Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Meer tijd nodig voor omgevingsvergunning

De Vlaamse steden en gemeenten vragen dat de overgangstermijn van één jaar tussen het goedgekeurde procedurebesluit en de inwerkingtreding van de omgevingsvergunning behouden blijft. Dat is nodig omdat de gemeenten wachten om hun software te kunnen aanpassen, maar de Vlaamse overheid is daar zelf nog niet meer klaar. Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege verklaarde vorige week in het parlement de overgangstermijn van zes maanden te willen behouden. De omgevingsvergunning bundelt de bestaande milieu- en stedenbouwkundige vergunningen.

In het 'actieplan lokale besturen' was één van de belangrijkste en meest concrete afspraken tussen de Vlaamse overheid en gemeenten dat deze laatste minstens een jaar tijd zouden krijgen na de goedkeuring van het uitvoeringsbesluit om zich op de komst van de omgevingsvergunning voor te bereiden. Dit werd ook zo ingeschreven in het omgevingsvergunningsdecreet.

Een ruime overgangstermijn is zeker nodig omdat de omgevingsvergunning wordt gekoppeld aan een volledige digitalisering van het proces. Het procedurereglement veronderstelt dat het hele proces vanaf de eerste dag voor alle betrokken overheden digitaal zal verlopen. Volgens de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) wil de Vlaamse regering in het zogenaamde verzameldecreet het pas goedgekeurde omgevingsvergunningsdecreet alweer wijzigen zodat de inwerkingtredingstermijn wordt gehalveerd.

'Met een halvering van de overgangstermijn kunnen de gemeenten niet akkoord gaan. Het digitale luik moet volledig in orde zijn vooraleer de omgevingsvergunning kan in werking treden. Gemeenten zitten te wachten om hun software te kunnen aanpassen, maar de Vlaamse overheid is nog niet klaar, en niemand heeft er nu een zicht op of iedereen klaar zal zijn tegen eind 2015', aldus de VVSG. - EC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Renovatie in Museum voor Natuurwetenschappen afgerond

Renovatie in Museum voor Natuurwetenschappen afgerond

De Regie der Gebouwen heeft zopas omvangrijke renovatiewerken afgerond in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel. Het gaat om een investering van ongeveer 4,5 miljoen €.     Twee verdiepingen van de[…]

18/09/2020 | Brussels GewestRenovatie
Tijdelijke en speelse heraanleg voor Leuvens Hogeschoolplein

Tijdelijke en speelse heraanleg voor Leuvens Hogeschoolplein

Circulair gevelmateriaal legt de lat een stuk hoger

Circulair gevelmateriaal legt de lat een stuk hoger

Waregem schenkt CO2-meters aan scholen

Waregem schenkt CO2-meters aan scholen