Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Merksplas-Kolonie krijgt een hotel

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Merksplas-Kolonie krijgt een hotel

Corsendonk Hotels is de private partner voor de uitbating van de Grote Hoeve van Merksplas-Kolonie. In de paardenstallen, het noordelijke woonstalhuis en de twee koeienstallen worden in totaal 70 kamers ingericht. Er komt ook een horecazaak. Het gemeentebestuur van Merksplas heeft, begeleid door Kempens Landschap, hierover zopas instemming bereikt met de hotelgroep.

Vanwege de grote historische en architecturale waarde zijn de gebouwen van de Grote Hoeve in Merksplas-Kolonie beschermd als monument. Het complex van de monumentale vierkantshoeve bestaat uit 14 afzonderlijke gebouwen, verspreid over een terrein van liefst 40 ha.

Met de aankoop in 2005 van zowel de Grote Hoeve als de Kapel met omliggende landbouwgronden nam de gemeente Merksplas een belangrijk engagement in de veiligstelling en bewaring van Merksplas-Kolonie. Toen Kempens Landschap in 2010 in het project stapte, kwam de herbestemming in een stroomversnelling. Dit leidde tot een masterplan voor tien jaar voor deze site. De kosten voor de herwaardering (restauratie, herbestemming en landschapsherstel) worden geraamd op 42.768.114,70 € waarvoor in 2012 een meerjarenfinanciering door het Agentschap Onroerend Erfgoed werd bekomen voor de subsidieerbare kosten, geraamd op 19.951.898,46 €. De niet-subsidieerbare kosten worden opgevangen dankzij een meerjarenfinanciering ter waarde van 11.390.945 € door de provincie Antwerpen. De resterende kosten worden gedragen door private investeerders en Europese middelen.

“In 2010 geloofden niet veel mensen in een toekomst voor de gebouwen van Merksplas-Kolonie. Als covoorzitter van Kempens Landschap ben ik heel blij dat we samen met de gemeente Merksplas in dit dossier de motor kunnen zijn en dit project van het kleinste detail tot de structuur mee hebben kunnen uitwerken. Corsendonk is een sterke partner”, stelt gedeputeerde Inga Verhaert.

Voor gedeputeerde Peter Bellens, covoorzitter van Kempens Landschap, is dit een flinke stap vooruit in de verdere ontwikkeling van de Koloniën. “Dankzij de horeca kan de Grote Hoeve weer een levendige plek worden waar verschillende partners samenwerken. Geheel in de geest van de Koloniën zal hierbij ook aandacht gaan naar de zwakkeren in onze samenleving. Zo werken we aan een plan om op het terrein samen te werken met bedrijven en organisaties uit de sociale economie”, meldt Bellens.

Het doel is om van het domein Merksplas-Kolonie een toeristische trekpleister te maken, ideaal voor fiets- en wandeltoerisme, waarbij gestreefd wordt naar een combinatie van zowel cultuurtoerisme als recreatieve vrijetijdsbesteding. De klemtoon wordt gelegd op sociaal toerisme met aandacht voor verschillende doelgroepen. Corsendonk Hotels zal in Merksplas inzetten op horeca, fiets- en wandeltoerisme en culinaire en culturele arrangementen. Zij zullen eveneens instaan voor de exploitatie van het bezoekerscentrum en het fietsservicepunt.

Burgemeester van Merksplas Frank Wilrycx en schepen Karel Lenaerts zijn trots op de nakende realisatie. “Merksplas-Kolonie is onze parel en kan de gemeente én de Noorderkempen prominent toeristisch op de kaart zetten. We zijn ervan overtuigd dat we samen met Corsendonk Hotels een duurzame toekomst voor het gebied kunnen uitzetten”, stellen Wilrycx en Lenaerts.

Begin juni van dit jaar zal het bezoekerscentrum, opgericht met de steun van Toerisme Vlaanderen in het voormalige woonstalhuis van de Grote Hoeve, samen met de horecazaak de deuren openen. Bezoekers worden er ingelicht over het verhaal van Wortel- en Merksplas-Kolonie en de culturele en natuurlijke rijkdom van de gebieden. In de volgende fase van het restauratieproject wordt het hotel opgenomen.

“Ook Corsendonck Hotels is heel enthousiast over dit project. Niet alleen de gebouwen waarin we onze horecazaak en hotel kunnen uitbouwen zijn ontzettend bijzonder.

De hele site, zeker ook als potentiële Werelderfgoedsite, ademt geschiedenis uit. Deze opportuniteit wilden we dan ook heel graag met beide handen grijpen”, besluit Dominique Nédée van Corsendonk Hotels.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Aannemer Vandendorpe schenkt bedrijfsarchief aan stad

Aannemer Vandendorpe schenkt bedrijfsarchief aan stad

Aannemer Arthur Vandendorpe, gespecialiseerd in restauraties, schenkt zijn bedrijfsarchief aan de stad Brugge. Vandendorpe stamt uit een aannemersgeslacht uit Sint-Kruis (Brugge). Grootvader Gustaaf en vader Camiel legden de kiemen voor wat[…]

15/07/2021 | BruggeRestauratie
Herbestemming voor oude Artois-stokerij in Leuven

Herbestemming voor oude Artois-stokerij in Leuven

Extra budget en uitbreiding voor restauratie Koninklijk Conservatorium Brussel

Extra budget en uitbreiding voor restauratie Koninklijk Conservatorium Brussel

Restauratie eeuwenoude abdijhoeve in Heverlee is prachtig staaltje vakmanschap

Restauratie eeuwenoude abdijhoeve in Heverlee is prachtig staaltje vakmanschap

Meer artikels