Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Minister wil private sector meer betrekken bij sociale huisvesting

Minister wil private sector meer betrekken bij sociale huisvesting

© ©Cyril PAPOT - stock.adobe.com

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele wil particulieren of private ondernemingen sterker betrekken bij een breed woningaanbod tegen lagere huurprijzen. Diependaele stelt in dit verband voor om 500 miljoen € te voorzien voor private woningbouw.
De vastgoedmarkt en de betaalbaarheid van wonen staan al geruime tijd onder druk. Het wordt voor heel wat mensen steeds lastiger om een eigen woning te verwerven. Het grote knelpunt op de huurmarkt is het gebrek aan voldoende kwalitatieve woningen in het lagere prijssegment. De erg lange wachtlijsten voor sociale woningen zijn hiervan een rechtstreeks gevolg.
 
De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) is enthousiast over het voorstel. Hierdoor zouden er sneller woningen gerealiseerd kunnen worden en raken gezinnen die nu nog op de wachtlijst staan vlugger aan een betaalbare woning. Voor wie op een wachtlijst staat voor een sociale huurwoning maakt het immers niet uit of de initiatiefnemer van het project nu de overheid is of een onderneming.
 
“Wel van belang is dat er kwalitatieve, energiezuinige woningen kunnen aangeboden worden die dan ook nog eens betaalbaar zijn”, verklaart Marc Dillen, directeur-generaal van de VCB, die met veel interesse het initiatief verder wil onderzoeken. De precieze vereisten voor private spelers zullen volgens de VCB immers doorslaggevend zijn om zoveel mogelijk van dergelijke woningprojecten te realiseren.
 
Hoe de lagere huurprijs op de private huurmarkt moet gegarandeerd worden is nog niet duidelijk. “Er moeten heldere regels komen en die moeten ook gecontroleerd worden. Als men een parallel systeem wil opzetten met de sociale huisvesting heeft dat een kostprijs. Indien minister Diependaele mikt op de lage middenklasse, moet hij bovendien ook een inkomensgrens vastleggen”, klinkt het bij Steunpunt Wonen.
 
Vanuit de sociale huisvestingsmaatschappijen komt kritiek. Maxim Veys, voorzitter van de sociale huisvestingsmaatschappij Wonen Regio Kortrijk, omschrijft in verschillende media het voorstel van Diependaele als “zeer vaag”.
 
Björn Mallants, directeur bij de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen (VVH) stelt dat de shm’s en de sociale verhuurkantoren in de toekomst fuseren, maar dat dit proces veel energie opslorpt die men niet in andere projecten kan steken.
“De regering wil dat er per gemeente nog maar één sociale woonactor actief zal zijn. Daardoor verkeren vele betrokkenen in onzekerheid over de toekomst, waardoor er minder nieuwe projecten worden gelanceerd. We hebben daarvoor gewaarschuwd, maar de Vlaamse regering blijft talmen”, aldus Maxim Veys.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Gent verdubbelt subsidie voor energiezuinige renovatie huurwoningen

Gent verdubbelt subsidie voor energiezuinige renovatie huurwoningen

Woningeigenaars die aan kwetsbare huurders verhuren, kunnen vanaf 1 oktober op dubbel zoveel Gentse subsidies rekenen om hun huurwoning energiezuinig te renoveren. Voor de overige verhuurders stijgen de subsidies met een derde. De Gentse[…]

Ook sociale woningen in privaat bouwproject in Gent

Ook sociale woningen in privaat bouwproject in Gent

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

Stimuleringsprijs voor innovatieve woonideeën

Stimuleringsprijs voor innovatieve woonideeën

Meer artikels