Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

“Meer snelheidscontroles aan wegenwerken”

“Meer snelheidscontroles aan wegenwerken”

© ©htpix - stock.adobe.com

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) plaatst bij grote werken op autosnelwegen regelmatig een mobiele snelheidscontrole om de werfzone verkeersveiliger te maken. Door te controleren op het naleven van de toegelaten maximumsnelheid worden weggebruikers zich bewust van de gevaren in de werfzone. Vlaams volksvertegenwoordiger Marino Keulen (Open Vld) stelt echter vast dat er nog ruimte is voor meer controles. “Door de pakkans te verhogen en nog meer te controleren verhoogt de veiligheid voor de werknemers op de werfzones. AWV moet een bijkomende mobiele trajectcontrole aanschaffen”, aldus Keulen.

Voor de inzet van mobiele snelheidscontroles aan werfzones heeft AWV twee opties: een mobiele trajectcontrole die men in eigen beheer heeft of mobiele flitspalen die men huurt bij derden. Volgens de volksvertegenwoordiger heeft AWV recentelijk een mobiele flitspaal ingezet op de werfzone in Zolder aan de E314. Tussen 19 maart en 2 april werden 402.433 voertuigen gecontroleerd in beide richtingen. Cijfers over het aantal overtredingen kan AWV niet geven, deze cijfers worden verwerkt door de federale wegpolitie. De mobiele trajectcontrole werd elders ingezet en was dus niet beschikbaar voor de werfzone in Zolder aan de E314.

Communicatie

“De snelheidscontroles aan de werfzone in Zolder werden vooraf gecommuniceerd, maar het is niet de ambitie van AWV om in de toekomst deze werkwijze toe te passen voor elke controle”, zegt Marino Keulen. De toestellen hebben immers het doel de verkeersveiligheid te verhogen in de verschillende Vlaamse werfzones. Door hierover geen actieve campagne te voeren, zal de weggebruiker er zich bewust van worden dat een dergelijke installatie op elke Vlaamse werfzone kan opgesteld worden.

Uitbreiden

“De controles aan werfzones mogen uitgebreid worden, dat is de enige manier om de veiligheid voor de werknemers van de aannemers te verhogen. In het verleden zijn er enkele incidenten gebeurd door de combinatie van onvoorzichtigheid bij de weggebruikers en een onaangepaste snelheid. Daarom pleit ik ervoor dat AWV een bijkomende mobiele trajectcontrole aanschaft en deze ook inzet. Een mobiele flitscamera heeft niet hetzelfde effect als een controle over een langer traject. Dat voordeel zorgt voor een betere verkeersveiligheid en maakt dat weggebruikers bewuster omgaan met hun snelheid”, besluit Keulen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Merksem pakt Catershoflaan aan

Merksem pakt Catershoflaan aan

De Merksemse districtsraad (stad Antwerpen) keurde onlangs de financiële meerjarenplanning 2020-2025 goed. Het grootste project, met een budget van liefst 2,85 miljoen €, wordt de heraanleg van de volledige Catershoflaan, van het[…]

Portugese architect herontwikkelt Scheutbospark Anderlecht

Portugese architect herontwikkelt Scheutbospark Anderlecht

Provincie Vlaams-Brabant presenteert meerjarenplan

Provincie Vlaams-Brabant presenteert meerjarenplan

Gent start werken aan omgeving Zandberg

Gent start werken aan omgeving Zandberg

Meer artikels