Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Naar stabilisatie van parketverbruik

Het parketverbruik in Europa moet vorig jaar gekrompen zijn met, naar schatting van de Europese parketfederatie FEP, zo'n 3,8%. Later in het jaar, wanneer de leden over definitieve cijfers beschikken, kan dit percentage nog bijgesteld worden.

Zoals al enige jaren is gebleken evolueren de verbruikscijfers van land tot land nogal verschillend, zelfs op kwartaalbasis. Regionaal bekeken doen de gevolgen van de crisis zich nog steeds sterk gevoelen in landen zoals Italië en Frankrijk. Het goede nieuws komt uit Zweden dat een positieve ontwikkeling kent en Hongarije waar de parketmarkt in de loop van vorig jaar licht verbeterde. In Centraal-Europa blijft Zwitserland de vaste 'parketwaarde' met een hoog verbruiksniveau. Maar zowel in Oostenrijk als Duitsland daalde het verbruikspeil in 2014 licht.

Wat de parketproducten betreft is duidelijk dat plankenvloer populair blijft bij de klanten met een tendens om door te stromen naar het topgamma. Houtoppervlakken met weinig of geen knopen worden opnieuw mode en een natuurlijk uitzicht is gewild. Eik blijft zijn overwicht op de andere houtsoorten versterken omdat het zoveel vormen en kleuren kan aannemen, terwijl de tropische houtsoorten geleidelijk van de Europese markt verdwijnen.

Op de jongste bestuursvergadering van de FEP spraken de leden zich positief uit over het nieuwe jaar. Zij verwachten een stabilisatie van de Europese markt ondanks de sterke concurrentie met andere vloerbedekkingen, waaronder niet in het minst de LVT-vloeren.

Meer nieuws over de Europese parketmarkt is te verwachten van het jaarlijkse parketcongres dat samen met de algemene vergadering van de FEP gehouden wordt op 4 en 5 juni 2015 in Bordeaux.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe restauratiefase voor Onze-Lieve-Vrouwkerk in Ranst-Oelegem

Nieuwe restauratiefase voor Onze-Lieve-Vrouwkerk in Ranst-Oelegem

De parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw in Oelegem bij Ranst krijgt het groene licht voor een volgende renovatie. Ditmaal wordt de elektrische installatie vernieuwd en krijgt de verwarmingsinstallatie een opknapbeurt. De Vlaamse overheid geeft een[…]

Glasbedrijf Mols-Dom weer aanwezig in Herentals

Glasbedrijf Mols-Dom weer aanwezig in Herentals

Waterbedrijven willen zeewater op grote schaal drinkbaar maken

Waterbedrijven willen zeewater op grote schaal drinkbaar maken

Wienerberger plant mee bos aan op voormalige kleigroeve

Wienerberger plant mee bos aan op voormalige kleigroeve