Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Metaalkleur verbindt nieuwbouw met oude ambachten

Metaalkleur verbindt nieuwbouw met oude ambachten

Voor een nieuw schoolgebouw voor een hoef- en kunstsmederij in Anderlecht - een opdracht van de afdeling Infrastructuur van GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, koos Buro II & Archi+I voor een staalstructuur.

De twee opleidingen kunst- en hoefsmederij worden met de nieuwbouw (foto's Bart Heijnens) verenigd op één locatie om de cursisten (volwassenen- en avondonderwijs) alle moderne comfort te bieden en ervoor te zorgen dat het nieuwe gebouw een uithangbord wordt voor het ambacht.

Compacte vorm

Het terrein bevindt zich op een perceel waar zich twee scholen bevinden volgens campusmodel, namelijk het CVO en de Erasmushogeschool. De nieuwe school werd met zijn compacte vorm op dezelfde manier ingeplant. De locatie werd zo gekozen dat de rest van het terrein als buurtgroen kan gebruikt worden. Het complex heeft een bruto vloeroppervlakte van 1.536,57 m². Hoofdaannemer Peremans uit Halle leverde het gebouw, met een E-peil van 70, in 250 werkdagen op. Het aanbestedingsbedrag bedroeg 2.416.204,91 zonder btw.

Patiomodel

De nieuwe school gaat uit van een patiomodel om veiligheid en geluidsbeheersing te garanderen. In de patio worden transparante sectionaalpoorten gebruikt zodat zichten op de patio en tussen de verschillende smidsen mogelijk zijn. De gekozen vorm maakt een efficiënt en gedeeld gebruik van de technische ruimtes en installaties mogelijk.

De ramen werden in zwart gelakt aluminium uitgevoerd.

Gelakte staalplaat

Het gebouw kreeg een betonnen plint van 1,2 m. De rest van de gevel en het dak werd bekleed met een koperkleurig gelakte staalplaat: de metaalkleur legt een link met de ambachten. Het koper zorgt voor een aanwezigheid van het gebouw in de buurt zonder het te industrieel te laten overkomen. De ramen werden in zwart gelakt aluminium uitgevoerd. De variatie in de dakvorm legt een verbinding met het industriële verleden van de buurt en zorgt voor een gevarieerde architectuur.

Natuurlijke ventilatie

De dakvorm zorgt voor een optimale daglichttoetreding en de mogelijkheid tot natuurlijke ventilatie. Ook de grote ramen zorgen voor veel daglicht en geven de toevallige voorbijganger bovendien inkijk.

Het gebouw is integraal toegankelijk voor andersvaliden. De meeste functies (smidsen, sanitair, leraarskamer, leslokaal) bevinden zich op het gelijkvloers. Op de duplexverdieping, die toegankelijk is met een lift, bevinden zich de kleedkamers, douches en nog twee klaslokalen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Miljoenenproject transformeert CO2 tot groene waterstof

Miljoenenproject transformeert CO2 tot groene waterstof

Tien private en publieke partners hebben zich verenigd in het North-C-Methanol project. Samen zullen ze de CO2-emissie jaarlijks met 140.000 ton verminderen en 44.000 ton groene methanol aanmaken voor de lokale chemische en duurzame[…]

26/10/2020 | GentInnovatie
Oudenaarde bouwt nieuwe woonwijk

Oudenaarde bouwt nieuwe woonwijk

Vandenbussche krijgt Best managed Company Award

Vandenbussche krijgt Best managed Company Award

Eerste infrastructuurwerf met ethische code

Eerste infrastructuurwerf met ethische code