Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Megabatterij voor Johan Cruijff ArenA Amsterdam

Megabatterij voor Johan Cruijff ArenA Amsterdam

© Jorrit Lousberg-Light at Work Photography

In de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam heeft BAM Bouw en Techniek een megabatterij van 3MW geïnstalleerd. Het stadion beschikt daarmee over een wereldprimeur: de realisatie van het grootste energieopslagsysteem in een multifunctioneel gebouw bestaande uit onder andere honderden eerste generatie (gebruikte) Nissan LEAF-batterijen.

Dankzij de nieuwe megabatterij wordt de energievoorziening in de ArenA nog betrouwbaarder en kan energie efficiënter worden gebruikt. In de toekomst kan het door projectpartners BAM, The Mobility House, Eaton en Nissan ontwikkelde innovatieve opslagsysteem ook een oplossing zijn voor andere energiebewuste bedrijven.

Dankzij de megabatterij is de ArenA vanaf nu verzekerd van een flinke hoeveelheid stroom, ook tijdens een stroomstoring. Het stadion zal zijn eigen duurzame energie slimmer kunnen gebruiken en de beschikbare opslagcapaciteit in de batterij verhandelen als Amsterdam Energy ArenA bv. Daardoor draagt het stadion bij aan een stabiel Nederlands energienet. De Johan Cruijff ArenA is één van de duurzaamste stadions ter wereld en loopt voorop in slimme innovaties waaronder dit unieke opslagsysteem.

Samenwerking

Dit unieke project is het resultaat van de samenwerking tussen Nissan, Eaton, BAM, The Mobility House en de Johan Cruijff ArenA, ondersteund door het Amsterdams Klimaat en Energiefonds (AKEF) en Interreg. BAM realiseerde in de ArenA een hightech ruimte van waaruit de batterijen worden aangestuurd. De slimme systeemelementen, batterijen en schakelkasten werden uitgebreid getest. Met de ingebruikneming van de batterij kunnen de vervuilende dieselgeneratoren op termijn uit de ArenA worden verwijderd en zal de noodstroomvoorziening worden overgenomen door de batterij. De batterij in de ArenA speelt een belangrijke rol in de balancering van vraag en aanbod van energie. Het energieopslagsysteem heeft een totaal vermogen van 3MW, voldoende om enkele duizenden huishoudens van stroom te voorzien. De batterij helpt met het ontlasten van het energienet door pieken, die tijdens bijvoorbeeld concerten ontstaan, af te vlakken. Ook kan de energie uit de 4.200 zonnepanelen op het ArenA-dak optimaal worden gebruikt. De ArenA-batterij kan ook worden geladen op momenten dat er pieken op het net ontstaan en het stadion batterijcapaciteit over heeft.

Het energieopslagsysteem en de Amsterdam Energy Arena, het energiebedrijf van het stadion, zijn concrete resultaten van de Amsterdam Innovation Arena. Binnen dit innovatieprogramma werken kennisinstellingen, overheden en bedrijven aan het stadion van de toekomst. Het stadion en het omringende gebied fungeren daarbij als Living Lab, als hotspot waar innovaties worden getoetst in de praktijk. Vernieuwende concepten en ideeën én bewezen oplossingen op het gebied van stadionbouw, -management en -exploitatie vinden via Amsterdam ArenA International hun weg naar stadions en sport- en recreatiegebieden wereldwijd.

 
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Geen vergunning voor gascentrale in Dilsen-Stokkem

Geen vergunning voor gascentrale in Dilsen-Stokkem

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir weigert de omgevingsvergunning voor de bouw van een gascentrale van 900 MW in Dilsen-Stokkem. De gascentrale zou jaarlijks ongeveer 100.000 kg ammoniak en ongeveer 340.000 kg NOx uitstoten op slechts 189[…]

20/09/2021 | ProjectenElektriciteit
Europese deal Fit for 55 mag nog strenger voor verwarmingssector

Europese deal Fit for 55 mag nog strenger voor verwarmingssector

Oplossing voor kabelproblemen bij elektrisch laden van auto's

Oplossing voor kabelproblemen bij elektrisch laden van auto's

Renteloos renovatiekrediet voor gebouwen met studentenkamers

Renteloos renovatiekrediet voor gebouwen met studentenkamers

Meer artikels