Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Mol bouwt 64 nieuwe assistentiewoningen

Gerelateerde onderwerpen :

Mol bouwt 64 nieuwe assistentiewoningen

De gemeente Mol krijgt er 64 nieuwe erkende assistentiewoningen bij op de hoek van de Bergstraat en de Guido Gezellestraat, vlakbij het centrum. Die zijn meer dan nodig: in Mol alleen al komen er tegen 2028 naar schatting 2.153 senioren bij, een stijging met bijna 25%. De Antwerpse projectontwikkelaar Solid Wonen speelt in op de grote vraag, want vandaag zijn in Mol amper 76 assistentiewoningen per duizend 65-plussers beschikbaar.

De vergrijzing slaat in heel Vlaanderen toe. Volgens recente cijfers van Statistiek Vlaanderen komen er tegen 2028 ongeveer 297.924 senioren (65-plussers) bij, een stijging met 23%. Mol is één van de gemeenten waar die groei nog sterker is. Concreet telt Mol vandaag 7.273 ouderen, wat neerkomt op 19,9% van de totale bevolking. Het is duidelijk dat er momenteel te weinig erkende assistentiewoningen beschikbaar zijn. Daarom bouwt Solid Wonen samen met aannemer DCA het woonproject Gaudium-Mol, waardoor in de nabije toekomst 64 nieuwe assistentiewoningen beschikbaar komen.

“Als je heel je leven zelfstandig hebt gewoond, is het niet evident om naar een woonzorgcentrum te gaan waar alles volgens een vast schema gebeurt. Een assistentiewoning is de gulden middenweg, waarbij je als oudere bewoner alle vrijheid hebt om te doen wat je wil en wanneer je het wil, maar tegelijk ook praktische en medische ondersteuning krijgt indien nodig. Blijvende sociale integratie en zelfstandigheid van oudere of zorgbehoevende personen is iets dat we in Mol absoluut willen stimuleren. Dit nieuwe complex biedt daarop zeker een antwoord”, zegt Andre Verbeke, schepen van Ruimtelijke Ordening en Planning en Woonbeleid in Mol.
Actieve senioren
De assistentiewoningen liggen vlakbij het centrum van Mol, op amper een kilometer afstand van de markt. Bewoners kunnen te voet of met de fiets naar de markt, de kapper of de horecazaken in de buurt. Die centrale ligging is een grote troef voor Gaudium-Mol en stimuleert de zelfstandigheid van de bewoners. “Senioren zijn vandaag actiever dan pakweg dertig  jaar geleden. Ze willen onder de mensen komen en genieten van het leven. De centrale ligging, de veelzijdige ontmoetingsruimtes en de ondersteuning door Familiehulp garanderen een actieve en sociale omgeving waarin hedendaagse, actieve senioren zich aangemoedigd en erkend voelen”, aldus Bart Van der Paal, general manager van Solid Wonen.

Het woonproject werd ontworpen door het Antwerpse architectenbureau Atrio, telt vier woonlagen en ligt op een terrein van 3.485 m². Op het gelijkvloers bevindt zich een cafetaria met een groot buitenterras. Buiten bouwt de ontwikkelaar een grote binnentuin met een petanquebaan, een moestuin, zitbanken en speeltuigen voor kinderen. Gaudium-Mol beschikt bovendien over 37 ondergrondse parkeerplaatsen.

Op de site zal woonassistentie van Familiehulp beschikbaar zijn voor de bewoners. Er is vaste woonassistentie voorzien tijdens de kantooruren en back-up indien nodig vanuit Familiehulp Turnhout.

“Onze woonassistenten zullen hét aanspreekpunt zijn voor de bewoners van Gaudium-Mol. Ze kunnen bij hen terecht met al  hun vragen over wonen en leven op de site. De woonassistenten zullen de administratie voor de bewoning in orde helpen maken en zullen de bewoners wegwijs maken betreffende de sociaal-culturele activiteiten in Mol. Ook met vragen over zorg kunnen bewoners bij de woonassistenten terecht”, verklaart Chantal Van Den Plas, directeur Familiehulp regio Turnhout.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Voetbalstadion Club Brugge krijgt originele en innovatieve architectuur

Voetbalstadion Club Brugge krijgt originele en innovatieve architectuur

De groepering van Alheembouw en Cordeel, geassocieerd met de architectenbureaus SCAU en B2Ai, de structureel ingenieurs van Bollinger+Grohmann en de technische studiebureaus Istema en HQE SuReal, is aangewezen als voorkeurinschrijver bij de[…]

29/10/2020 | ProjectenArchitecten
Nieuwe toegangsbeveiliging voor gerechtsgebouw Luik

Nieuwe toegangsbeveiliging voor gerechtsgebouw Luik

Bouw Evergems zwembad start in 2022

Bouw Evergems zwembad start in 2022

Glabbeek verbouwt kerk tot woongebouw

Glabbeek verbouwt kerk tot woongebouw

Meer artikels