Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Meerderheid Belgen kiest voor energiemix

Gerelateerde onderwerpen :

Meerderheid Belgen kiest voor energiemix

Boy adjusting radiator in kitchen --- Image by © Monty Rakusen/cultura/Corbis

© Monty Rakusen's Studio

Indien er geen budgettaire of praktische beperkingen waren, zou bijna 40% van de Belgen het liefst zijn woning met zonne-energie verwarmen. Zes op tien landgenoten is ervan overtuigd dat hernieuwbare energie moet worden aangevuld met de bekende vormen van energie; zij geloven dus in een energiemix voor het verwarmen van hun woning. Dat blijkt uit een onderzoek bij duizend Belgische eigenaars van een woning, uitgevoerd door iVOX in opdracht van Informazout.

De meeste landgenoten verwarmen hun woning met aardgas of stookolie. Bijna de helft van de ondervraagden die verwarmen met stookolie heeft echter een mazoutketel ouder dan 15 jaar. Bijna vier op de tien Belgen die verwarmen met een mazoutketel overweegt om die te vervangen. Wanneer mazoutgebruikers extra ingelicht worden over de voordelen voor het milieu en de portefeuille stijgt het aandeel dat overweegt de oude ketel te vervangen zelfs tot 64%.

“Uit deze rondvraag blijkt dat de Belg milieu- en energiebewust is, maar ook altijd rekening houdt met zijn persoonlijke situatie en nadenkt over  zijn basisinvestering en rendement. “Wat is met mijn budget de beste oplossing, zowel op korte als op lange termijn?” is de vraag waar veel mensen mee zitten. Hoe beter geïnformeerd, hoe slimmer de keuzes die men uiteindelijk maakt. Daar is voor ons een belangrijke rol weggelegd”, verklaart Willem Voets, algemeen directeur van Informazout.

Een besparingsmodule op de website van Informazout berekent bijvoorbeeld de terugverdientijd van een nieuwe installatie en de geschatte daling in CO2-uitstoot. Wie zich afvraagt of de investering in een nieuw energiezuinig verwarmingstoestel voor zijn of haar situatie wel rendeert, vindt daar dus de antwoorden. Uit het onderzoek blijkt eveneens dat vier op de tien Belgen bereid zouden zijn een deel van hun comfort op te geven om op een energiezuinigere manier te wonen.

“Die bereidwilligheid is positief, maar waarom dan niet kiezen voor slimme oplossingen die nu al bestaan en waarbij men helemaal niet aan comfort moet inboeten? Wie een bezoekje brengt aan de website van Informazout ontdekt bv. hoe een moderne stookolieketel kan worden gecombineerd met een zonneboiler of een warmtepomp. Zo hoeft het niet bij dromen te blijven, maar kan men nu al actie ondernemen. Dat is goed voor het milieu en voor de portefeuille”, besluit Willem Voets.

Informazout is het informatiecentrum voor de rationele aanwending en besparing van mazout. De vzw Informazout verstrekt informatie over alles wat met mazoutverwarming te maken heeft. Op de site www.informazout.be kan men terecht om de energiekost van de eigen woning te evalueren, om de wetgeving inzake stookoliereservoirs voor ieder specifiek geval te raadplegen, maar ook om de lijst van leveranciers van verwarmingsmateriaal of technici voor onderhoud en keuring te consulteren.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nelectra en Techlink: kmo's worden uitgesloten van openbare aanbesteding

Nelectra en Techlink: kmo's worden uitgesloten van openbare aanbesteding

Sectorfederaties Techlink en Nelectra, die installatiebedrijven groeperen, betreuren dat kmo’s worden uitgesloten van deelname aan een raamcontract voor 650.000 zonnepanelen op Vlaamse sociale woningen. De voorwaarden van de aanbesteding[…]

Confederatie Bouw richt vakgroep Erfgoedrestauratie op

Confederatie Bouw richt vakgroep Erfgoedrestauratie op

Wie worden de Bouwvrouw en Bouwman van het Jaar?

Wie worden de Bouwvrouw en Bouwman van het Jaar?

Fedustria vraagt crisispakket voor alle bedrijven

Fedustria vraagt crisispakket voor alle bedrijven

Meer artikels