Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

MSI realiseert nieuwe Brusselse concertzaal

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
MSI realiseert nieuwe Brusselse concertzaal

(c) MSI

De stad Brussel, het Brusselse Gewest, de Haven van Brussel en de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI) hebben een oplossing gevonden waardoor Magasin 4 een duurzame locatie krijgt. De Brusselse concertorganisator voor alternatieve muziek moet weg uit zijn huidige locatie aan de Havenlaan, maar kan later naar een nieuwbouw die de MSI zal realiseren op een terrein op de hoek van de Havenlaan en de Stapelhuisstraat. Voor de nieuwbouw wordt 1 miljoen € vrijgemaakt.
Het akkoord tussen de partners bevat een aantal elementen: een concessie tussen de Haven van Brussel en de stad Brussel voor het terrein; de financiering van het gebouw in het stadsvernieuwingscontract 1 Citroën-Vergote; en een overeenkomst tussen de stad Brussel en de MSI, die zal optreden als opdrachtgever voor de bouw van de nieuwe concertzaal.

Snel starten

Gilles Delforge, directeur van de MSI bedankt de  stad Brussel voor het vertrouwen dat zij stelt in de MSI als opdrachtgever voor het toekomstige gebouw van Magasin 4. De MSI zal snel starten met de procedure om een multidisciplinair architectuurteam aan te duiden voor het ontwerp van het gebouw. De eerste stap is een oproep tot het indienen van blijken van belangstelling via de bouwmeester van het Brusselse Gewest. De gunning aan de ontwerpers staat volgens de huidige planning op het programma voor april 2021. De MSI is verheugd dat zij haar rol kan vervullen als coördinator van de Brusselse territoriale ontwikkeling, belast met de uitvoering van grote stadsontwikkelingsprojecten en openbare voorzieningen voor het hele gewest.
 
De oproep tot het indienen van blijken van belangstelling (multidisciplinair architectuurteam) voor het ontwerp van de nieuwe concertzaal van Magasin 4 staat op https://bma.brussels/nl/oproep-magasin-4/ . Kandidaten moeten zich melden voor 23 november om 12 uur.

Tijdelijke oplossing

In afwachting van de bouw van de nieuwe concertzaal werkt de stad aan een tijdelijke oplossing. “Iedereen kent Magasin 4 als een culturele hotspot. Voor de stad is het ondenkbaar om deze uitzonderlijke plek niet meer te hebben. We zijn dan ook blij dat we met de verschillende partners de continuïteit van deze mythische plek verzekerd hebben”, stelt burgemeester van Brussel Philippe Close.
“Ik verheug me dat de stad Brussel de toekomst van Magasin 4 verzekert. Het is een unieke alternatieve operator in het Brusselse cultuurlandschap en het was belangrijk om deze de nodige hulp te bieden. Om dit te bekomen hebben we samengewerkt met onder anderen het Gewest voor de financiering. De uitdaging van dit project is natuurlijk om een architecturaal kwaliteitsvolle plek te bouwen die conform is met de specifieke noden van Magasin 4 en diens publiek”, besluit Lydia Mutyebele, de Brusselse schepen van Openbaar Patrimonium.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouw nieuw VRT-complex start in november

Bouw nieuw VRT-complex start in november

De werken aan het nieuwe gebouw voor de Vlaamse publieke omroep VRT beginnen in november. De stedenbouwkundige vergunning voor het nieuwe complex had de omroep al gekregen, maar het was nog even wachten op de milieuvergunning. Zopas werd ook[…]

30/09/2022 | Projectennieuwbouw
Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Meer artikels