Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Minder instroom van gedetacheerde Oekraïners

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Minder instroom van gedetacheerde Oekraïners

Als gevolg van de oorlog starten nu minder gedetacheerde Oekraïners bij de Belgische bouwbedrijven. Tegelijk stelt de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) vast dat onder de vluchtelingen uit Oekraïne een aantal mensen een job zoeken in de bouwsector. Het aantal extra kandidaten die de bouw uit die vluchtelingenstroom kan rekruteren, weegt echter niet op tegen het verlies aan nieuwe arbeidskrachten dat nu nog instroomt via detachering.

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zijn in ons land minder detacheringen met Oekraïense nationaliteit opgestart. Het maandelijkse aantal Limosa-aanmeldingen voor gedetacheerde Oekraïense arbeiders is als gevolg van de oorlog gedaald. 
 
Dit aantal bedroeg in februari nog 1.794. Het daalde tot 1.523 in maart en tot 1.432 in april. Het totale aantal gedetacheerden met Oekraïense nationaliteit bleef in februari, maart en april 2022 wel boven de 3.000 schommelen. De overgrote meerderheid van hen is in Vlaanderen tewerkgesteld.
 
Tot nu toe registreerde de VDAB meer dan 1.000 Oekraïense nieuwkomers die op zoek zijn naar een job. Maar daarvan kandideerde slechts 6% voor de cluster hout en bouw. Een belangrijk aandeel (37%) kandideerde voor diensten aan personen en bedrijven (voornamelijk schoonmaak, horeca en landbouw) terwijl 20% zich kandidaat stelde voor business support, retail en ICT en 14% voor de industrie. 
 
Op de website staan ongeveer 3.000 vacatures voor Oekraïners. Ook die vacatures hebben voornamelijk met schoonmaak te maken. Ongeveer 60% van de volwassen vluchtelingen zijn vrouwen. Deze cijfers bevestigen wat bouwbedrijven al eerder aan de VCB hebben gemeld, met name dat het moeilijker is geworden om Oekraïense gedetacheerden in te schakelen. De vluchtelingenstroom biedt tot nu toe nauwelijks enig tegengewicht.
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vlaamse subsidies voor beginnende exporteurs

Vlaamse subsidies voor beginnende exporteurs

Flanders Investment & Trade (FIT) lanceert tot en met 11 oktober opnieuw een oproep voor het Starterspakket Internationalisering. Met deze subsidie van 7.000 euro ondersteunt FIT beginnende exporteurs. Het subsidiebudget bedraagt 1,4 miljoen[…]

28/09/2022 | Ondernemingen
Overname van Cantillana door Holcim is afgerond

Overname van Cantillana door Holcim is afgerond

Online platform voor aanvraag asbestattesten

Online platform voor aanvraag asbestattesten

Duits groeikapitaal voor Belgische domotica-specialist

Duits groeikapitaal voor Belgische domotica-specialist

Meer artikels