Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Multifunctioneel gebouw voor Eindhoven Airport

Gerelateerde onderwerpen :

Multifunctioneel gebouw voor Eindhoven Airport

Eindhoven Airport heeft BAM Infra geselecteerd voor de bouw van een multifunctioneel gebouw dat wordt neergezet op de huidige parkeerplaats P1 tegenover de terminal. Het gebouw combineert verschillende functies, waaronder een overdekte openbaarvervoersterminal en een fastfoodrestaurant op de begane grond. Op de drie verdiepingen daarboven bevinden zich de kiss and ride-zone en allerlei parkeer- en servicefuncties. De boulevard in de directe omgeving krijgt een groene en autoluwe inrichting, zodat een aangenaam verblijfsklimaat ontstaat. Het nieuwe gebouw krijgt een duurzaam karakter conform de Breeam-certificering ´very good´. De oplevering van het nieuwe gebouw is gepland tegen half 2017.

De nieuwbouw en de aanleg van het buitengebied zullen gefaseerd worden uitgevoerd. Een gedeelte van P1 zal gedurende de bouwfase beschikbaar blijven voor kort parkeren. De bouw van het multifunctionele gebouw maakt deel uit van het plan van Eindhoven Airport om de kwaliteit van het buitengebied te verbeteren.

De luchthaven wil door een betere bereikbaarheid en een aangenamer verblijfsklimaat het toenemende aantal gebruikers van de luchthaven meer comfort en gemak bieden. Het gebouw werd ontworpen door De Bever Architecten uit Eindhoven en sluit aan op de architectuur van de terminal en het hotel. Bij het ontwerp werden snelheid, sfeer, leefbaarheid, veiligheid en groen als uitgangspunten gehanteerd.

Via roltrappen komen reizigers en bezoekers uit op het autoluwe en veilige verblijfsgebied tussen het nieuwe gebouw en de terminal. Een wandelboulevard verbindt straks de parkeerterreinen P3, P4 en P5 met het verblijfsgebied direct vóór de luchthaventerminal. De natuurlijke omgeving wordt waar mogelijk doorgetrokken in het verblijfsgebied en de wandelboulevard, waardoor deze zoveel mogelijk groen kleuren.

Elektrische laadpunten

In het nieuwe complex komt een parkeervoorziening, P1 Kort parkeren genaamd, met ongeveer 800 parkeerplaatsen. Na de oplevering zal het ook mogelijk zijn om voor P1 online te reserveren en kunnen passagiers en bezoekers van Eindhoven Airport de auto elektrisch opladen. Met het aanleggen van deze elektrische laadpunten komt de luchthaven tegemoet aan de behoeften en wensen van een steeds grotere groep gebruikers van elektrische auto's.

Het is bovendien voor het eerst dat een dergelijk multifunctioneel gebouw conform het Breeam-certificaat ´very good´ zal worden gerealiseerd. Breeam toetst het duurzame karakter van een gebouw op management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik en ecologie en vervuiling. Dit past in de duurzaamheidsambitie van de luchthaven.

Eigen initiatieven

BAM Infra haalde zopas voor al zijn bedrijfsactiviteiten ook het hoogste niveau van de 'CO2-Prestatieladder'. Het 'CO2-Bewust'-certificaat is een erkenning voor de inspanningen van het bedrijf om de CO2-uitstoot te verlagen en de bedrijfsrisico's m.b.t. de klimaatverandering te beperken. De CO2-Prestatieladder is een instrument dat bedrijven helpt bij het reduceren van hun CO2-uitstoot. Uitgangspunt is daarbij dat bedrijven worden gestimuleerd tot het nemen van eigen initiatieven, het nastreven van praktische resultaten en het toepassen van innovaties.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Provincie steunt woningrenovaties in gemeenten

Provincie steunt woningrenovaties in gemeenten

De provincie Vlaams-Brabant maakt sinds enkele jaren werk van renovatieleningen die door de aanvragers pas terugbetaald moeten worden als de woning van eigenaar verandert of verhuurd wordt. Provinciale renovatiebegeleiders ontzorgen de[…]

06/12/2022 | Renovatie
Zestig nieuwe woningen in Gent

Zestig nieuwe woningen in Gent

Dematra bouwt grootste volautomatisch shuttlemagazijn ter wereld

Dematra bouwt grootste volautomatisch shuttlemagazijn ter wereld

Architect Daniel Libeskind hertekent Antwerpse skyline

Architect Daniel Libeskind hertekent Antwerpse skyline

Meer artikels