren de nominaties voor Davy Swennen van Davy Swennen Alg. Schrijnwerkerij bvba uit Neeroeteren, Kris Langers van Kris Langers bvba uit Maaseik, Carlo Genné van Gecadak bvba uit Diepenbeek, Johan Nijst van Nijst Natuursteen uit Munsterbilzen en Elza Vandebos van Vandebos Bouwonderneming nv uit Alken.

Deze award ging naar Elza Vandebos, die reeds zestig jaar aan het roer staat van Algemene Bouwonderneming Vandebos uit Alken. Dagelijks doen 110 medewerkers hun best om haar slogan 'de wereld bewoonbaar maken' te realiseren. De tachtigjarige Elza Vandebos draagt waarden als respect en begrip voor elkaar hoog in het vaandel. Daarenboven staat ze nog steeds open voor nieuwe ideeën van jongeren, die ze graag kansen geeft, en leidt ze het sociaal overleg in het bedrijf. Zelfs financiële en familiale problemen van haar medewerkers laten haar niet onberoerd. Het personeelsverloop in deze onderneming is dan ook erg klein. Tot slot is Elza Vandebos zeer geduldig en is ze begaan met de toekomst: na het overlijden van haar beide broers nam ze maatregelen om de continuïteit van het familiebedrijf te waarborgen. De winnaar van deze (lifetime achievement) award ontvangt ook een traktatie voor het bedrijf en een gratis sociale audit t.w.v. 500 '.

Tot slot werden naar goede jaarlijkse gewoonte de Persprijs voor de mooiste stand op Bouwinnovatie en de prijs van de architectenjury voor de meest sprekende innovatie uitgereikt.

De Prijs van de Persjury ging naar Moods by Nivoo Parket uit Kuringen, dat (nipt) Afwerkingsbedrijf Schoeffaerts uit Diepenbeek en Excellent Epoxyvloeren uit Genk achter zich liet.

'Het ganse verhaal van deze in loungeklanken gedrenkte stand klopt. Acht houten kubussen vertegenwoordigen er evenveel verschillende sferen die dit product oproept, waardoor muziek de rode draad vormt. De songteksten keren bovendien in flarden terug op de wanden van deze stand. Deze zwarte wanden zuigen de aandacht naar de accentmuur en de vloer, die voor de enige kleurtoetsen zorgen', gaf de jury als motivatie mee.

De architectenjury was dan weer het meest gecharmeerd door het Element-Montage-System EMS+SI van Buildtechnics uit Nieuwerkerken. Het prefab montagesysteem maakt het mogelijk om raam- en deurelementen in de isolatieschil te monteren. De isolatie sluit perfect aan op de profielen, waardoor koudebruggen uitgesloten zijn. Het systeem vereenvoudigt voorts de luchtdichte aansluiting van de ramen met de muren en vergemakkelijkt het werk van de stukadoor. ' JL

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Gimv wil groep van installatiebedrijven uitbouwen

Gimv wil groep van installatiebedrijven uitbouwen

De beursgenoteerde investeringsmaatschappij Gimv wil een groep van installatiebedrijven uitbouwen en werkt daarvoor samen met Lenaerts/LVR uit Houthalen-Helchteren en ABN Klimatisatie uit Munsterbilzen. De drie partners gaan op zoek naar[…]

Oplopende kosten duwen bouwbarometer in het rood

Oplopende kosten duwen bouwbarometer in het rood

Hoge kosten doen kmo’s vrezen voor rendabiliteit

Hoge kosten doen kmo’s vrezen voor rendabiliteit

Elektrobedrijven teleurgesteld in federaal energieakkoord

Elektrobedrijven teleurgesteld in federaal energieakkoord

Meer artikels