Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

MVRDV transformeert historisch Palais du Commerce in Rennes

Gerelateerde onderwerpen :

,
MVRDV transformeert historisch Palais du Commerce in Rennes

Beelden: © ENGRAM/MVRDV.

Het Nederlandse architectuurbureau MVRDV is geselecteerd voor de prestigieuze renovatie en uitbreiding van het negentiende-eeuwse Palais du Commerce in de Franse stad Rennes. Het historische gebouw wordt een multifunctioneel complex voor werken, winkelen en recreatie. Transparantie, respect voor erfgoed en gastvrijheid zijn de sleutelwoorden voor deze herbestemming, waarmee het Palais du Commerce de handelsfunctie terugkrijgt die het ooit had. De renovatie en uitbreiding van het gebouw, dat straks 18.000 m² zal tellen, start naar verwachting in 2022.

Het Palais du Commerce bevindt zich in de binnenstad van Rennes, aan de Place de la République. Het historische gebouw - dat tussen 1885 en 1929 achtereenvolgens is ontworpen en gerealiseerd door de Franse architecten Jean-Baptiste Martenot en Emmanuel Le Ray - is een begrip in Rennes en omgeving. Het fungeerde als bibliotheek, kunstacademie en conservatorium. Het postkantoor en het café zitten er sinds het prille begin in.

De wens van de opdrachtgevers Frey en Engie Avenue was om het huidige gebouw, dat momenteel een wat gesloten indruk maakt, zijn handelsfunctie terug te geven. Doel was het gebouw op duurzame wijze te transformeren, met respect voor het oorspronkelijke gebouw. Tegelijk was de opdracht het gebouw toekomstbestendig te maken zodat het centrum van Rennes aantrekkelijker wordt als vestigingsplek voor grote merken.

Uitbreiding

De transformatie van Palais du Commerce valt uiteen in een renovatie van de 12.000 m² die het huidige gebouw telt en een uitbreiding met 6.000 m². Er komen winkels, een hotel en (flexibele) kantoren. Per verdieping zijn er ruimtes die kunnen worden ingevuld met vrijetijdsconcepten. Zo zijn een boksschool, een LEGO-museum en een evenementenruimte gepland en komt er een horeca-opleiding die wordt geleid door de bekende Franse chef-kok Thierry Marx.

“De herbestemming van Palais du Commerce en zijn omgeving is een belangrijk project voor Rennes. Het is een iconisch project dat, eenmaal gerenoveerd, een belangrijke bestemming zal worden voor Rennes en omgeving. We helpen de stad bij het waarmaken van zijn ambities en weten dat het Palais als cultureel erfgoed met groot respect moet worden behandeld. Tegelijk maken we er een energiezuinig en hedendaags gebouw van. Ons doel is om ook de directe omgeving te veranderen in een levendig verblijfsgebied. We blikken vooruit én terug: de aanpassingen die we doen zijn respectvol en in lijn met de geschiedenis van het gebouw”, stelt Nathalie de Vries, mede-oprichter van MVRDV en de architect die het project leidt.

Zwarte gevel

Respect voor traditie is een belangrijke rode draad in het ontwerp. Zo wordt de oorspronkelijke mozaïeken vloer gerestaureerd en krijgt de nieuwbouw een zwarte gevel van keramiek en glas, materiaal dat past bij de leien daken van het Palais en de gebouwen in de omgeving. De uitbreiding wordt op respectvolle wijze via een glazen, transparante passage verbonden met de ‘oudbouw’. Op de begane grond zullen in het oorspronkelijke Palais de ramen waar mogelijk worden vergroot om het gebouw zo toegankelijk mogelijk te maken.

Eén van de hoogtepunten van het ontwerp is de toevoeging van een grote centrale wenteltrap aan de pleinzijde. Deze refereert met een knipoog aan het allereerste negentiende-eeuwse ontwerp, toen het Palais nog geen entree had die je wel bij een gebouw met deze grandeur zou verwachten. De trap heeft ook echt een functie en biedt toegang tot de eveneens publiek toegankelijke eerste verdieping. Binnenin bevindt zich een tweede wenteltrap die de route vanaf de nieuwe ingang aan de Place de la République zal verbinden met de tweede verdieping.

Het nieuwe ontwerp zal het Palais du Commerce transformeren van een gesloten tot een open en uitnodigend gebouw. De begane grond zal hierbij beter worden benut, ondergronds zullen extra vierkante meters worden gerealiseerd. Op het dak komt bovendien een bistro. De ruimtes tussen de verschillende daken zullen met glazen puien met elkaar worden verbonden. Hierdoor ontstaat een passage van het ene einde van het dak naar het andere, met prachtige uitzichten. De historische daklijn wordt hierbij ongemoeid gelaten.

Omgeving

Behalve het Palais du Commerce zelf, zal ook de directe omgeving zal worden aangepakt: er bestaan plannen om de routering van de bussen over het plein te verbeteren en is er een voorstel om de oevers van de rivier (Vilaine) te verbeteren. De Rue du Pré Botté aan de zuidzijde van het Palais wordt veranderd in een voetgangersgebied met ruimte voor terrassen.

MVRDV ontwierp het Palais du Commerce samen met de Franse co-architect Bernard Desmoulin, in opdracht van de Franse vastgoedontwikkelaars Frey en Engie Avenue. De bouw start in 2022. De oplevering staat op het programma voor 2025.
 

Partners

- Architectuur: MVRDV
- Co-architect: Bernard Desmoulins
- Designer: Mathieu Lehanneur
- Light designer: Les Eclaireurs
- Mobility advisor: AM Environnement
- Engineer: NOX
- Sustainability: ELAN
- Innovation advisor: Urbanova
- C2C advisor: EPEA

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuw schoolgebouw met aandacht voor akoestisch comfort

Nieuw schoolgebouw met aandacht voor akoestisch comfort

Meer dan een jaar nu al betrekken de zowat 300 leerlingen, leraars en directie de nieuwe gebouwen van de Stedelijke Basisschool Zuid in Stasegem. Het stadbestuur koos bewust voor een BEN-school, maar wilde omwille van het pedagogische concept[…]

27/02/2021 | ScholenAkoestiek
Merelbeke bouwt eigen carnavalsloods

Merelbeke bouwt eigen carnavalsloods

Dijledal Leuven heeft meer dan 400 woningen in de pijplijn

Dijledal Leuven heeft meer dan 400 woningen in de pijplijn

Zulte: herontwikkeling bedrijfssites stap dichterbij

Zulte: herontwikkeling bedrijfssites stap dichterbij

Meer artikels