Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Milieuvergunningsaanvraag Hagelandse windturbines definitief geweigerd

Milieuvergunningsaanvraag Hagelandse windturbines definitief geweigerd

© pixelcomet - stock.adobe.com

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege besloot op 20 juli 2017 om het beroep tegen de weigering van de milieuvergunning voor de bouw van drie windturbines aan het op- en afrittencomplex in Rillaar en het kasteel Haksberg te weigeren.

Intussen is ook de termijn verlopen waarin de aanvrager, Wijnkasteel Haksberg bvba, verdere stappen kon zetten via de Raad van State, waardoor definitief het doek valt over de windturbines op het grondgebied van Tielt-Winge en Rillaar.

Stad Aarschot

In 2013 startte Wijnkasteel Haksberg bvba een project voor de bouw van drie windturbines waarvan twee in Rillaar en één in Tielt-Winge. Het Vlaamse Gewest leverde hiervoor op 13 december 2013 een stedenbouwkundige vergunning af, waarbij het 1.624 bezwaarschriften en het ongunstige advies van de stad Aarschot naast zich neerlegde. De stad Aarschot tekende beroep aan tegen de vergunning bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen en won de procedure. Vervolgens vernietigde de raad de vergunning waardoor het Vlaamse Gewest een nieuwe beslissing over het dossier moest nemen. Op 17 oktober 2016 nam het opnieuw een vergunningsbesluit voor twee van de drie windturbines, dat definitief werd.

Minister Schauvliege

Op dat moment had de aanvrager ook de milieuvergunningsaanvraag al ingediend, die de Bestendige Deputatie van de provincie Vlaams-Brabant evenwel op 7 november 2013 weigerde. Wijnkasteel Haksberg bvba ging in beroep tegen deze weigering, waardoor de beslissingsbevoegdheid bij Vlaams minister Schauvliege kwam te liggen. Zij besloot op 20 juli 2017 om de milieuvergunningsaanvraag definitief te weigeren. Aangezien de aanvrager dit besluit niet heeft aangevochten bij de Raad van State is het definitief waardoor ook de stedenbouwkundige vergunning niet kan worden uitgevoerd.

“Wij vinden dat in onze stad geen draagvlak bestaat voor windmolens op de gevraagde locatie. Dat is trouwens duidelijk gebleken uit de vele bezwaren die werden ingediend tegen de milieuvergunning en de stedenbouwkundige vergunning”, stelt de Aarschotse burgemeester André Peeters. “Het voltallige stadsbestuur is vóór groene stroom, maar in dit dossier was al gauw duidelijk dat dit zeker niet de uitgelezen locatie is voor de bouw van drie windturbines”, vult schepen van Leefmilieu Geert Schellens aan.

Wijnkasteel Haksberg bvba heeft tot nader order niet laten weten dat het een volledig nieuwe procedure zou starten om alsnog een milieuvergunning, thans een omgevingsvergunning, te bekomen.

 

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Oost-Vlaanderen bestrijdt wateroverlast en verhoogt waterbeschikbaarheid bij droogte

Oost-Vlaanderen bestrijdt wateroverlast en verhoogt waterbeschikbaarheid bij droogte

De provincieraad van Oost-Vlaanderen heeft het ontwerp voor de herinrichting van het overstromingsbekken in de Moerasstraat in Kruisem goedgekeurd. De omgevingsvergunning wordt aangevraagd en er wordt een aannemer gezocht voor de uitvoering van[…]

Antwerpen leidt nieuwkomers op tot grondwerker

Antwerpen leidt nieuwkomers op tot grondwerker

'Eerst het water, de rest komt later'

'Eerst het water, de rest komt later'

23 kandidaten willen Landschapspark of Nationaal Park Vlaanderen worden

23 kandidaten willen Landschapspark of Nationaal Park Vlaanderen worden

Meer artikels