Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Muyters heeft tienpuntenplan voor jobs in de bouw

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Muyters heeft tienpuntenplan voor jobs in de bouw

Vlaams minister van Werk en Economie Philippe Muyters heeft een tienpuntenplan klaar om het personeelstekort in de bouwsector aan te pakken. Hij stelde het onlangs  voor aan het Vlaams Parlement

Onlangs nog liet de Confederatie Bouw weten dat ze de komende jaren op zoek zijn naar 20.000 arbeidskrachten. Maar ook vandaag al kampen veel bouwbedrijven met een nijpend personeelstekort. Vlaams minister van Werk Philippe Muyters heeft een plan klaar om hen uit de nood te helpen: “De bouwsector is één van de graadmeters van onze economie. Men zegt niet voor niks: als het goed gaat in de bouw, gaat het overal goed. Dat deze sector op zoek is naar extra krachten, is dus in principe goed nieuws. Alleen moeten we er ook voor zorgen dat ze ook de juiste mensen vinden en kunnen rekruteren. Ik heb tien maatregelen gebundeld om de knelpuntenproblematiek in de bouwsector aan te pakken”, stelt Muyters.

  1. Werkzoekenden kunnen kosteloos, en met behoud van uitkering, de opleidingen professionele bachelor en hoger beroepsonderwijs voor de zwaarste knelpuntberoepen volgen. Het gaat bv. om de professionele bachelor Bouw of HBO bouw- en houtconstructie.
  2. Secundaire scholen kunnen de competentiecentra van VDAB gebruiken voor praktijklessen.
  3. Duaal leren en werken: in september startte al de richting ruwbouw; volgend schooljaar wordt dat uitgebreid met lassen-constructie, decoratie en schilderwerken, dakwerker en kraanbestuurder.
  4. In samenwerking met Cevora worden nog meer VDAB-opleidingen in de bouw georganiseerd.
  5. Per provincie organiseert de VDAB ‘bouwbaden’: praktijkgerichte oriënteringsopleidingen als kennismaking met een tiental bouwberoepen.
  6. Focus VDAB-opleidingen gericht op knelpuntvacatures: hout- en dakopleidingen, monteur centrale verwarming, sanitair en ventilatie, domoticatechnieken…
  7. Nauwere samenwerking met onderwijsverstrekkers zoals hogescholen en centra voor volwassenenonderwijs (cvo’s) om de digitalisering in de sector op te vangen.
  8. Sectorale overeenkomsten met onder meer Constructiv, Woodwize, Volta… om up-to-date arbeidsmarktinformatie te garanderen.
  9. Integratie taalondersteuning Nederlands in praktijkgerichte opleidingen voor anderstalige werkzoekenden.
  10. Efficiëntere VDAB-werking door focus op sectorale bemiddeling, waardoor per beroepencluster bemiddelaars, accountmanagers, instructeurs… ingezet worden om de matching te doen.

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters beseft dat de inspanningen van de overheid op zich alleen niet zullen volstaan om de knelpunten op te lossen. “We werken intensief samen met de sector om het imago van de bouwberoepen en het werken in de bouwsector op te krikken. Maar ook de federale inspanningen voor bv. een loonlastverlaging of een daling van de vennootschapsbelasting zullen ook positieve effecten hebben op de bouw. Alleen samen kunnen we onze werkgelegenheid maximaal laten profiteren van de opverende conjunctuur”, besluit de minister.

Bouwunie reageert tevreden. Het ‘personeelstekort’ bij de Vlaamse bouwkmo’s is volgens Bouwunie vooral kwalitatief van aard. De bedrijven vinden moeilijk de juiste mensen. “De door de minister voorgestelde maatregelen focussen inderdaad op opleiding, een cruciale factor in het laten aansluiten van vraag en aanbod op de bouwarbeidsmarkt. Deze maatregelen kunnen voor een stuk tegemoet komen aan de knelpuntenproblematiek in de bouw”, beseffen ze bij Bouwunie. De federatie wijst er wel op dat bijkomende inspanningen nodig zijn, vooral op federaal niveau, om de concurrentiepositie van de Vlaamse bouwbedrijven en dus ook hun eigen tewerkstelling op peil te houden. De oneerlijke concurrentie van en met goedkopere buitenlanders ontwricht volgens Bouwunie de bouwsector. Op vijf jaar tijd gingen hierdoor in Vlaanderen al meer dan 12.000 bouwjobs verloren. Bouwunie vraagt een strenge aanpak van sociale-dumpingpraktijken en een effectieve loonlastenverlaging.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Schrijnwerkers gezocht!

Schrijnwerkers gezocht!

Twee op de vijf schrijnwerkers zoeken nieuwe werkkrachten. Maar die zijn bijna onmogelijk te vinden. Dat blijkt uit de recentste sectorstudie van Bouwunie Schrijnwerkers & Interieurbouwers. Voor de rest gaat het zeer goed met de sector. De[…]

04/11/2018 | VakopleidingBouwunie
Politie klust bij als schilder

Politie klust bij als schilder

Erkende vluchtelingen worden elektricien

Erkende vluchtelingen worden elektricien

Praktische informatie voor elektriciens gebundeld

Praktische informatie voor elektriciens gebundeld

Meer artikels