Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Minister Demir bezoekt grindontginningssite Elerweerd

Minister Demir bezoekt grindontginningssite Elerweerd

Vlaams minister van Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir bracht een werkbezoek aan Steengoed Projecten, dat alle valleigrindbedrijven uit Dilsen-Stokkem, Maaseik, Kinrooi, Maasmechelen en Lanaken groepeert. De minister werd ontvangen op de site van Elerweerd. Deze nieuwe Limburgse locatie voor grindontginning stond die dag ook open voor de sectorgenoten van het Overlegcomité Vlaamse Ontginners (OVO).

 

“Gezien de bevoegdheden van minister Demir brachten wij tijdens dit bezoek aan de grindontginningsproject Elerweerd de vele kansen voor natuur en landschap en de duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties onder de aandacht. Daarnaast maakten wij van haar aanwezigheid gebruik om onze adviesnota aan de Vlaamse regering voor te stellen”, zegt directeur Frank Liebens.

De Vlaamse ontginningssector, verenigd in de vzw OVO, vraagt in die nota de minister om haar medewerking in het oplossen van enkele knelpunten die de sector momenteel bezighouden, zoals het wettelijke kader voor ontginningen, het archeologisch onderzoek, de boscompensatie en de digitalisering.

Economie en natuur

“Wat me opviel tijdens het bezoek en het gesprek met directeur Liebens, was de goede verstandhouding van Steengoed Projecten met zowel de buurtbewoners als de natuurverenigingen die in deze regio actief zijn. Economie, natuur en sociaal engagement kunnen perfect hand in hand gaan indien er bereidheid is tot dialoog en samenwerking. Ik ben blij dat Steengoed Projecten ook op dat vlak inspanningen wil”, aldus minister Demir.

Diepknijper

Het gezelschap bracht eveneens een bezoek aan de gloednieuwe diepknijper op de Elerweerd-site. Deze spectaculaire installatie vormt het spilpunt van de grootschalige grindontginningsactiviteiten die hier deze zomer zijn begonnen.

Ook de verwerkings- en beladingsinstallatie werd bezocht, terwijl de minister een woordje uitleg kreeg over het maatschappelijke belang van Elerweerd. Dit project verhoogt de rivierveiligheid bij hoge debieten in de Maas en verbetert de unieke riviernatuur. Daarmee zal het de toeristische aantrekkingskracht van het gebied sterk vergroten.

170 ha grind

Concreet gaat het hier om de ontginning van ongeveer 170 ha grind en 64 ha vulzand. Zodra de ontginning ver genoeg gevorderd is, wordt gestart met de herinrichting als natuurgebied. Natuurpunt neemt het beheer vanaf dan voor haar rekening.

Het verlies van 160 ha landbouwgrond wordt gecompenseerd door een 7 km lang irrigatienetwerk dat 550 ha aangrenzende landbouwgrond van water zal voorzien. “Het project is dus een goede zaak voor mens, milieu en economie. Onder andere biodiversiteit, tewerkstelling en educatie delen mee in de winst”, aldus Frank Liebens.

Drijvend zonnepark

Steengoed Projecten kiest in Elerweerd voluit voor hernieuwbare energie voor de aandrijving van haar technische installatie. Daardoor kreeg de grindspecialist een belangrijke subsidie van voormalig Vlaams minister van Energie Bart Tommelein.

Begin juli werd de vergunning afgeleverd voor een ambitieus drijvend zonnepark. Dit zal de installaties tijdens de werkuren van energie voorzien. Tijdens de weekends en in de vakantieperiodes wordt de opgewekte stroom op het net gezet. Zo wordt de inzet van dieselgeneratoren of andere milieu-onvriendelijke energiebronnen vermeden.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Dag van de architectuur zet honderd gebouwen in de kijker

Dag van de architectuur zet honderd gebouwen in de kijker

Tijdens de Dag van de architectuur op zondag 17 oktober kan je kennismaken met een heleboel bijzondere projecten in Vlaanderen en Brussel. Ruim honderd gebouwen en veertig architectenkantoren zetten de deuren open voor een uitzonderlijke blik[…]

Xthermo publiceert brochure brandveiligheid buitengevels

Xthermo publiceert brochure brandveiligheid buitengevels

Zuhal Demir komt naar de Vlariodag

Zuhal Demir komt naar de Vlariodag

Recordaantal bezoekers voor Matexpo

Recordaantal bezoekers voor Matexpo

Meer artikels