Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Merelbeekse tramstelplaats krijgt nieuwe bestemming

Merelbeekse tramstelplaats krijgt nieuwe bestemming

(c) Gemeente Merelbeke

De voormalige tramstelplaats middenin het centrum van Merelbeke ligt er al een hele tijd verlaten bij. De site heeft echter een enorm potentieel op verschillende vlakken. Er is een eerste ontwerp van bureau SUM voor een nieuwe bestemming. In 2021 en begin 2022 zullen de vergunnings- en aanbestedingsprocedures doorlopen worden, waarna de werken kunnen starten. In 2024 zou deze centrumontwikkeling klaar moeten zijn.
De oude trampstelplaats is een verborgen stukje erfgoed in het centrum van Merelbeke. In 1898 rolde de eerste stroomtram er binnen. Het was de eindhalte van de lijn Gent (Zuid) - Merelbeke. Men kon er vervolgens overstappen op de lijn Merelbeke - Geraardsbergen, die ook Bottelare bediende. Na de tweede wereldoorlog begon de bus aan zijn opmars en in 1955 reed de laatste tram uit. De site werd overgedragen aan de gemeente Merelbeke waarna ze als opslagplaats diende voor de gemeentediensten.
 
Nu is het tijd om de site nieuw leven in te blazen. De gemeente heeft gesprekken aangeknoopt met aanpalende eigenaars waarbij verschillende afspraken werden vastgelegd. Het bestuur gaat uit van volgende punten om de plek een nieuwe bestemming en inrichting te geven:
• Een nieuwe kwalitatieve publieke ruimte met enkel noodzakelijke verharding en zoveel mogelijk groene ruimte;
• Een autoluwe site waar de klemtoon ligt op fietsers en voetgangers en de verbinding wordt gelegd met trage wegen in de omgeving;
• Het creëren van een weldoordachte mix van commerciële functies waardoor dynamiek en beweging ontstaat op de site;
• Voorzien in kwalitatief én betaalbaar wonen;
• Behoud en optimaliseren van de erfgoedwaarde van de site.
 
“De locatie zal een grote meerwaarde bieden op verschillende vlakken en dit voor verschillende doelgroepen. De herbestemming van de site focust op groen, ontmoetingen en ontspanning, wonen en economie en het verbinden van trage wegen. Een knap totaalpakket en dit middenin het centrum van Merelbeke”, duidt schepen Isabelle Van De Steene.
 
Het bestuur laat de inwoners van Merelbeke nog hun mening geven, tot en met woensdag 28 april. Daarna gaat het bestuur aan de slag met de reacties om tot een definitief ontwerp te komen.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Tegen 2027 enkel nog ledverlichting op autosnelwegen

Tegen 2027 enkel nog ledverlichting op autosnelwegen

Vandaag telt Vlaanderen ongeveer 30.000 verlichtingspalen langs de autosnelwegen. 40% daarvan zijn op dit moment al uitgerust met ledverlichting. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters heeft het Agentschap Wegen en[…]

Tijdelijke invulling voor vrijgekomen ruimte Mechelse vesten

Tijdelijke invulling voor vrijgekomen ruimte Mechelse vesten

Vlaanderen verhoogt budget voor wegen- en fietspadenonderhoud

Vlaanderen verhoogt budget voor wegen- en fietspadenonderhoud

Nieuwe fietsbrug over Vijfstraten in Sint-Niklaas

Nieuwe fietsbrug over Vijfstraten in Sint-Niklaas

Meer artikels