Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Molenpark wordt nieuwe groene woonbuurt in Eeklo

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Molenpark wordt nieuwe groene woonbuurt in Eeklo

(c) ION

In het centrum van Eeklo verrijst met Molenpark vanaf het voorjaar van 2022 een nieuwe woonbuurt. Het project van ontwikkelaar ION omvat 76 stads- en parkappartementen, 13 gezinswoningen, twee handelspanden, een ondergrondse garage, twee binnentuinen en een nieuw stadspark dat doorheen het hele project loopt. In het voorjaar van 2022 gaat de eerste spade in de grond. Naar alle verwachting wordt de eerste fase van het project in de zomer van 2024 opgeleverd.
Met het nieuwe woonproject, van de hand van OYO architects en landschapsarchitect Thomas Leplat, komt ION tegemoet aan de stijgende nood aan kwalitatieve en klimaatvriendelijke woningen in Eeklo, waar het bevolkingsaantal de jongste jaren toeneemt. De naam Molenpark is symbolisch. Hij verwijst niet alleen naar de specifieke geschiedenis van de site aan de Molenstraat, waar vroeger tal van windmolens stonden, maar refereert ook naar de verschillende toegangswegen die in de vorm van een molen het park verbinden met de buurt.
 
De stadsappartementen komen in twee gebouwen aan de straatkant, maar kijken aan de achterkant wel uit op een stadspark dat deel uitmaakt van het project. In dat park komen ook twee gebouwen met parkappartementen. Deze appartementen hebben niet alleen uitkijk op het stadspark, maar beschikken ook over een eigen binnentuin. De gezinswoningen geven eveneens uit op het park, maar liggen aan de andere kant ervan, waar het project aansluit op de J. Geirnaertstraat. De woningen beschikken bovendien telkens over een zuidgerichte, private tuin met berging.

Warmtenet

Zoals in al haar projecten zet ION ook in Molenpark vol in op duurzaamheid. Om te beginnen wordt er veel groen voorzien en zal het project aan de strengst geldende energienormen voldoen. Maar met Molenpark gaat ION nog een stap verder. Zo maken zonnepanelen het project deels zelfvoorzienend en zorgen groendaken en wadi’s voor natuurlijke waterinfiltratie. Ook op het vlak van duurzame mobiliteit draagt Molenpark bij met 24 ‘E-ready’-parkeerplaatsen in de ondergrondse garage, die in totaal aan 74 wagens plaats biedt.
 
Het is echter vooral de toekomstige aansluiting op het warmtenet van de stad Eeklo die Molenpark tot een voorbeeld van duurzaamheid maakt. Hiervoor zal worden samengewerkt met energiebedrijf Veolia. Tot een aansluiting op het stadswarmtenet mogelijk is, zal het lokale warmtenet gevoed worden vanuit een centrale stookplaats en dat via een warmtepomp die is aangesloten op zonnepanelen. “Vervolgens worden de individuele wooneenheden aangesloten op een circuit dat wordt gevoed door een duurzame warmte- of restwarmtebron. Een warmtenet is niet alleen vanuit ecologisch standpunt duurzaam, maar ook positief nieuws voor de energiefactuur”, weet Cedric Olivier, business unit manager Oost-Vlaanderen bij ION.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Genk en Energyville/VITO mogen Europese testsite realiseren

Genk en Energyville/VITO mogen Europese testsite realiseren

Het living lab op het Thor Park in Genk, opgebouwd uit energie-innovaties geleid door EnergyVille, stelde zopas ambitieuze uitbreidingsplannen voor. oPEN Thor is de naam van een testsite die naast het wetenschaps- en bedrijvenpark van 100 ha ook[…]

Nieuw stadhuis Beringen geopend

Nieuw stadhuis Beringen geopend

Werken aan site Verbeemen in Mechelen starten begin 2022

Werken aan site Verbeemen in Mechelen starten begin 2022

152 miljoen € voor Brussels politiegebouw

152 miljoen € voor Brussels politiegebouw

Meer artikels