Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Merelbeke neemt afscheid van Bergwijkbrug

Merelbeke neemt afscheid van Bergwijkbrug

(c) De Vlaamse Waterweg nv

In Merelbeke werd deze week de Bergwijkbrug afgesloten voor alle verkeer en werden meteen ook de voorbereidende werken gestart voor de afbraak. Met een bescheiden sluitingsmoment werd afscheid genomen van de brug die 63 jaar dienst deed.

 

Al sinds de zomer van vorig jaar wordt in Merelbeke gewerkt aan de Bergwijkbrug die over de Ringvaart loopt in het verlengde van de Fraterstraat. Ook is de nieuwe brug al even in opbouw naast de huidige. Nu de oude brug afgesloten is, zullen enkel beperkte afbraakwerken plaatsvinden, ter voorbereiding van de eigenlijke sloop die in het weekend van 15 januari gepland staat. Als alles goed gaat, kan de nieuwe brug tegen eind september in gebruik worden genomen.
 
De oude Bergwijkbrug ligt er sinds 1957. Ze werd ontworpen door ingenieur Daniël Vandepitte, die ook professor en rector was aan de UGent. In ingenieursmiddens staat hij bekend als een autoriteit inzake bruggen. Niet alleen de Bergwijkbrug is van zijn hand: hij stond in voor het ontwerp en de coördinatie van de bouw van nog 24 andere bruggen over de Ringvaart.
 
Als eerbetoon voor wat hij betekend heeft, was Frank Vandepitte, zoon van Daniël en ook zelf ingenieur van opleiding, aanwezig op het sluitingsmoment van de Bergwijkbrug. Samen met burgemeester Filip Thienpont, schepen van Openbare Werken Pascal Rousseaux en schepen van Mobiliteit Luc Van Huffel maakte hij de laatste oversteek over de brug. Aansluitend werden de kniptangen bovengehaald om de afbraak in te luiden.
 
“Deze brug heeft lang zijn nut bewezen, maar voldoet niet langer aan de normen”, aldus schepen Pascal Rousseaux. “Zeker voor fietsers was het hier verre van ideaal. De nieuwe brug zal een grote verbetering zijn voor hen. Op de brug zelf komt er een dubbelrichtingsfietspad. Ook de fietspaden aan de oevers en de aansluitingen met de brug worden verbeterd.”

“De nieuwe brug zal dubbel zo breed zijn als de oude. Zo is er plaats voor een comfortabele wandelzone en komen er drie rijstroken voor het gemotoriseerde verkeer. Dat maakt dat de doorstroming in zijn geheel veel beter zal zijn”, vult schepen Luc Van Huffel aan.
“Zonder de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), De Vlaamse Waterweg nv, het Agentschap Wegen en Verkeer en de Provincie Oost-Vlaanderen hadden we dit project niet kunnen realiseren. We hadden deze projectpartners er graag bij gehad voor dit afsluitmomenyt, maar omwille van de coronamaatregelen kozen we bewust voor een bescheiden evenemengt. Hopelijk kunnen we de opening van de nieuwe brug met meer luister vieren”, besluit burgemeester Filip Thienpont.
 
De werken worden uitgevoerd door een aannemersvereniging met Herbosch-Kiere en Franki Construct. Herbosch-Kiere is begonnen met de voorbereidende werken op de afbraak. In het weekend van 15 januari zal de brug volledig afgebroken worden. Herbosch-Kiere staat ook in voor de oeververdediging van de nieuwe brug en voor de nieuwe kaaimuren, die al vergevorderd zijn. Franki Construct bouwt het grootste deel van de nieuwe brug en de fietsonderdoorgang die onder de brug zal lopen.
(c) Maarten Muller/Gemeente Merelbeke
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Definitief ontwerp Antwerpse Schuttershofstraat goedgekeurd

Definitief ontwerp Antwerpse Schuttershofstraat goedgekeurd

De plannen voor de heraanleg van de Schuttershofstraat, de bekende Antwerpse winkelstraat, zijn goedgekeurd. Ze wordt omgevormd tot een winkelerf, zodat voetgangers de volledige breedte kunnen benutten. District Antwerpen wil in het voorjaar van[…]

Groen licht voor bouw ecoduct Hallerbos

Groen licht voor bouw ecoduct Hallerbos

Werken aan Borsbeeksebrug in Berchem gestart

Werken aan Borsbeeksebrug in Berchem gestart

Besix en MT Højgaard bouwen Nordhavn-tunnel in Denemarken

Besix en MT Højgaard bouwen Nordhavn-tunnel in Denemarken

Meer artikels