Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Metamorfose voor AZ Maria Middelares-site in Gentbrugge

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Metamorfose voor AZ Maria Middelares-site in Gentbrugge

© KRAS Architecten

De site rond het AZ Maria Middelares in Gentbrugge zal er vanaf 2024 helemaal anders uitzien. Het ziekenhuis wordt volledig gerenoveerd en op de bovenliggende verdiepingen komt een ondenemers-hub. De gebouwen naast het ziekenhuis maken plaats voor appartementen en woningen. De parking wordt een publiek park. De eerste werken starten volgend jaar onder impuls van projectontwikkelaar Revive en het AZ Maria Middelares.

Het gaat om ingrijpende werken die de buurt een nieuwe invulling moet geven waarbij wonen en zorg hand in hand gaan. Revive zal er 36 appartementen en elf woningen bouwen, een nieuw sportmedisch centrum en tegelijk de leegstaande verdiepingen van het bestaande ziekenhuisgebouw grondig renoveren.
 
Vanaf de derde verdieping van het ziekenhuis is een hypermoderne MedTech ondernemers-hub gepland waar plaats zal zijn voor medische technologiebedrijven. Naast private kantoor- en atelierruimtes, komen er gedeelde faciliteiten zoals vergaderzalen, lunchplekken en een cleanroom.
 
De grote verharde parking verdwijnt en maakt plaats voor een groot buurtpark van 6.500 m². Dit park zal voor iedereen toegankelijk zijn. De parking verdwijnt grotendeels ondergronds en zal uit twee bouwlagen bestaan. Tussen de nieuwe gebouwen zorgen bomen en planten voor rustplekken. Op het dak van het ziekenhuis komt een daktuin met dakterras voor het personeel. 
 
In maart 2021 keurde het stadsbestuur van Gent de Bouwblokvisie goed. Dit nieuwe beleid moet ervoor zorgen dat de leefbaarheid in drukbevolkte gebieden verbeterd wordt door de aanleg van groene zones, het invullen van ruimte voor werkgelegenheid en voorzieningen als crèches en dokterspraktijken. De ontwikkeling die Revive realiseert op de site van het AZ Maria Middelares is het eerste grote project dat past binnen die nieuwe visie door de aanleg van een publiek park.
 
Het ontwerp is van KRAS architecten uit Gent. De voorbereidingen voor de eerste vergunningsaanvragen lopen volop. In de eerste fase, die volgend jaar start, zullen de gebouwen naast het ziekenhuis gesloopt worden. Pas dan begint de renovatie aan het ziekenhuis en de inrichting van de MedTech-hub. 
 
Nadien start de bouw van de woningen en appartementen. Als alles volgens plan verloopt zullen de werken in 2026 volledig afgerond zijn. De leegstaande gebouwen en de buitenruimtes krijgen intussen een tijdelijke invulling waar tal van activiteiten worden georganiseerd voor jong en oud.

Steven Rosseel (Revive) en Christophe Mouton (CEO van het AZ Marie Middelares)

KRAS Architecten
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Voorontwerp heraanleg Stadspark Antwerpen goedgekeurd

Voorontwerp heraanleg Stadspark Antwerpen goedgekeurd

Het district en de stad Antwerpen zullen de komende jaren het Stadspark terug opwaarderen naar zijn oorspronkelijke landschapsstijl, rekening houdend met de hedendaagse noden. Zopas werd hiervoor het voorontwerp goedgekeurd dat tot stand kwam na[…]

Bouw nieuw VRT-complex start in november

Bouw nieuw VRT-complex start in november

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Meer artikels