Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

'Minder grote overheidsopdrachten gegund aan kmo's'

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
'Minder grote overheidsopdrachten gegund aan kmo's'

Uit nieuwe Europese cijfers blijkt dat de Belgische overheid in 2020 slechts 30% van haar grote overheidsopdrachten gunde aan kleine en middelgrote ondernemingen. Dat is een daling met 34% ten opzichte van 2019. Meer specifiek gaat het over overheidsopdrachten die de EU drempels overschrijden en dus Europees opengesteld moeten worden.
Ondernemersorganisatie Unizo stelt vast dat de overheid zich op verschillende beleidsniveau’s bewust is van de problematiek, maar dat de cijfers aantonen dat de goede voornemens ook in de praktijk moeten worden toegepast.
 
“Belgische kmo's hebben alle steun, en zeker die van hun eigen overheid, nodig om overeind te blijven. Een logische stap is dan om kmo’s de kans te geven die ze verdienen om overheidsopdrachten in de wacht te slepen", stelt Danny Van Assche, gedelegeerd-bestuurder van Unizo.

Bij het publiceren van de Europese cijfers benadrukt de ondernemersorganisatie dat er zeker aan de weg getimmerd wordt met allerlei initiatieven, maar dat er nog werk is aan de omzetting in de praktijk. In 2019 liet België Portugal nog achter zich, maar voor 2020 scoort het zuiderse land met 42% inmiddels beter dan ons land.

Miljoenen euro’s

“Er is een aanzienlijk verschil met andere Europese landen. Achter elk percentage schuilen namelijk zakencijfers van ettelijke miljoenen euro's, geld dat onze kmo's echt wel kunnen gebruiken. Het helpt niet alleen onze economie, maar ondernemingen die het goed doen versterken onze hele samenleving", concludeert Danny Van Assche.

In België ziet de ondernemersorganisatie al enkele belangrijke initiatieven in de goede richting. Zo zijn er het kmo-actieplan van ministers De Croo, De Sutter en Clarinval, het engagement van minister Somers om de toegang van kmo's tot opdrachten van steden en gemeenten te vergroten en de events van de Vlaamse overheid - Het Facilitair Bedrijf vanuit het kabinet van minister Jambon.

Unizo en de aangesloten sectorfederaties Bouwunie, Nelectra, NAV, Fenavian, Brema, Febed en Creamoda stellen daarom een actieplan voor dat op de knelpunten wijst en aanbevelingen geeft om kmo's een grotere toegang te bieden tot overheidsopdrachten. Eén van die aanbevelingen is het opdelen van opdrachten in kleinere percelen om ze behapbaar te maken voor kmo’s.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Asbestattest verplicht vanaf 23 november

Asbestattest verplicht vanaf 23 november

De datum voor de invoering van het asbestattest is gekend. Vanaf 23 november 2022 moet er bij elke overdracht van een pand dat vóór 2001 werd gebouwd, een asbestattest overhandigd worden aan de koper. Volgens OVAM zouden in[…]

28/04/2022 | AsbestVlaamse Regering
Informatie bij overstromingen of droogte

Informatie bij overstromingen of droogte

Vlaamse overheid en bouwsector partners in duurzame bemaling

Vlaamse overheid en bouwsector partners in duurzame bemaling

Lokeren en Moerbeke onderzoeken fusie

Lokeren en Moerbeke onderzoeken fusie

Meer artikels