Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Mobiele 3D reality capture-oplossing met Spot-robot

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Mobiele 3D reality capture-oplossing met Spot-robot

(c) Leica

Leica Geosystems heeft een mobiele oplossing voor reality capture ontwikkeld. Door de Leica RTC360 3D-laserscanner op een Spot-robot van Boston Dynamics te monteren ontstaat een flexibele oplossing die de inzet van menselijke operators kan verminderen. De robot kan geprogrammeerd worden om geautomatiseerde scanpaden te herhalen. Dat vereist minimaal toezicht door de gebruiker, waardoor de productiviteit en de flexibiliteit bij de uitvoering van reality capture-taken verbeteren.
De technologie kan toegepast worden in verschillende omgevingen zoals de bouw, de industrie, voor facilitair management, openbare veiligheid of andere sectoren waarvoor autonoom scannen een oplossing is. Vooral voor objecten die herhaaldelijk gescand moeten worden om bv. digital twins up-to-date te houden of het object over langere tijd te monitoren, is deze nieuwe capture-oplossing handig.
 
Wanneer nauwkeurige, betrouwbare en up-to-date 3D-gegevens nodig zijn, biedt de combinatie van de RTC360-technologie van Leica Geosystems en de mobiele Spot-robot van Boston Dynamics een toegevoegde waarde voor gebruikers. Dat geldt voor de meest uiteenlopende bedrijfstakken en scanscenario's waar dynamische en slimme laserscanning-workflows noodzakelijk zijn.
 
De extra waarde wordt gecreëerd door het vermogen van de Spot-robot om op vele soorten locaties te werken en het Visual Inertial System (VIS) van de RTC360. Naast de Leica RTC360 die op de rug van de Spot-robot wordt gemonteerd gebruikt de VIS-technologie vijf camera's om de locatie van de scanner te volgen. Het VIS-systeem biedt een zeer hoog niveau van nauwkeurige en geautomatiseerde voorregistratie om het vastleggen van de omgeving te stroomlijnen.
 
Voor het scannen moet de gebruiker de scan op afstand activeren via een mobiel apparaat, terwijl de Spot-robot en de RTC360 automatisch door het geprogrammeerde scanpad navigeren.
 
De VIS-technologie van de RTC360 creëert een eenvoudigere en snellere scanworkflow. Gebruikers kunnen de Spot-robot bv. over een terrein navigeren door een mobiel apparaat voor de bediening van de RTC360-scanner te gebruiken. Hierdoor kunnen ze routinematige documentatietaken versnellen en gegevens nauwkeurig, snel en met hoge frequentie vastleggen. De technologie combineert ook automatisch de vastgelegde scangegevens van elk station omdat het apparaat zijn locatie in de ruimte kent. Dat resulteert in een volledige, vooraf geregistreerde puntenwolk van de gescande locatie, die de uiteindelijke gegevensverwerking op kantoor veel eenvoudiger maakt.
 
"Het beschikbaar maken van de RTC360 en de VIS-technologie voor de Spot-robot is voor Leica Geosystems een grote stap voorwaarts om autonome reality-capture oplossingen te bieden", zegt Thomas Harring, CEO van Leica Geosystems. "Klanten genieten van de gebruiksvriendelijke combinatie van beide apparaten. Dankzij onze relatie met toonaangevende technologie-experts kunnen we de ontwikkeling van dergelijke technologieën versnellen en tegelijkertijd inspelen op de groeiende behoefte aan automatisering van bouwprocessen en op de vraag naar hoge nauwkeurigheid bij het 3D-scannen."
 
Door de Spot-robot van Boston Dynamics te combineren met de RTC360 ontstaat een mobiele scanoplossing die tijd bespaart, omdat de Spot-robot de scanner verplaatst en de scanner op de individuele scanlocaties opstelt. Zodra Spot en de RTC360 een geprogrammeerde scanroute over het terrein leren, kunnen ze die route gemakkelijk en snel herhalen voor standaard scans. Omdat de Leica RTC360 met een mobiel apparaat bediend kan worden, is de Spot-robot in staat om met zijn behendigheid en mobiliteit oppervlakten te scannen die moeilijk bereikbaar zijn of zelfs gevaarlijk voor een menselijke operator.
 
De nieuwe Leica RTC360 voor Spot bevat een beschermingsbalk voor de scannercamera’s en de Leica Geosystems-software die ervoor zorgt dat gebruikers in enkele minuten aan de slag kunnen. De RTC360-installatiekit voor Spot is verkrijgbaar via de distributiekanalen van Leica Geosystems en de Spot-robot is verkrijgbaar bij Boston Dynamics.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Buiten werken tijdens de winter

Publireportage

Buiten werken tijdens de winter

Er zijn veel beroepen die in de winter zwaarder worden. Bouw- en constructiewerken, wegenwerken, de transportsector: stuk voor stuk moeten ze het barre winterweer trotseren. Wie tijdens de wintermaanden buiten aan de slag is, staat bloot aan[…]

Antislipplaat verhoogt veiligheid op de bouwplaats

Publireportage

Antislipplaat verhoogt veiligheid op de bouwplaats

Alternatieve mobiliteitsvormen voor uw werknemers en verzekeringen

Publireportage

Alternatieve mobiliteitsvormen voor uw werknemers en verzekeringen

Deschacht biedt klanten gratis merkonafhankelijke BIM-bibliotheek

Interview

Deschacht biedt klanten gratis merkonafhankelijke BIM-bibliotheek

Meer artikels