Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Meer veiligheid dankzij reflecterende tegels en stenen

Meer veiligheid dankzij reflecterende tegels en stenen

Stradus Infra, producent en verdeler van bestratingsmaterialen uit Heusden-Zolder, pakt uit met een nieuwigheid. De betonnen tegels en stenen van de Retroflex-serie bevatten een deklaag met hoge reflectiewaarden. Hierdoor verhoogt de zichtbaarheid in het verkeer.

De bedoeling van het nieuwe product is om het zicht en de waakzaamheid van weggebruikers te verhogen ter hoogte van kruispunten, op- en afritten van snelwegen of oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers. Ook op fietspaden kan Retroflex zorgen voor een beter zicht omdat het licht (van natuurlijke en kunstmatige oorsprong) door de pigmenten in de stenen wordt weerkaatst.

Retroflex is verkrijgbaar in lijnvormige elementen, stenen en tegels, werd getest op retroflectie volgens de norm EN 1436 en voldoet aan de vorst-dooitest. De voordelen zijn een verhoogde waakzaamheid, zichtbaarheid en veiligheid. Vooral ter hoogte van verkeerskruispunten, op- en afritten van snelwegen en oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers kan het systeem de verkeersveiligheid gevoelig verhogen. De lichtreflectie is vergelijkbaar met wegenisverf, het product is duurzaam en kan worden ingezet als wegmarkering.

We spreken van reflectie als het element het licht dat het ontvangt weerkaatst. Dit kan in alle richtingen. De reflectiewaarde bij daglicht of bij wegverlichting wordt uitgedrukt in Qd en meet de helderheid van een wegmarkering zoals ze voorkomt onder typisch of gemiddeld daglicht of bij wegverlichting. Een goede waarde begint bij 100 en kan gaan tot meer dan 200. Bij Retroflex Wit bedraagt de Qd-waarde 218, bij Retroflex rood 118.

Als we het hebben over retroflectie dan weerkaatst het element het licht in de richting van de bron. De koplamp van de wagen stuurt licht uit. Het licht dat terugkomt, verhoogt de zichtbaarheid voor de bestuurder van het voertuig. Deze waarde wordt uitgedrukt in RL. Voor wit dient deze waarde 100 of meer te zijn. Zelfs een lagere waarde kan alsnog interessant zijn voor o.m. fietspaden. Retroflex Wit heeft een RL-waarde van 100-130 op 30 m, Retroflex Rood heeft een RL-waarde van 80-90.

De toepassingsgebieden zijn veelzijdig. Het product kan worden ingezet als lijnvormige elementen ter hoogte van rotondes en op kruispunten, bij op- en afritten van snelwegen, de belijning voor parkeerplaatsen, bij oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers, bij voetpaden en zebrapaden, fietspaden, industrieterreinen, schoolomgevingen, enz.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Slechts 1 op de 10 kmo’s bezit intellectuele-eigendomsrechten

Slechts 1 op de 10 kmo’s bezit intellectuele-eigendomsrechten

Slechts 10% van alle kleine en middelgrote ondernemingen in de Europese Unie beschikt over geregistreerde intellectuele-eigendomsrechten (IE-rechten), zoals nationale of Europese merken, modellen en octrooien. Nochtans plukken 93% van de[…]

30/09/2022 | Ondernemingen
Eerste onderneming in de vloerenindustrie CO2-neutraal gecertificeerd

Eerste onderneming in de vloerenindustrie CO2-neutraal gecertificeerd

Anglo Belgian Corporation neemt E. Van Wingen over

Anglo Belgian Corporation neemt E. Van Wingen over

Tegels en mozaïek blijven populair

Tegels en mozaïek blijven populair