Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Merelbeke neemt afscheid van Bergwijkbrug

Merelbeke neemt afscheid van Bergwijkbrug

(c) De Vlaamse Waterweg nv

In Merelbeke werd deze week de Bergwijkbrug afgesloten voor alle verkeer en werden meteen ook de voorbereidende werken gestart voor de afbraak. Met een bescheiden sluitingsmoment werd afscheid genomen van de brug die 63 jaar dienst deed.

 

Al sinds de zomer van vorig jaar wordt in Merelbeke gewerkt aan de Bergwijkbrug die over de Ringvaart loopt in het verlengde van de Fraterstraat. Ook is de nieuwe brug al even in opbouw naast de huidige. Nu de oude brug afgesloten is, zullen enkel beperkte afbraakwerken plaatsvinden, ter voorbereiding van de eigenlijke sloop die in het weekend van 15 januari gepland staat. Als alles goed gaat, kan de nieuwe brug tegen eind september in gebruik worden genomen.
 
De oude Bergwijkbrug ligt er sinds 1957. Ze werd ontworpen door ingenieur Daniël Vandepitte, die ook professor en rector was aan de UGent. In ingenieursmiddens staat hij bekend als een autoriteit inzake bruggen. Niet alleen de Bergwijkbrug is van zijn hand: hij stond in voor het ontwerp en de coördinatie van de bouw van nog 24 andere bruggen over de Ringvaart.
 
Als eerbetoon voor wat hij betekend heeft, was Frank Vandepitte, zoon van Daniël en ook zelf ingenieur van opleiding, aanwezig op het sluitingsmoment van de Bergwijkbrug. Samen met burgemeester Filip Thienpont, schepen van Openbare Werken Pascal Rousseaux en schepen van Mobiliteit Luc Van Huffel maakte hij de laatste oversteek over de brug. Aansluitend werden de kniptangen bovengehaald om de afbraak in te luiden.
 
“Deze brug heeft lang zijn nut bewezen, maar voldoet niet langer aan de normen”, aldus schepen Pascal Rousseaux. “Zeker voor fietsers was het hier verre van ideaal. De nieuwe brug zal een grote verbetering zijn voor hen. Op de brug zelf komt er een dubbelrichtingsfietspad. Ook de fietspaden aan de oevers en de aansluitingen met de brug worden verbeterd.”

“De nieuwe brug zal dubbel zo breed zijn als de oude. Zo is er plaats voor een comfortabele wandelzone en komen er drie rijstroken voor het gemotoriseerde verkeer. Dat maakt dat de doorstroming in zijn geheel veel beter zal zijn”, vult schepen Luc Van Huffel aan.
“Zonder de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), De Vlaamse Waterweg nv, het Agentschap Wegen en Verkeer en de Provincie Oost-Vlaanderen hadden we dit project niet kunnen realiseren. We hadden deze projectpartners er graag bij gehad voor dit afsluitmomenyt, maar omwille van de coronamaatregelen kozen we bewust voor een bescheiden evenemengt. Hopelijk kunnen we de opening van de nieuwe brug met meer luister vieren”, besluit burgemeester Filip Thienpont.
 
De werken worden uitgevoerd door een aannemersvereniging met Herbosch-Kiere en Franki Construct. Herbosch-Kiere is begonnen met de voorbereidende werken op de afbraak. In het weekend van 15 januari zal de brug volledig afgebroken worden. Herbosch-Kiere staat ook in voor de oeververdediging van de nieuwe brug en voor de nieuwe kaaimuren, die al vergevorderd zijn. Franki Construct bouwt het grootste deel van de nieuwe brug en de fietsonderdoorgang die onder de brug zal lopen.
(c) Maarten Muller/Gemeente Merelbeke
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Noordzee moet vier keer zoveel windenergie leveren

Noordzee moet vier keer zoveel windenergie leveren

België, Denemarken, Duitsland en Nederland bundelen hun krachten om van de Noordzee de grootste duurzame energiecentrale van Europa te maken. Dat zijn de vier landen zopas overeengekomen tijdens de North Sea Summit in de Deense havenstad[…]

Werken aan nieuwe omleidingsweg in Tongeren starten eind dit jaar

Werken aan nieuwe omleidingsweg in Tongeren starten eind dit jaar

Team gezocht voor vergelijkende studie ruimtegebruik in grote scholen

Team gezocht voor vergelijkende studie ruimtegebruik in grote scholen

Brussel keurt RPA Delta-Herrmann-Debroux goed

Brussel keurt RPA Delta-Herrmann-Debroux goed

Meer artikels