Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Mijnbouw en recycleren van kritieke metalen

Gerelateerde onderwerpen :

Mijnbouw en recycleren van kritieke metalen

© bibiphoto - stock.adobe.com

De weg naar een koolstofarme economie vormt een enorme uitdaging. Economieën die jarenlang steunden op fossiele brandstoffen dienen volledig getransformeerd te worden.

De weg naar een koolstofarme economie wordt echter getekend door een paradox: enerzijds zijn kritieke metalen enorm van belang in vele duurzame sectoren, anderzijds kent de primaire industrie een erg negatief beeld.

In de zoektocht naar klimaatneutraliteit worden cleantechoplossingen steeds belangrijker. Het ontginnen en recycleren van kritieke metalen is dus essentieel. Tijdens een symposium dat op 21 februari van 9.30 tot 18 uur plaatsvindt in het kunstencentrum STUK aan de Naamsestraat 96 in Leuven, wordt dieper ingegaan op het negatieve imago van de primaire industrie en wordt samen met experts gezocht naar oplossingen. Is een ‘Social license to operate’ een oplossing? Of moet meer worden ingezet op recyclage en circulaire economie? Een betere koppeling tussen de energie- en de materialentransitie is alleszins vereist.

In de voormiddag wordt een schijnbaar globaal thema zeer tastbaar en lokaal. Op welke manier kunnen burgers en lokale actoren bijdragen aan urban mining? En hoe moet worden omgegaan met het ‘Not in my backyard’ (nimby)-gedrag? In de namiddag focussen de deelnemers aan het symposium op de globale problematiek. Is verantwoorde ontginning in en buiten Europa mogelijk? Hoe wordt omgegaan met conflictmineralen? Hoe past dit in een brede Noord-Zuid samenwerking?

Het symposium maakt deel uit van het kunstenfestival Artefact 2018: ‘This Rare Earth - Stories from Below’. Deelnemers krijgen tevens de kans om enkele unieke themagerelateerde werken van de tentoonstelling te bewonderen.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Belgische cementproducenten willen tegen 2050 CO2-neutraal zijn

Belgische cementproducenten willen tegen 2050 CO2-neutraal zijn

De Belgische cementsector engageert zich om tegen 2050 koolstofvrij cement te produceren. “Geef ons de tijd en de middelen om de omslag te maken naar een koolstofvrije productie in België. Als de normen voor productie in België[…]

18/10/2019 | Concrete DayDuurzaamheid
Ecobouwers gezocht

Ecobouwers gezocht

Haven Oostende koopt aandelen REBO

Haven Oostende koopt aandelen REBO

Grootste windturbine ter wereld in opbouw

Grootste windturbine ter wereld in opbouw

Meer artikels