Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Minste faillissementen in zes jaar tijd

Gerelateerde onderwerpen :

,
Minste faillissementen in zes jaar tijd

Vorig jaar gingen in België 10.066 bedrijven failliet. Een enorm aantal, maar toch zijn er dat 539 minder dan in 2015, wat een daling betekent met 5,1%. Het is bovendien het laagste aantal sinds 2010. De daling van het aantal faillissementen is echter voor rekening van het Brusselse Gewest en Wallonië. in Vlaanderen stijgen de cijfers zelfs licht. Dat blijkt uit de jongste Barometer Faillissementen van bedrijfsinformatiespecialist Graydon.

“Toch moet het dalende jaarcijfer worden genuanceerd. De daling die we voor 2016 noteren, komt voor rekening van de eerste zeven maanden van het jaar. Tot einde juli noteerden we, op de maand mei na, belangrijke dalingen ten opzichte van dezelfde maanden in 2015. Vanaf augustus wijzigt deze trend en vertonen de daaropvolgende maanden alleen maar stijgingen. Alleen in december daalde het aantal faillissementen. In de laatste maand van vorig jaar werden 750 faillissementen uitgesproken, 9,8% minder dan in december 2015”, zegt Eric Van den Broele, senior manager Research & Development bij Graydon.

In Brussel daalde het aantal faillissementen met  7,4% (van 2.172 in 2015 naar 2.012 in 2016) en in Wallonië met 13,9% (van 3.014 in 2015 naar 2.594 in 2016). In Vlaanderen steeg het aantal faillissementen lichtjes met 0,5% in vergelijking met een jaar eerder (van 5.363 in 2015 naar 5.389 in 2016).

“Opvallend is de sterke stijging van het aantal faillissementen in Oost-Vlaanderen (+16%), de lichte stijging in de provincie Antwerpen (+0,3%) en de sterke daling van het aantal faillissementen in Limburg (-14%). In de meeste sectoren is het aantal faillissementen gedaald; de horeca vormt hierop een uitzondering. De  sterkste  absolute  toename  van  bedreigde  jobs  liet  zich  eveneens voelen  in de horeca. De  bouwsector,  één  van  de  grootste  sectoren  en  belangrijkste  werkverschaffers  in  het  land,  blijft  met  4.053 verloren jobs echter de rangschikking aanvoeren.  Wel is er voor het vierde opeenvolgende jaar een daling vast te stellen: het voorbije jaar nam het aantal bedreigde jobs af met bijna 15%. In vier jaar tijd gaat het om bijna 28% minder verloren jobs.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouw- of woonpremie aanvragen kan in Leuven enkel nog digitaal

Bouw- of woonpremie aanvragen kan in Leuven enkel nog digitaal

Een bouw- of woonpremie aanvragen op papier kan niet meer in Leuven. Wie niet over een computer of internet beschikt of hulp nodig heeft, kan een afspraak maken met de betrokken dienst om de aanvraag samen met een ambtenaar in te dienen.  […]

Antwerpen vereenvoudigt digitaal ondernemen

Antwerpen vereenvoudigt digitaal ondernemen

Gratis 360° Beeldendatabank voor overheden

Gratis 360° Beeldendatabank voor overheden

Asse neemt eerste MAN eTGE in gebruik

Asse neemt eerste MAN eTGE in gebruik

Meer artikels