Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Meer vergunningen door strengere E-peileis

Gerelateerde onderwerpen :

,

Vlaanderen noteerde de eerste maanden van dit jaar een sterke toename van het aantal toegekende vergunningen voor nieuwe flats. Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) is de stijging te wijten aan de verstrenging van de maximale E-peileis voor nieuwbouw met tien punten. Een aantal bouwheren hebben hun bouwvergunning nog vóór 1 januari 2016 ingediend. Hetzelfde fenomeen deed zich ook voor in 2014. Net als toen is het aantal toegekende vergunningen in mei weer gaan dalen.

Tijdens de eerste vijf maanden van 2016 werden 6.381 meer vergunningen voor nieuwe flats goedgekeurd dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Maar de maand mei vormde al een keerpunt. In april 2016 werden er nog 4.896 vergunningen voor nieuwe flats goedgekeurd. In mei waren dit er nog maar 2.772. Ook voor de komende maanden verwacht de VCB een verdere daling, zoals die zich ook in 2014 heeft voorgedaan.

Dezelfde tendens was merkbaar bij het aantal vergunde nieuwe huizen, maar minder uitgesproken. Het aantal vergunde huizen lag tijdens de eerste vijf maanden van 2016 in Vlaanderen 2.600 hoger dan vorig jaar. Hier werd de daling al in april ingezet.

Renovatie

Ondanks de grote noodzaak om meer woningen te renoveren is het aantal vergunningen voor grondige woningrenovaties in het begin van 2015 in Vlaanderen opnieuw gedaald. In de eerste vijf maanden van 2014 werden nog 7.400 woningrenovaties vergund, in 2015 waren dit er nog maar 7.209 en in 2016 daalde dit voort tot 6.930.

In Wallonië vond tijdens de eerste vijf maanden een lichte daling van het aantal vergunde nieuwe flats plaats (- 256) en tegelijk een lichte stijging van het aantal vergunde nieuwe huizen (+ 56). De evolutie van het aantal vergunningen loopt in Wallonië anders dan in Vlaanderen omdat in Wallonië het maximale E-peil constant blijft.

Het is dan ook nog veel te vroeg om te stellen dat 2016 een sterk jaar zal worden voor de woningbouw. Veel zal afhangen van het laatste kwartaal, waarin duidelijk moet worden of het aantal toegekende vergunningen wel of niet opnieuw zal toenemen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Een milieupaspoort voor elk product

Een milieupaspoort voor elk product

De badkamer- en keukenspecialist Grohe lanceert tegen eind oktober milieuverklaringen (EPD’s) voor ongeveer zeshonderd producten uit zijn gamma. Elk product krijgt als het ware een milieupaspoort dat moet zorgen voor transparante en[…]

Voorzichtig optimisme over aardwarmteproject in Mol

Voorzichtig optimisme over aardwarmteproject in Mol

Baksteenproducent Vandersanden plaatst eigen windturbine in Lanklaar

Baksteenproducent Vandersanden plaatst eigen windturbine in Lanklaar

Vandersanden publiceert rapport Collectief Welzijn

Vandersanden publiceert rapport Collectief Welzijn

Meer artikels