Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Mijnbouw en recycleren van kritieke metalen

Gerelateerde onderwerpen :

Mijnbouw en recycleren van kritieke metalen

© bibiphoto - stock.adobe.com

De weg naar een koolstofarme economie vormt een enorme uitdaging. Economieën die jarenlang steunden op fossiele brandstoffen dienen volledig getransformeerd te worden.

De weg naar een koolstofarme economie wordt echter getekend door een paradox: enerzijds zijn kritieke metalen enorm van belang in vele duurzame sectoren, anderzijds kent de primaire industrie een erg negatief beeld.

In de zoektocht naar klimaatneutraliteit worden cleantechoplossingen steeds belangrijker. Het ontginnen en recycleren van kritieke metalen is dus essentieel. Tijdens een symposium dat op 21 februari van 9.30 tot 18 uur plaatsvindt in het kunstencentrum STUK aan de Naamsestraat 96 in Leuven, wordt dieper ingegaan op het negatieve imago van de primaire industrie en wordt samen met experts gezocht naar oplossingen. Is een ‘Social license to operate’ een oplossing? Of moet meer worden ingezet op recyclage en circulaire economie? Een betere koppeling tussen de energie- en de materialentransitie is alleszins vereist.

In de voormiddag wordt een schijnbaar globaal thema zeer tastbaar en lokaal. Op welke manier kunnen burgers en lokale actoren bijdragen aan urban mining? En hoe moet worden omgegaan met het ‘Not in my backyard’ (nimby)-gedrag? In de namiddag focussen de deelnemers aan het symposium op de globale problematiek. Is verantwoorde ontginning in en buiten Europa mogelijk? Hoe wordt omgegaan met conflictmineralen? Hoe past dit in een brede Noord-Zuid samenwerking?

Het symposium maakt deel uit van het kunstenfestival Artefact 2018: ‘This Rare Earth - Stories from Below’. Deelnemers krijgen tevens de kans om enkele unieke themagerelateerde werken van de tentoonstelling te bewonderen.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

BGHM zoekt ontwerpers voor circulair project

BGHM zoekt ontwerpers voor circulair project

De Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) zoekt ontwerpers voor een sociaal huisvestingsproject aan de Generaal Jacqueslaan 202 in Elsene. De site wordt momenteel tijdelijk bewoond. De opdracht heeft betrekking op een deel van[…]

24/04/2020 | DuurzaamheidProjecten
Elektrische Atlas van 66 ton voor International Metal Trading

Elektrische Atlas van 66 ton voor International Metal Trading

Gigantische groene waterstoffabriek gepland in Groningen

Gigantische groene waterstoffabriek gepland in Groningen

12 tips voor bouwbedrijven in de strijd tegen het Coronavirus

12 tips voor bouwbedrijven in de strijd tegen het Coronavirus

Meer artikels