Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

'Menselijk aspect gaat snel verloren bij de bouw van woonzorgcentra'

Gerelateerde onderwerpen :

'Menselijk aspect gaat snel verloren bij de bouw van woonzorgcentra'

'Bij de bouw van woonzorgcentra, rust- en verzorgingstehuizen en assistentiewoningen in Vlaanderen gaat het maar al te vaak alleen over de centen en hoe snel die kunnen worden terugverdiend en niet over de bewoners. Daar wil ik met residentie Mathilde een alternatief voor bieden', zegt ontwikkelaar Ivan Gaublomme.

De ontwikkelaar uit Zottegem heeft ervaring als projectcoördinator bij grote ontwikkelaars en stapte al eerder mee als investeerder in de realisatie en uitbating van woonzorgcentra, maar zag daar dat het verhaal bijna altijd uitsluitend over de centen gaat.

'Voor mijn huidige project aan de Bontestraat in Zottegem staat de mens centraal en hoe die zijn verblijf in een centrum beleeft. Er moet toch meer mogelijk zijn dan tv kijken vanuit je bed of wat rondsloffen in de gangen van zo'n complex. In mijn project zal bv. veel aandacht gaan naar de waterpartijen en het groene park rond het complex, naar de gezamenlijke rust- en ontspanningsruimtes en vooral naar de grootkeuken. De gebouwen worden dan misschien wel opgetrokken met prefabelementen, de maaltijden zullen niet voorgekauwd zijn, maar vers en gezond, samengesteld in samenspraak met foodconsultant Nico Saveyn. Op advies van Nico zullen de menu's samengesteld worden, overwegend met biologische voeding. Daarom neem ik na de oplevering ook de uitbating zelf in handen', stelt Ivan Gaublomme.

169

De ontwikkelaar heeft een vergunning voor de bouw van 169 assistentie-appartementen op een licht glooiend terrein van 1,7 ha in het landelijke Sint-Maria-Oudenhove (Zottegem), aan het voormalige restaurant De Bonte. Afhankelijk van de vraag wordt het project opgedeeld in minstens vier fases. De eerste fase omvat 52 appartementen van 40 m² en met bijkomend een sanitaire cel van 2,5 bij 2,5 m. De tweede fase omvat 25 dergelijke assistentie-appartementen en de derde 16. Het aantal appartementen voor de vierde en misschien nog volgende fases hangt af van de vraag. Voor de bezoekers worden 56 parkeerplaatsen aangelegd.

Mocht de vraag het aanbod overstijgen, dan overweegt Gaublomme nog bijkomende fases op aanpalende terreinen. Ook die staan 'blauw' ingekleurd op het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen en kunnen dus voor een uitbreiding van residentie Mathilde ingezet worden, voor dagopvang voor senioren of voor een kinderopvang voor de buurt of nog andere aansluitende diensten van openbaar nut. Het terrein waar de assistentiewoningen komen, was oorspronkelijk een opvangtehuis voor weeskinderen, maar dit sloot lang geleden de deuren.

Als alle 169 wooneenheden gerealiseerd zijn, heeft het hele complex een soort geschakelde hoefijzervorm. Door de lichte glooiing in het terrein zullen alle bewoners evenwel kunnen uitkijken over het open valleilandschap. De bewoners zullen een balletje kunnen gooien op twee petanquebanen of een baantje kunnen trekken in het binnenzwembad. Anderen zullen hun gading kunnen vinden in de fitness of in de wellness.

Het Health Consulting Institute zal ook onderdak vinden binnen residentie Mathilde. Hier zullen patiënten begeleid worden door Ivan Gaublomme om op natuurlijke wijze te herstellen. Het Health Consulting Institute wil de leemte in de huidige gezondheidszorg opvullen door mensen niet alleen tijd te geven te herstellen, maar ook om hen te leren hoe ze voor zichzelf kunnen gaan zorgen.

Timing

Ivan Gaublomme heeft een heel strakke timing voor ogen. De bouw van de eerste fase moet eind april kunnen starten en tegen november moeten de eerste twee bouwlagen van die eerste fase reeds volledig operationeel zijn. 'Om die strakke timing te halen, hebben ik en mijn vennoten in het project getwijfeld tussen een ruwbouw in geprefabriceerd metselwerk en houtskeletbouw. Beide hebben hun eigen voor- en nadelen, maar de restwaarde van het gebouw na pakweg 50 jaar bij de keuze voor metselwerk ligt hoger dan de restwaarde bij de keuze voor hout. Dat was voor onze ploeg één van de zaken die de doorslag gegeven hebben. Met geprefabriceerde gemetselde muren kunnen we in theorie en in de praktijk in één week een hele bouwlaag van één fase realiseren. Na het aanbrengen van de betonnen gewelven en het uitharden van de druklagen is dan ongeveer één maand nodig voor de 'binnenschil'. Voor het sanitair werk ik samen met Van Marcke. Alle technieken voor de wastafel, de warmwatervoorziening en het toilet zitten in één wandplaat van de sanitaire cel', duidt Gaublomme.

De tweede fase volgt al snel op de eerste en omvat behalve een tweede schijf assistentiewoningen de gemeenschappelijke delen zoals het zwembad, de fitnessruimte, de rustruimte en de therapiekamers. De gevels worden deels opgetrokken in metselwerk en deels in crepi. De platte daken krijgen een zwart dakmembraan. Een deel van de bouwploeg is reeds bekend: de veiligheidscoördinatie en de epb-verslaggeving zijn in handen van AMIB uit Aalter; de betonstudie werd uitgevoerd door EnCoo bvba uit Wondelgem; de architect is Wim Van Den Berge uit Zottegem; en het groen werd ontworpen en zal worden uitgevoerd door Arte-Verde uit Zottegem. Als het hele complex gerealiseerd is, zullen de vennoten in het project samen zowat 15 miljoen ' geïnvesteerd hebben.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vlaanderen investeert 1,2 miljoen euro in vier strategische projecten die moeten leiden tot minder verharding, klimaatbestendige steden en een beter toegankelijke natuur in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen. Voor deze oproep werden zeven[…]

18/08/2022 |
76 nieuwe appartementen in Aarschot

76 nieuwe appartementen in Aarschot

Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Meer artikels