Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Minister Muylle: aannemers mogen binnen werken bij particulieren

Gerelateerde onderwerpen :

,
Minister Muylle: aannemers mogen binnen werken bij particulieren

Bouwunie

Federaal minister van Werk, Economie en Consumenten Nathalie Muylle heeft zondagavond in het tv-journaal duidelijkheid verschaft over het uitvoeren van werkzaamheden in bewoonde particuliere woningen. Dat mag vanaf 4 mei.
 
De coronamaatregelen worden versoepeld. Er was vorige week vrijdag een ministerieel besluit dat er vanaf maandag 4 mei binnenshuis gewerkt mag worden, maar volgens de aangepaste versie van de FAQ, die het crisiscentrum zaterdag publiceerde mocht dat alsnog niet. De Confederatie Bouw, Bouwunie, Unizo en het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen vroegen daarom on snel duidelijkheid te verschaffen.
 
De Confederatie Bouw vroeg om de regelgeving correct toe te passen en binnenshuis werken toe te laten. “Nergens in het ministerieel besluit staat dat binnenshuis werken in bewoonde panden niet kan. Het spreekt voor zich dat bij zulke werken de veiligheidsmaatregelen gerespecteerd worden die voorzien worden in de generieke gids om de verspreiding van covid-19 op het werk tegen te gaan en de maatregelen die beschreven worden in het protocol van akkoord dat werd afgesloten tussen de sociale partners in de bouw”, klinkt het bij Robert De Mûelenaere van de Confederatie Bouw.
 
“We zijn met stomheid geslagen. Dit is een klap in het gezicht van alle zelfstandigen en ondernemers in de bouw. Er is dankzij het ministrieel besluit een wettelijke basis om te werken, maar de FAQ zorgt voor een andere interpretatie met een stortvloed aan vragen van ondernemers tot gevolg. De duidelijkheid die we vrijdag eindelijk dachten te hebben, werd zaterdag onderuit gehaald. En maandag gaat de nieuwe wetgeving van kracht. Dit is onvoorstelbaar. De  kmo’s en zelfstandigen in de bouw hebben zich volop klaargestoomd om op maandag 4 mei hun activiteiten op een normaler niveau te hervatten, in het bijzonder bij het uitvoeren van werkzaamheden bij particuliere klanten”, stelt Jean-Pierre Waeytens van Bouwunie.
 
“Wat heeft het voor zin dat de Veiligheidsraad een week vooraf de datum bekendmaakt voor de heropstart van onze bedrijven, als het ministrieel besluit daarover gans die week op zich laat wachten en de inhoud ervan een dag later wordt tegengesproken door het crisiscentrum? Zo ga je niet om met onze ondernemers”, aldus Danny Van Assche van Unizo.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Stijgende prijzen en leveringsproblemen van materialen zorgen voor onrust

Stijgende prijzen en leveringsproblemen van materialen zorgen voor onrust

De bouwsector herpakt zich na een moeilijk coronajaar. Uit de meest recente bouwbarometer van Bouwunie blijkt dat de orderboeken bij de bouwkmo’s en zelfstandigen weer beter gevuld zijn. Dat is goed nieuws, maar toch is de sector ongerust.[…]

08/05/2021 | BouwmaterialenActueel
Ontwerpers gezocht voor individuele dans-cabine

Ontwerpers gezocht voor individuele dans-cabine

Jan Snel bouwt vaccin-labo in Merelbeke

Jan Snel bouwt vaccin-labo in Merelbeke

Corona maakt vastgoed aan de kust duurder

Corona maakt vastgoed aan de kust duurder

Meer artikels