Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

MVRDV transformeert historisch Palais du Commerce in Rennes

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
MVRDV transformeert historisch Palais du Commerce in Rennes

Het gebouw krijgt zijn handelsfunctie terug en kreeg daarom de naam ‘Renaissance’, een wedergeboorte die zowel geldt voor het Palais du Commerce als zijn omgeving. (foto’s ENGRAM)

Het Nederlandse architectenbureau MVRDV is geselecteerd voor de prestigieuze renovatie en uitbreiding van het negentiende-eeuwse Palais du Commerce in de Franse stad Rennes. Het historische gebouw wordt een multifunctioneel complex bedoeld voor werken, winkelen en ontspannen. Transparantie, respect voor erfgoed en gastvrijheid zijn de sleutelwoorden voor deze herbestemming, waarmee het Palais du Commerce de handelsfunctie terugkrijgt die het ooit had. De renovatie en uitbreiding van het gebouw, dat straks 18.000 m² zal tellen, start normaal gezien in 2022.

Het Palais du Commerce bevindt zich in de binnenstad van Rennes, aan de Place de la République. Het historische gebouw - dat tussen 1885 en 1929 achtereenvolgens is ontworpen en gerealiseerd door de Franse architecten Jean-Baptiste Martenot en Emmanuel Le Ray - is een begrip in Rennes en omgeving. Het fungeerde als bibliotheek, kunstacademie en een conservatorium. Het postkantoor en het café zitten er sinds het prille begin in.

De transformatie van het Palais du Commerce valt uiteen in een renovatie van de 12.000 m² die het huidige gebouw telt en een uitbreiding met 6.000 m².

De wens van de opdrachtgevers Frey en Engie Avenue was om het huidige gebouw, dat momenteel een wat gesloten indruk maakt, zijn handelsfunctie terug te geven. Doel was het gebouw op duurzame wijze te transformeren, met respect voor het oorspronkelijke gebouw. Tegelijk was de opdracht het gebouw toekomstbestendig te maken, zodat het centrum van Rennes aantrekkelijker wordt als vestigingsplek voor grote merken.

LEGO-museum

In dit 18.000 m² tellende project – dat bestaat uit 12.000 m² in het bestaande gebouw en een 6.000 m² tellende uitbreiding – komen winkels, een hotel en (flexibele) kantoren. Per verdieping zijn er ruimtes die kunnen worden ingevuld met originele vrije tijdsconcepten. Zo zijn een boksschool, een LEGO-museum en een evenementenruimte gepland, en komt er een horeca-opleiding die wordt geleid door de bekende Franse chef-kok Thierry Marx.

Het ontwerp toont in alles respect voor erfgoed. Tegelijk is gekeken welke elementen kunnen worden aangepast.

“De herbestemming van het Palais du Commerce en zijn omgeving is een belangrijk project voor Rennes”, zegt Nathalie de Vries, mede-oprichter van MVRDV en de architect die het project leidt. “Het is een iconisch project dat, eenmaal gerenoveerd, een belangrijke bestemming zal worden voor Rennes en omgeving. We helpen de stad bij het waarmaken van zijn ambities en weten dat het Palais als cultureel erfgoed met groot respect moet worden behandeld. Tegelijk maken we er een energiezuinig en hedendaags gebouw van. Ons doel is om ook de directe omgeving te veranderen in een levendig verblijfsgebied. We blikken vooruit én terug: de aanpassingen die we doen zijn respectvol en in lijn met de geschiedenis van het gebouw.”

Respect voor traditie

Respect voor traditie is een belangrijke rode draad in het ontwerp. Zo wordt de oorspronkelijke mozaïeken vloer gerestaureerd en is de nieuwbouw voorzien van een zwarte gevel van keramiek en glas, materiaal dat past bij de leien daken van het Palais en gebouwen in de omgeving. De uitbreiding wordt op een respectvolle wijze via een glazen, transparante passage met het bestaande gebouw verbonden. Op de begane grond zullen in het oorspronkelijke Palais de ramen waar mogelijk worden vergroot om het gebouw zo toegankelijk mogelijk te maken.

In het voorstel wordt ook de aangrenzende Rue du Pré Botté aangepakt.

Eén van de hoogtepunten van het ontwerp is de toevoeging van een grote centrale wenteltrap aan het plein. Deze refereert met een knipoog aan het allereerste negentiende-eeuwse ontwerp, toen het Palais nog geen entree had die je wel bij een gebouw met deze grandeur zou verwachten. De trap heeft ook echt een functie en biedt toegang tot de eveneens publiek toegankelijke eerste verdieping. Binnenin bevindt zich een tweede wenteltrap die de route vanaf de nieuwe ingang aan de Place de la République zal verbinden met de tweede verdieping.

Open en uitnodigend gebouw

Het ontwerp zal het Palais du Commerce transformeren van een gesloten tot een open en uitnodigend gebouw. De begane grond zal beter worden benut, ondergronds zullen extra vierkante meters worden gerealiseerd. Op het dak is een bistro gepland. De ruimtes tussen de verschillende daken zullen via glazen puien met elkaar worden verbonden. Hierdoor ontstaat een passage van het ene einde van het dak naar het andere, met prachtige uitzichten. De historische daklijn wordt ongemoeid gelaten.

Een wenteltrap in de glazen hal maakt de route door het gebouw af.

Door zijn centrale ligging zal de herbestemming een belangrijke impuls betekenen voor de binnenstad. Niet voor niets kreeg het project de naam ‘Renaissance’. Behalve het Palais du Commerce zelf zal ook de directe omgeving zal worden aangepakt.

MVRDV ontwierp het Palais du Commerce samen met de Franse co-architect Bernard Desmoulin, in opdracht van de Franse vastgoedontwikkelaars Frey en Engie Avenue. De bouw start in 2022, de oplevering wordt verwacht in 2025.

Het vernieuwde Palais du Commerce moet een open en uitnodigend gebouw worden. (foto MVRDV)

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Woonproject en nieuwe campus aan Havenkaai in Kortrijk

Woonproject en nieuwe campus aan Havenkaai in Kortrijk

In Kortrijk beginnen projectontwikkelaar CAAAP en aannemer Artes Depret met de sloopwerken aan de Havenkaai. Samen met hogeschool Howest ontwikkelt CAAAP hier Kaai City, een nieuwe buurt waar wonen, ondernemen en onderwijs samengaan. Het wordt[…]

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

Theunisbrug in Merksem wint Architecture Masterprize 2022

Theunisbrug in Merksem wint Architecture Masterprize 2022

Nieuwe architectuurpublicatie van Ney & Partners

Nieuwe architectuurpublicatie van Ney & Partners

Meer artikels