Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Minimalistisch, ook in onderhoud

Minimalistisch, ook in onderhoud

Corian van DuPont is populair bij architecten en interieurontwerpers omdat het naadloos kan worden verwerkt en bijna onverslijtbaar is. Om precies die redenen wordt het steeds vaker ook toegepast op buitengevels. Een designvilla aan de waterkant in het Westland in het Nederlandse Naaldwijk kreeg tijdloze allure door een high-tech gevelbekleding van Corian in de kleur Cameo White.

'Bouwen aan het water stelt bijzondere materiaaleisen. Voor die moeilijke omstandigheden is Corian de ideale oplossing. Stucwerk wordt na verloop van tijd altijd lelijk, terwijl dit product ongevoelig is voor vocht en weersinvloeden. De gevel blijft er vele tientallen jaren uitzien zoals op de eerste dag. Dat is praktisch en efficiënt, trouwens ook als een gebouw niet aan het water staat', vertelt architect Koen Olthuis van Waterstudio.NL in Rijswijk.

Onderscheidend bouwen

Minstens zo belangrijk is dat met Corian speciale effecten bereikt kunnen worden. De opdrachtgever van de villa wilde iets bijzonders. Ze wilden geen landhuis met een rieten kap, maar een woning die over vijftig jaar nog steeds modern is.

Architect Koen Olthuis ontwierp een spectaculaire villa met opvallende rondingen in Corian. 'Dit materiaal is zo inspirerend. Ik ontdek nog steeds nieuwe mogelijkheden. Ook de opdrachtgever was meteen verkocht. We hebben niets meer gewijzigd aan het exterieur', zegt hij.

Geen naden en randen

Koen Olthuis zoekt altijd de grens op tussen gebouw en product. 'Wellicht doordat ik ook een achtergrond heb in industrieel ontwerpen. Corian stelt me in staat een gebouw exact te realiseren zoals ik het bedoeld heb. Naadloos, zonder afleidende details als dakranden, kozijnen en dakoverhangen. Want dat leidt allemaal af van de essentie', aldus de architect.

Bij de watervilla in het Westland zijn de gevels met hun prachtig afgeronde randen echte blikvangers. Corian werd zowel in het verticale als in het horizontale vlak verwerkt. Ook alle terrasranden en de minimalistische omkasting van de strakke zonneschermen zijn uitgevoerd in de kleur Cameo White.

Met zoveel Corian was de villa geen standaardopdracht voor Van Leent Bouwbedrijf. Deze aannemer wist de praktische mogelijkheden van het materiaal echter optimaal te benutten en realiseerde het uitdagende project op tijd en met respect voor het budget.

Onverwoestbaar

Corian is onverwoestbaar. Het is resistent en niet poreus. Weer en wind hebben er geen invloed op. Het is zeer gemakkelijk schoon te maken. 'Deze gevels zijn volkomen glad. Over tientallen jaren zijn ze nog als nieuw. En al die tijd is er vrijwel geen onderhoud nodig', belooft Olthuis.

De duurzaamheid gaat nog verder. Want Corian kan altijd weer verwijderd en opnieuw gebruikt worden. Al wijst niets erop dat deze gevelbekleding ooit van zijn plaats zal komen.

Interieur

Ook in het interieur van de villa is Corian toegepast. Zo ontwierp Koen Olthuis een uniek kookeiland op maat, met een blad dat naadloos doorloopt in het verticale vlak. 'Corian is bestand tegen water, zuren en hoge temperaturen en daarmee ideaal voor de keuken', zegt hij. Ook de keukenkasten zijn gemaakt van hetzelfde materiaal. Voor een spannend contrast met de gladde oppervlakken zijn op sommige paneeldeuren zachte kussens aangebracht.

Trend

Corian wordt al jaren toegepast als externe gevelbekleding. Steeds meer architecten ontdekken de mogelijkheden van het materiaal. Andere opvallende projecten zijn onder meer een wooncomplex in Breda en een bedrijfspand in Utrecht.

Corian werd oorspronkelijk ontwikkeld als high-performance materiaal voor keuken- en badkamerwerkbladen, maar is door de unieke combinatie van functionaliteit, veelzijdigheid en schoonheid uitgegroeid tot een vooraanstaand wereldwijd merk voor oppervlaktematerialen voor interieurontwerp en architectuur. De afgelopen jaren heeft DuPont het massieve oppervlak van Corian omgevormd tot een bijzondere ontwerptool voor iedere denkbare toepassing. Keukens, badkamers, verlichting, inrichting, gevels, zitmeubilair, radiatoren, domotica, aanraakbedieningen, ...: Corian is vandaag vrijwel in alle bedrijfs-, woon- en openbare omgevingen te vinden. ' LVDB

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vlaanderen investeert 1,2 miljoen euro in vier strategische projecten die moeten leiden tot minder verharding, klimaatbestendige steden en een beter toegankelijke natuur in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen. Voor deze oproep werden zeven[…]

18/08/2022 |
Proeftuin voor sociaal en betaalbaar wonen

Proeftuin voor sociaal en betaalbaar wonen

76 nieuwe appartementen in Aarschot

76 nieuwe appartementen in Aarschot

IoT-oplossing voor efficiëntiewinst van opleggersvloten

IoT-oplossing voor efficiëntiewinst van opleggersvloten