Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Meer vertrouwen bij Nederlandse bouwondernemers

Gerelateerde onderwerpen :

Meer vertrouwen bij Nederlandse bouwondernemers

Nederlandse werkgevers verwachten dat de werkgelegenheid in het eerste kwartaal van volgend jaar blijft oplopen. Vooral de bouwsector zorgt voor een positieve impuls. Vorig kwartaal was het werkgelegenheidscijfer in deze sector nog - 4%, nu is dat + 11%. Ook is de werkgelegenheidsverwachting het meest positief sinds 2009. Dat blijkt uit de resultaten van de Employment Outlook Survey, een onderzoek van de ManpowerGroup bij 59.000 internationale werkgevers.

Het verwachte nettowerkgelegenheidscijfer voor het eerste kwartaal van 2017 komt in Nederland uit op + 5%, dat is twee procentpunten hoger ten opzichte van het afgelopen kwartaal en ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Voor Nederland is het de hoogst gemeten score in acht jaar.

De toename van het netto werkgelegenheidscijfer van het eerste kwartaal is gedeeltelijk het resultaat van de positieve voorspellingen in de bouw. Er is al langer sprake van herstel in de bouw, o.a. te verklaren door de aantrekkende huizenmarkt. Toch bleven de werkgevers nog terughoudend in het aantrekken van werknemers.

Dat vertrouwen lijkt nu voldoende gegroeid, met een fors toegenomen werkgelegenheidsverwachting als gevolg. De sectoren mijnbouw en delfstofwinning (- 2%) en de sectoren landbouw en bosbouw (- 3%) verwachten het komende kwartaal echter minder werknemers aan te nemen.

Europa

Werkgevers in Europa, met Italië en Zwitserland als uitzondering, verwachten de eerste drie maanden van 2017 op verschillende niveaus een groei van de werkgelegenheid. Zwitserland komt in de negatieve cijfers (- 2%) en ondernemers in Italië verwachten de komende maanden geen verandering.

De verwachting in Duitsland (+ 7%) blijft in vergelijking tot het vorige kwartaal redelijk stabiel en neemt jaarlijks geleidelijk toe. Belgische werkgevers verwachten een groei van + 1% naar + 6% en het Verenigd Koninkrijk laat een stijging van +5% naar +7% zien. De Brexit vertoont nog steeds geen negatieve gevolgen voor de werkgelegenheidsverwachting.

Buiten Europa heeft alleen Brazilië een negatieve verwachting van -9%. De Verenigde Staten rekenen met +16% in alle sectoren op groei. De cijfers van het tweede kwartaal van volgend jaar worden interessant omdat dan de eventuele invloed van de Amerikaanse verkiezingsuitslag op de werkgelegenheidsverwachting zichtbaar zal worden.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Geert De Maeyer is nieuwe voorzitter FedBeton

Geert De Maeyer is nieuwe voorzitter FedBeton

De raad van bestuur van FedBeton heeft Geert De Maeyer (Inter-Beton - CBR) aangesteld als nieuwe voorzitter. FedBeton vertegenwoordigt de ondernemingen van de industrie van de productie, het vervoer en het pompen van stortklaar beton.  […]

Vergrijzingsgolf zorgt voor meer bouwvacatures

Vergrijzingsgolf zorgt voor meer bouwvacatures

Bouwkroniek reikt 24 Belgian Construction Awards uit

Bouwkroniek reikt 24 Belgian Construction Awards uit

Vlario zoekt innovaties

Vlario zoekt innovaties

Meer artikels